ARTIST IN RESIDENCE 2022

Art of Spectra

Scenkonstkompaniet Art of Spectra är Artists in Residence på Vara Konserthus under 2022. De kommer som residensartister att skapa verket ”In your head” som sträcker sig över flera konstarter och som är specialgjort för Sparbanken Blackbox. Multiverket ”In your head” har premiär hösten 2022. 

 

Art of Spectra är ett gränsöverskridande scenkonstkompani som grundades 1998 av koreografen och musikproducenten Peter Svenzon. Kompaniet leds sedan 20 år tillbaka av Peter tillsammans med Ulriqa Fernqvist, båda med bakgrund inom musik och dans. Kompaniet arbetar främst med dans, men även med musik, teater, film och visuell konst.

Ett muliverk skapat för Sparbanken Blackbox

Art of Spectra kommer under sin tid som residensartister att skapa ett specialgjort verk för Sparbanken Blackbox. Precis som många Art of Spectras andra verk kommer även detta att sträcka sig över många konstformer.

Verket har fått namnet ”In your head” och kommer att innehålla mycket musik i olika former men även skådespelare som läser texter och givetvis dans. Det visuella kommer även att spela en stor roll med mycket videoprojektioner. De medverkande kommer att vara internationella artister men även lokala artister från Västra Götaland. Unga och gamla, amatörer och professionella.

Publiken kommer inte att sitta still på en gradäng under föreställningen, utan röra sig runt i olika delar av blackboxen och uppleva verket från olika platser

In your head har urpremiär 13 oktober 2022 och spelas 13-16 oktober.

 

– Jag utgår ofta väldigt mycket från själva rummet när jag koreograferar. Det är en viktig del i inspirationen. När jag såg blackboxen kände jag direkt att här vill man göra något, säger Peter Svenzon.

Peter och Ulriqa står i blackboxen

In your head

Mellan sömn och vakenhet. Mellan dröm och vakenhet. Mellan dröm och verklighet.

Det pratas om det hypnagoga rycket som det vanligaste tecknet på att kroppen gått in i ett unikt tillstånd mellan vakenhet och sömn. Delar av hjärnan har somnat medan andra jobbar för högtryck. I glappet skapas intryck som kan vara såväl otäcka som behagliga, men som saknar de sammanhang och förlopp som drömmar brukar ha. Där skapar ditt undermedvetna din unika upplevelse av vad du ser och upplever. Mellan sömn och vakenhet skapas en värld i ditt huvud. ”In Your Head”.

I ett unikt multiverk av scenkonstkompaniet Art of Spectra tas du med in i glappet mellan dröm och verklighet. Verket är skapat specifikt för Vara Konserthus scenrum Sparbanken Blackbox. Med 45 performers blandas klassisk musik, jazz, skådespel, elektronisk pop och körsång med modern dans och visuals. Vad händer när du öppnar dina sinnen för att uppleva ett drömlandskap? Vilken fantasivärld skapas i ditt huvud?

 

Credlist

Peter Svenzon – Regi, koreografi, kompositör
Robert Jadenfelt – Ljussättare
Videoproduktion: Simon Carlgren, Peter Svenzon, Robert Jadenfelt
Musik av Peter Svenzon, Bach, Staffan Svenzon, My Hellgren, KÅRP
Barbacka Sthlm Productions – Scenbild, kostym
Foto – Fredrik Altinell

På scenen

Robert Bolin – Skådespelare
Lewis Cooke – Dansare
Ulriqa Fernqvist – Dansare
Harlan Rust – Dansare
Melissa Ugolini – Dansare
Staffan Svensson – Trumpetare
My Hellgren – Cellist
Erinmore ”Sheridan” Cassanova
Rebecca Dahlgren
Anders Simonsson – Musiker (KÅRP)
Anna-Maria Lundberg – Sångerska (KÅRP)
Anders Lychou – Musiker (KÅRP)
Jonas Källstrand  – Musiker (KÅRP)
Tobias Müller – Musiker (KÅRP)
Kör från AMB – Academy of Music and Business, Vara
Medlemmar  från Röda Korset