Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Göteborgs Symfoniker

Den oemotståndliga cellon

torsdag
15 september 2022
kl 19.00
425 kr 1 tim 45 min / Paus Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus

Göteborgs Symfoniker

Den oemotståndliga cellon

Ett romantiskt mästerverk följt av stormig kärlek med Göteborgs Symfoniker, John Wilson dirigent och Leonard Elschenbroich cello.

Edvard Elgars cellokonsert är ett romantiskt mästerverk. Uttrycksfull musik laddad med lyrisk melodirikedom, elegans och längtansfull passion. En stark kontrast är landsmannen William Waltons emotionella vulkanutbrott i första symfonin.

Medan Elgar lockar fram cellons unika förmåga att gestalta både melankolisk besinning och innerligt begär är Waltons symfoni en musikalisk lavaström av lidelse. Musiken är en klingande version av Waltons stormiga kärleksrelation med baronessan Imma von Doernberg som i början av 30-talet lämnade honom för den ungerska läkaren, musikern och konstfilosofen Tibor Csató. Orkestern leds av brittiske John Wilson och solist är den hyllade tyske cellisten Leonard Elschenbroich.

Kvällens program:
Edward Elgar (1857-1934) – Cellokonsert
Paus
William Walton (1902-1983) – Symfoni nr 1

Medverkande:
Göteborgs Symfoniker
John Wilson, dirigent
Leonard Elschenbroich, cello

Göteborgs Symfoniker:

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus.

Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Leonard Elschenbroich:

Cellisten Leonard Elschenbroich, som beskrivs av New York Times som "en musiker med stor teknisk skicklighet, intellektuell nyfikenhet och uttrycksfullt djup" har uppträtt som solist med världens ledande orkestrar. Han debuterade i Wien Musikverein på en Europaturné med Staatskapelle Dresden, debuterade i USA med Chicago Symphony Orchestra och har spelat i Suntory Hall i Tokyo. Elschenbroich har även medverkat fem gånger i Royal Albert Hall för "BBC Proms".

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken!