Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

INSTÄLLD

Göteborgs Symfoniker

Elvira Madigan med Andsnes

lördag
25 april 2020
kl 19.00
390 kr 2 tim / Paus Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus

Göteborgs Symfoniker

Elvira Madigan med Andsnes

Inställd konsert

Konserten med Göteborgs Symfoniker ställs in. Köpt biljett återlöses, kontakta biljettkassan på tel. 0512-315 00 för mer information.

___

Oemotståndliga Mozartpärlor så som pianokonserten i C-dur, känd från Bo Widerbergs film Elvira Madigan, med Göteborgs Symfoniker och Leif Ove Andsnes som dirigerande pianosolist.  

Vem minns inte Bo Widerbergs ljuvligt romantiska men djupt tragiska film Elvira Madigan? Det är mer än 50 år sedan den kom, men den har blivit en bestående klassiker – inte bara för de filmiska kvaliteterna utan också för det musikaliska ledmotivet, andantesatsen ur Mozarts pianokonsert i C-dur. Det gick så långt att skivbolaget Deutsche Grammophon bytte ut omslaget på LP-skivan som musiken var hämtad från – en ganska formell reliefbild föreställande Mozart i profil – och ersatte den med en softad sommarvarmt leende Pia Degermark. Försäljningen steg som en varmluftsballong! Nu är det ju inte bara andantet som är ljuvligt. Hela konserten andas ljus, värme och elegans. Virtuosa fingrar behövs också.

Konserten fullbordades i Wien den 9 mars 1785. Nästan exakt en månad tidigare hade Mozart skrivit de sista takterna på sin föregående konsert, i d-moll, och kontrasterna mellan den och efterföljaren är som natt och dag. De få gånger Mozart väljer molltonarter får man känslan att han visar sitt rätta jag, att musiken blir som ett blad ur hans dagbok. Folke H Törnblom skriver i sin Mozartbok, ”vi kan … inte värja oss för att dess spänningsmättade dysterhet vittnar om själslig vånda, om något som måste värka ut.” Musiken är fylld av starka kontraster, där finns konflikter som framstår som oförlösta. Det finns visserligen ljusare stråk emellanåt men det är bara bedrägligt, och även om alldeles i slutet av finalsatsen solen bryter fram i D-dur, så känns det mest som att Mozart ber om ursäkt för att han varit så öppenhjärtig.

Även den inledande pianokvartetten, i g-moll, är ett djupt allvarligt verk, kanske också det ett dagboksblad av något senare datum, i oktober 1785. Men visst finns det ljusa inslag i den mörka väven, även om de, för att än en gång citera Törnblom, ”är som leenden under tårar”. Programupplägget går emellertid från mörker till ljus och slutar med det triumfartade rondot i Elvira Madigan-konserten. Liksom Mozart på sin tid spelar Leif Ove Andsnes solostämman och dirigerar från pianostolen. Om han även improviserar kadenserna, som Mozart gjorde, återstår att se.

Göteborgs Symfoniker
Leif Ove Andsnes, dirigerande pianosolist

Program
Mozart Pianokvartett nr 1
Mozart Pianokonsert nr 20
Paus
Mozart Pianokonsert nr 21 "Elvira Madigan" 

Introduktion i Lilla salen kl. 17.30. Fri entré. Begränsat antal platser.