Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Impuro

En dansföreställning av Sofia Castro

tisdag
22 mars 2022
kl 19.00
200 kr 1 tim / Ingen paus Sparbanken Blackbox
Arrangör: Vara Konserthus i samarbete med Dansnät Sverige

Impuro

En dansföreställning av Sofia Castro

OÄKTA FLAMENCO I DESS RENASTE FORM

Flamencoförnyaren Sofia Castro turnerar ännu en gång med Dansnät Sverige. Den här gången synar hon vår strävan efter det som betraktas vara äkta.

Sofia Castro är flamencodansaren och koreografen som beslutsamt axlat rollen som uppstickare inom flamencon. Med gränsöverskridande samarbeten och med känsla för förnyelse aktualiserar hon flamencon med banbrytande rytmer och hårda klackstamp. Det här får henne att upplevas både som provokativ och nyskapande. En frisk röst i ett annars traditionellt fält.

Hennes föreställning IMPURO är inget undantag. Genom att penetrera innebörden av orden autentisk, ren och äkta omarbetar Castro flamencon på ett sätt bara hon kan. Med projektioner, elektronisk musik och fascinerande ljus blir verket inte bara originellt, utan även särdeles vackert.

Det är i brytpunkten mellan vad som anses rent/orent, äkta/oäkta som föreställningen har växt fram. Den ifrågasätter varför det oförvanskade anses eftersträvansvärt och överordnas det som betraktas som oäkta. I stället väljer IMPURO att se det orena och oäkta som oumbärliga beståndsdelar och en förutsättning för vidareutveckling av konstformen.

Kanske är vi alla äktaOäkta?

Medverkande

Idé, koreografi och dans: Sofia Castro
Musik och musikproduktion: Jacob Hellner
Dansare: Yared Cederlund, Mireia Pinol
Producent: Karin Starre
Fotograf: Cato Lein
Samproduktion: Dansnät Sverige och Dans i nord.

Turnerar med Dansnät Sverige våren 2022. Turnén sker helt med tåg och utan tekniktransport på grund av klimatskäl.

SOFIA CASTRO

Sofia Castro är född och uppvuxen i Sverige, men har sina rötter i Uruguay. Redan som liten förälskade hon sig i dans och när hon sedan upptäckte flamencon så flyttade hon till Sevilla där dansstilen har sin vagga. I Sevilla studerade och arbetade hon i över 10 år.

Castro är verksam som både koreograf och dansare och hennes verk har visats på både traditionella flamencoscener likväl som på samtida dansscener. Hon har sin bas i Sverige, men arbetar ofta internationellt med flertalet samarbetsprojekt.

YARED CEDERLUND

Yared Cederlund har dansat sig runt jorden och har en imponerande dansbakgrund med erfarenhet från en mängd dansstilar. Han har varit verksam på streetdans-scenen sedan 2004 och samarbetat med koreografer som Erik Linghede, Lisa Janbell och Viktor Fröjd. Hösten 2017 jobbade han tillsammans med Cullberg i föreställning Mental State of Sweden av Mattias Andersson.

Förutom ett unikt rörelsespråk har Yared även fallenhet för ljudproduktion och har därför varit verksam som kompositör och ljuddesigner, senast i Dansnät Sveriges samproduktion av Afias verk Yebo Yes.

MIREIA PINOL

Barcelonafödda Mireia Piñol är en dansare, koreograf och pedagog med många års erfarenhet inom scenkonstområdet. Hon började sin karriär som rullskridskoåkare och var spansk mästare från 2000 till 2004. Med en examen i samtida dans vid Northern School of Contemporary Dance (UK) fortsatte hon sin yrkesbana som dansare och har arbetat med bland andra Roberto Olivan, Russel Maliphant och Sonia Rodriguez.

 

Dansnät Sverige logotyp