Laddar Evenemang
MAX 50

Les Ballets Suédois

Mats Lidström och Leif Kaner-Lidström hyllar Svenska Baletten i Paris

torsdag
1 oktober 19.00
ORD. PRIS 310 kr Sparbanken Blackbox Onumrerad sittplats 2 tim / Paus ARR: Vara Konserthus

Les Ballets Suédois

Mats Lidström och Leif Kaner-Lidström hyllar Svenska Baletten i Paris

Under det glada 20-talet verkade Les Ballets Suédois, Svenska Baletten, i Paris. Baletten grundades av Rolf de Maré och deras hemmascen var Théâtre des Champs-Élysées. Les Ballets Suédois var en nyskapande kraft under mellankrigstiden genom sin ambition att kombinera dans, drama, måleri, poesi, musik, akrobatik, cirkus, film och pantomim. Nu, 100 år senare, hyllar cellisten Mats Lidström och pianisten Leif Kaner-Lidström visionärerna i 20-talets Paris.

__

Konserten genomförs, men anpassas utifrån rådande restriktioner

Vi planerar att genomföra detta evenemang till hösten – hurra! Men det kommer att anpassas efter rådande regler och restriktioner. Kapaciteten reduceras och publiken sitter utspridd i salongen. Här kan du läsa mer om de åtgärder som görs för att du ska få ett tryggt besök hos oss.

Social distansering i salongen

Denna salsplan är anpassad för social distansering. Vi har spärrat platser så att du och andra gäster sitter utspritt i salongen och maxantalet följer rådande restriktioner. Du och ditt sällskap får sitta tillsammans i salongen, men det kommer att finnas tomma säten och gott om plats till nästa besökare och sällskap.

__

Svenska Baletten

Svenska Baletten, Les Ballets Suédois, verkade i Paris 1920-25. Den grundades och leddes av Rolf de Maré, vars mormor var Wilhelmina Hallwyl som bodde i Hallwylska Palatset i Stockholm intill Dramaten. Svenska Baletten delade teater med Ryska Baletten, och den ryske balettchefen Sergej Djagilev kom till varje föreställning som svenskarna gav, för att ha konstnärlig koll. Idag lever minnet av den ryska baletten vidare, medan den svenska, som samarbetade med samma kaliber av konstnärer, poeter och kompositörer, är bortglömd. Légèr målade, Picabia skrev, Satie, Milhaud, Poulenc skrev musik, Ravel dirigerade.

Mats Lidström, cello

Som internationell solist och kammarmusiker har cellisten Mats Lidström fått ett välrenommerat rykte världen över för sina uppträdanden, sin kunskap och virtuositet. Lidströms musikaliska mångsidighet och produktivitet illustrerar hans mycket fantasifulla konceptidéer till hans konserter och inspelningar.

Mats Lidström har genom åren samarbetat med artister och orkestrar som Anne Sofie von Otter, Vladimir Ashkenazy, André Previn och Marios Papadopoulos, Oxford Philharmonic, London Symphony Orchestra, den tjeckiska Philharmonic och DSO Berlin.

Mats är knuten till Royal Academy of Music sedan 1993 och Oxford University sedan 2014. Som solist och kammarmusiker är Mats representerad på bland annat Deutsche Grammophon, Decca, EMI, Bis, Hyperion, Caprice och sitt eget bolag CelloLid.com. CelloLid.com är också namnet på hans musikförlag vilket utger hans kompositioner, transkriptioner och undervisningsmaterial. Bland kompositionerna märks Rigolettofantasi för cello och orkester, Suite Tintin för cello och piano, och Triumfmarsch för två pianon och slagverk. För sin etydsamling Heritage tilldelades han tidigare The Leo Stern Research Fellow vid Royal Academy.

Leif Kaner-Lidström, piano 

Leif Kaner-Lidström är pianist och kompositör. Efter avslutade studier för Dina Parakhina vid RNCM i Manchester, har han framträtt som solist och kammarmusiker både i Storbritannien och internationellt. Debuten skedde i Manchesters Bridgewater Hall 2017, där han förra året också gav en recital med sin far Mats Lidström. Som duo har far och son framträtt i Storbritannien, Sverige och Italien, samt medverkat i intervju-program för BBC. Leif framträder också som duopartner med Anne Sofie von Otter, med vilken han givit recitaler i Australien, New Zealand, Vietnam, Tyskland, Sicilien och Sverige.

Program

Darius Milhaud -La création du monde
Viking Dahl - Maison de fous
Frédéric Chopin - Chopin
Mats Lidström - Le dandy mourant
Maurice Ravel - Tombeau de Couperin
Paus
Cole Porter - Within the quota
Arthur Honegger - Skating rink
Kurt Atterberg - Les vierges folles
Germaine Tailleferre - Le marchand d’oiseaux
Erik Satie - Rêlache

Maten
spelar en
viktig roll.