
Stockholm Syndrome Ensemble
Skapelse och förödelse
kl 19.00
Stockholm Syndrome Ensemble
Skapelse och förödelseAtt beskriva skapelsen av vår värld, och människan i den, har fascinerat konstnärer genom alla tider. I detta program fokuserar Stockholm Syndrome Ensemble på olika tonsättares synvinklar på "hur det gick till". Var det den kristne Guden som skapade allt? Eller var det solen, som våra förfäder och flera afrikanska stammar fortfarande, avgudar? Eller var det något helt annat…?
I andra delen av programmet vänder vi fokus till det motsatta – människans kraft att förstöra.
Dimitri Sjostakovitj tillägnade sin kända Stråkkvartett nr. 8 till "fascismens och krigets offer" och nu får vi höra den i ett arrangemang av Rudolf Barshai som också kallas för Kammarsymfonin.
Stockholm Syndrome Ensemble är ett kammarmusikaliskt koncept, snarare än en kammarmusikensemble.
Ensemblen föddes 2012 ur en blandning av frustration och kärlek. Medlemmarnas drivkraft är att skapa en konsertupplevelse fri från de konventioner som de upplever är kammarmusikens tvångströja. De vill kasta av sig alla genre och formmässiga ok och har också gjort det. Samtidigt är grunden i Stockholm Syndrome Ensembles konstnärliga vision kärleken till kammarmusiken.
Ensemblen har tagit sig an allt från Purcell och Messiaen till Bob Dylan och Radiohead och väver in flera olika konstformer och uttryck.
Stockholm Syndrome Ensemble bygger oftast sina konserter kring en röd tråd, exempelvis ett skeende, ett sinnestillstånd eller ett människoöde. Gränsen mellan vansinne och geni, Paris och New York som musikaliska hot spots och första världskrigets påverkan på tonsättare och konstnärer är några av de ämnen som ensemblen byggt konserter kring.
Gästartister med unika röster och musikaliska tonfall är ett stående inslag och ger ensemblens konserter individuella uttryck. Bland annat har man samarbetat med sångerskan Margareta Bengtsson, brittiska singer-songwritern Olivia Chaney, basisten Sebastien Dubé, sopranen Ruby Hughes, gitarristen Gustav Lundgren, hovsångerskorna Anne Sofie von Otter och Elin Rombo, brittiske tenoren Andrew Staples, konstnären Joanne Grüne-Yanoff och cirkusartisten Jay Gilligan.
Ensemblen har sedan bildandet en egen konsertserie på Musikaliska i Stockholm och har varit föremål för en dokumentär på SVT.
2016 släppte ensemblen sitt första album ”A Moveable Feast”. Ensemblen turnerar regelbundet i Sverige, Norge och Europa och har bland annat gjort festivalspelningar i Finland och Sverige samt turnerat i Storbritannien och Holland. Vid festivalen Change Music Festival i norra Halland är Stockholm Syndrome Ensemble ”husband” varje sommar.
Varför namnet Stockholm Syndrome Ensemble? Ensemblen, där alla medlemmar har sin bas i Stockholm, vill ta sin publik som gisslan och skapa ett musikalisk ”Stockholmssyndrom”. Med en något mer hälsosam innebörd än originalet som har sin bakgrund i det fenomen som uppstod när flera bankanställda hölls som gisslan och efter hand började sympatisera med sina kidnappare under Norrmalmstorgsdramat 1973.
Medlemmarna i Stockholm Syndrome Ensemble har alla både framträdande positioner i Stockholms största symfoniorkestrar och strålande karriärer vid sidan om – helt enkelt ett kammarmusikaliskt dreamteam.
Simon Crawford-Phillips, piano. Solist, kammarmusiker, dirigent och pedagog med världen som arbetsfält.
Malin Broman, violin/viola. Konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester, solist, kammarmusiker och pedagog. Är bland mycket annat konstnärlig ledare för Musica Vitae i Växjö och professor i viola vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Malin William-Olsson, violin/viola. Alternerade stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester, kammarmusiker och pedagog.
Johannes Rostamo, cello. Solocellist i Kungliga filharmoniska orkestern, solist och kammarmusiker. Har som solocellist gästat flera av Europas främsta orkestrar som solist.
Rick Stotijn, kontrabas. Stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester, solist och kammarmusiker. Han är och har även varit gästande stämledare i flera europeiska orkestrar.
"Skapelse"
Joseph Haydn: Skapelsen 1.Kaos (version för stråkkvintett) Reynaldo Hahn: Le creation du Monde Darius Milhaud: Le creation du Monde (version för pianosextett))
---
"Förödelse"
Dmitri Sjostakovitj: Stråkkvartett nr.8 (arr. Rudolf Barshai)