Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Kyiv Soloists

Stödkonsert för Ukraina

lördag
2 april 2022
kl 18.00
Fri entré 1 tim / Ingen paus Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus
Övrig information: Platsbiljett behöver bokas. I samband med konserten görs en insamling till Unicef.

Kyiv Soloists

Stödkonsert för Ukraina

En stödkonsert med den ukrainska kammarorkestern Kyiv Soloists. Du betalar inget för biljetten, istället görs en insamling till Unicef i samband med konserten.

Stråkensemblen Kyiv Soloists var på Europaturné och befann sig i Italien när hemlandet Ukraina invaderades av Ryssland. Krig hade brutit ut och allt förändrades. I en gemensam insats med en lång rad konsertinstitutioner skapades en stödturné med Kyiv Soloists.

”Vi spelar för freden”, säger Anatolii Vasylkovskii, som är ensemblens konstnärlige ledare. ”Det är svårt att förklara känslorna… våra familjer finns i Ukraina och vi har kontakt med dem varje dag; med våra föräldrar, syskon och släktingar. Arbetet känns väldigt tungt just nu, men vi spelar. Musiken hjälper oss i den här situationen och det är vår plikt att sprida ukrainsk kultur.”

Kyiv Soloists består av välrenommerade musiker från hela Ukraina. Ett flertal medlemmar har vunnit nationella och internationella musiktävlingar. För arbetet med att presentera ukrainsk kultur internationellt har ensemblen av landets utrikesdepartement tilldelats titeln Ambassadör för ukrainsk kultur i världen.

Programmet som spelades under konserten:

Det gjordes några sena programändringar, vilket gjorde att det program vi annonserat inte stämde. Dessa verk spelades under konserten den 2 april.

Maksym Berezovsky – Symphony in C
Aleksandr Shymko – Dreams of an old forest
Yuri Shevchenko – We are
Felix Mendelsohn – Symphony nr 10
Nino Rota – Concerto per archi
Plyne Kacha – Ukrainan Folk Song

Kyiv Soloists är en kammarorkester som består av 15 stråkmusiker från Ukraina.

Konserten arrangeras i samarbete med Göteborgs Symfoniker och EUNIC Stockholm. EUNIC Stockholm är en nationell svensk underorganisation till European Union National Institutes for Culture (EUNIC) i Bryssel, ett partnerskap av nationella kulturinstitut som är engagerade även utanför de nationella gränserna.

Biljettsläpp 22 mars kl 13.00