Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Transplantation

En livsbejakande varieté med Charlotte Engelkes och Sofia Södergård

tisdag
15 november 2022
kl 19.00
200 kr 1 tim 10 min / Ingen paus Sparbanken Blackbox
Arrangör: Vara Konserthus i samarbete med Dansnät Sverige

Transplantation

En livsbejakande varieté med Charlotte Engelkes och Sofia Södergård

Transplantation är en livsbejakande varieté om identitet och existens, inspirerad av en medicinsk thriller som stavas benmärgstransplantation.

2019 genomgår Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation. För att hennes liv ska kunna räddas och transplantationen lyckas måste det egna immunsystemet dö helt, hon måste släppa in en annan människas stamceller in i benmärgen och låta dem successivt ta över. Donatorns celler måste på tretton av fjorton punkter vara helt identiska med Charlottes celler och beteende. Charlotte vet inte vem denna donator är, mer än att det är en ung man på 23 år och inte från Sverige. Charlotte har nu en helt ny blodgrupp, hon har fått en Y-kromosom och denna nya variant av henne är drygt ett år gammal. Hon är alltså i någon mån pånyttfödd. Och den gamla Charlotte är i någon mån död.

En kärlekshandling

Att genomgå en transplantation är en kärlekshandling från båda håll. Att låta sig uppfyllas av den andre, låta jaget försvinna, att uppgå i ett större. Att ge fullt ut av sig själv, av sitt blod för att rädda någons liv. En akt i tillit och kärlek. Tanken på att ha en Y-kromosom, trots varandes kvinna, inspirerar till sceniska möjligheter. Engelkes vill kommunicera med publiken. Till sin medspelare i detta forskande metodarbete har hon dansaren, skådespelaren, koreografen och DJ, Sofia Södergård, alias Drag kingen Qarl Qunt.

Sofia Södergård och Charlotte Engelkes har länge letat efter ett sammanhang där de skulle kunna arbeta sceniskt med varandra. Sofia har precis som Charlotte på många sätt flyttat fram positionerna i svensk scenkonst för hur vi ser på normer och identitet, tagit upp till diskussion vilka vi är och varför och hur vi ser på varandra.

Medverkande

Regi, koncept: Charlotte Engelkes
Koreografi: Sofia Södergård
På scen: Charlotte Engelkes, Sofia Södergård
Musik, ljuddesign: Willi Bopp
Musik av Richard Wagner: Tristan och Isolde, Prelude akt 1–3, är inspelad med Norrlandsoperans symfoniorkester
Dirigent och arrangemang: David Björkman
Videoprojektioner: Geska och Robert Breçevic´/ Performing Pictures 
Ljusdesign, scenografi: Karl Svensson
Kostymdesign: Anna Ardelius
Foto: Mats Bäcker
Samproduktion: Norrlandsoperan, Dansens Hus

”…kroppskomiken i Södergårds mansfigurer, Engelkes svängiga svengelska och den lakoniska självdistansen hos den som gjort ett besök i dödens närhet, är starka inslag som ger fin komisk lyster.” - Västerbottens kuriren

”Ömsesidigheten och kärleken, i en dekonstruktion av ”Tristan och Isolde” som är lika briljant som poetisk.” - Dagens Nyheter

Föreställningen turnerar med Dansnät Sverige.

Vill du bli donator? Läs mer och anmäl dig till donationsregistret på socialstyrelsen.se och tobiasregistret.se