Laddar Evenemang
SLUTSÅLT

Vivaldi Recomposed

Skallsjö Sommarorkester, pianisten David Huang och luftakrobaten Karin Odermatt och Art of Spectra

lördag
7 oktober 2023
kl 14.00
100 kr 1 tim / Ingen paus Sparbanken Blackbox
Arrangör: Vara Konserthus

Vivaldi Recomposed

Skallsjö Sommarorkester, pianisten David Huang och luftakrobaten Karin Odermatt och Art of Spectra

Hurra, jubel och fanfar – var med och fira när Vara Konserthus fyller 20 år! Detta evenemang är en del av Jubileumsfestivalen 5-8 oktober 2023. 

Det råa och brutala möter vackra melodier och luftakrobatik. Detta blir en kontrasternas konsert som börjar med Alfred Schnittkes Konsert för piano och stråkar och avslutas med Max Richters nytolkning av Vivaldis Fyra Årstider. En musikalisk berg-och-dalbana som både skapar rysningar och pirr i magen. På scen ser du Skallsjö Sommarorkester, pianisten David Huang, luftakrobaten Karin Odermatt och dansare ur Art of Spectra.  

Kompositören och producenten Max Richter har tagit Vivaldis Fyra Årstider, kastat allting i luften och fångat det på nytt. Resultatet är en vacker, meditativ och stormande nytolkning. Musiken är minimalistisk och storslagen på en och samma gång när Richter loopar Vivaldis melodier om och om igen. Samtidigt som Skallsjö sommarorkester tar sig an The Four Seasons Recomposed rör sig aerialisten Karin Odermatt genom luften och utför häpnadsväckande luftakrobatik som får dig att dra efter andan. 

Alfred Schnittkes Konsert för piano och stråkar är ett verk där det vackra och melodiska går sida vid sida med det kärva och suggestiva. Musiken är till stora delar harmonisk, men med några skrikande, malplacerade klingande element som skapar en intressant ljudbild. Upplevelsen förstärks av dansare från Art of Spectra och en koreografi av Peter Svenzon. Vid pianot hör vi David Huang. 

Välkommen till en konsert som är kontrastrik, kärv, spännande och vacker!   

Max Richter – en postklassisk innovatör 

Tysk-brittiske Max Richter (f. 1966) är en banbrytande kompositör, pianist och producent och en av de mest inflytelserika personerna på den samtida musikscenen. Hans innovativa arbete rör sig från syntar och datorer till symfoniorkestrar. Hans musik kombinerar influenser från såväl klassisk musik som moderna minimalistiska tonsättare, ambient och electronica i en tidlöst harmonisk och ofta djupt melankolisk stil som Richter själv har kallat "postklassisk". Richters kompositioner används flitigt i olika filmer och tv-serier – bland annat Scorseses Shutter Island, Mary Queen of Scots, The Handmaid’s Tale, My Brilliant Friend, The Crown och The Last of Us för att nämna några. 

Alfred Schnittke  

Alfred Schnittke (1934–1998) ses av många som den störste ryske tonsättaren sedan Sjostakovitj. Han skapade en ny stil som har kallats "polystilism", där han kombinerade musik från olika stilar och tidsepoker. Schnittke har själv skrivit att "Målet med mitt liv är att förena seriös musik och lättsam musik, även om jag bryter nacken när jag gör det." Hans musik kännetecknas av vilda kontraster, dissonanser och färgrikedom. Många av hans tidiga verk var tydligt influerade av Sjostakovitj, men när hans hälsa försämrades senare i livet började hans musik dra sig mot en mer tillbakadragen, dyster stil.  

Program  

Alfred Schnittke – Konsert för piano och stråkar. Pianosolist: David Huang   
Recomposed by Max Richter – Vivaldi – The Four Seasons  

Medverkande   

Skallsjö Sommarorkester  
David Huang – piano 
Carl Vallin – violin
Karin Odermatt – luftakrobatik 
Anna- Maija Nyman – luftakrobatik
Danskompaniet Art of Spectra

Skallsjö Sommarorkester  

Skallsjö Sommarorkester är baserad i Västra Götaland och består av en grupp unga musiker som tycker att den klassiska musiken fått ett rykte den inte förtjänar. Målet med orkestern är att visa världen hur roligt det kan vara med musik. Glömma gamla seder och traditioner, men behålla kärna – det som gör att vi alla dedikerar våra liv till musiken.

Orkestern grundades 2013 med målet att skapa en mötesplats där musikerna får skapa musik på egna villkor och där alla ska känna sig välkomna i publiken, oberoende av bakgrund och musikalisk vana. Det målet, och visionen att utveckla och sprida den klassiska musiken har funnits med sedan dess. Sedan starten har man gjort en årlig turné i in- och utland på sommaren och mindre projekt i terminerna. 2021 startade man kammarmusikfestival Evolution Music Festival som nu äger rum i slutet av juli varje år. 2023 fyller orkestern 10 år och firar med bland annat Europaturné och beställandet av ett nytt verk.

Olivia Lundberg, violin 
Lisa Chenevier, violin 
Olivia Høilund-Carlsen Ruud, violin 
Clara Lindström, viollin 
Josef Andersson, viollin  
Lovisa Hagman, viollin 
Clara Arvidsson, viollin  
Erik Wallin, viollin 
Harot Yacobian, viollin 
Miriam Liljefors, viollin  
Bina Flensner, viollin  
Pascal Armini, viola
Klara Kotarsky, viola
Leo Lövsén, viola
Daniel Austern, viola
Åse-Maria Bygland Larsen, cello 
Hillevi Rasmusson Klingberg, cello 
Oskar Valeberg, cello 
Giacomo Torlontano, cello 
Sverker Rundqvist, kontrabas
David Levy, kontrabas 

Musikerna i orkestern står på en klippa framför vatten

Skallsjö Sommarorkester

David Huang 

David Huang är en av Sveriges mest efterfrågade pianosolister och en regelbunden gäst hos symfoniorkestrarna och konserthusen. Han har ett stort engagemang för att sprida den klassiska musiken till ny och ung publik samt förändra normerna för hur klassisk musik upplevs. Han har bland annat varit med och startat konsertserien Förstaparkett och festivalen Gränslandet. Sedan 2020 är han Artist in Residence på Vara Konserthus.  

Carl Vallin

Carl Vallin är en av grundarna av Skallsjö Sommarorkester. När han inte leder denna orkester jobbar han som konsertmästare i Kungliga Hovkapellet i Stockholm. Han är även runt och leder flera andra orkestrar i Sverige och har engagemang som konstnärlig ledare för ett antal festivaler. 

Karin Odermatt 

Karin Odermatt har arbetat de senaste 30 åren som aerialist och luftakrobat. Hon har varit en del av Cirque du Soleil och en rad olika shower och varietér både nationellt och internationellt. 

Dansare ur Art of Spectra

Art of Spectra i verket "In your head". Foto: Robert Jadenfeldt.

Art of Spectra

Art of Spectra är ett gränsöverskridande scenkonstkompani som grundades 1998 av koreografen och musikproducenten Peter Svenzon. Kompaniet leds sedan 20 år tillbaka av Peter tillsammans med Ulriqa Fernqvist, båda med bakgrund inom musik och dans. Kompaniet arbetar främst med dans, men även med musik, teater, film och visuell konst. Art of Spectra har varit Artist in Residence på Vara Konserthus i två omgångar, nu senast 2022 när de skapade verket In your head specifikt för Sparbanken Blackbox.

 

Jubileumsfestivalen genomförs med stöd av Stenastiftelsen.

Stenastiftelsen

 

Mat och dryck

Innan konserten finns flera foodtrucks utomhus på konserthustorget. Konserthusets restaurang serverar fika. Ingen förbokning.