3 april, 2023

Bohuslän Big Band på vårturné med Christian McBride

Till våren åker Bohuslän Big Band på turné med Christian McBride. Den amerikanske basisten möter storbandet i fyra städer och utlovar groove med glädje.

Den Grammybelönade basisten, kompositören och arrangören Christian McBride kommer till Sverige för ett unikt samarbete med Bohuslän Big Band i april. I konserten får publiken uppleva McBrides egna kompositioner och arrangemang från hans två Grammybelönade storbandsskivor – “The Good Feeling” och “Bringin’ it”. Allt inramat av Bohuslän Big Bands hyllade sväng.

– Det blir ett otroligt spännande tillfälle att uppleva McBrides storbandsmusik live i Sverige för första gången. Christian McBride har själv handplockat oss och det är vi extra glada för. Hans musik passar verkligen bandets styrkor och klingar otroligt fint. Ni vill inte missa glädjen och groovet i denna konsert, hälsar Eric Brandström-Arellano, orkesterchef för Bohuslän Big Band.

En genreöverskridande instrumentalist i världsklass
Christian McBride är född 1972 i Philadelphia, USA, och en av världens mest eftertraktade jazzbasister. Under sin karriär har han både spelat med och arrangerat för legendarer inom R&B och jazz – Herbie Hancock, Ray Brown, Isaac Hayes, Chaka Khan James Brown för att nämna några. Han har även spelat med pop- och rockikoner som Sting, Paul McCartney, Celine Dion, The Roots och Billie Eilish. Han rör sig över genrer och bredd som en av de främsta basisterna i sin generation och är också djupt respekterad för sitt engagemang för unga musiker. Bland annat är han medgrundare av Jazz House Kids, en musikskola i New Jersey där han har en central roll.

Bohuslän Big Band är en orkester som både värnar och utmanar storbandsgenren. Orädda och utforskande ger de sig in i samarbeten med bredd och stor variation. Under åren har de spelat med internationella jazzgiganter som Gregory Porter, Danilo Peréz, Vince Mendoza, Maria Schneider och Nils Landgren och folkkära artister som Jill Johnson, Tommy Körberg och Samuel Ljungblahd. Sedan 2004 är Bohuslän Big Band en del av Vara Konserthus.

Turnéplan:
19 april 2023 – Spira, Jönköping
20 april 2023 – Ystad teater
21 april 2023 – Vara Konserthus
22 april 2023 – Fasching, Stockholm 

Medverkande:

Christian McBride – bas

Bohuslän Big Band