6 april, 2021

Möt teknikerna – gänget som garanterar succé på scenen

För att en konsert eller ett uppträdande på Vara Konserthus ska kunna genomföras hänger allt på arbetet som sker i skymundan. Följ med doldisarna i teknikteamet som ser till att absolut ingenting går fel under de 200 föreställningar och konserter som spelas här varje år. 

Man skulle kunna kalla Eric Johnson, Peter Bergqvist och Bosse Brinkdorf för Vara Konserthus verkliga stjärnor, trots att de aldrig syns eller hörs på scenen. De arbetar med konserthusets teknik – allt från att bygga scen med ljud och ljus till att hyra in personal som bär instrument och tung utrustning. Eric och Peter delar just nu rollen som scenmästare och Bosse är scentekniker med inriktning scen och ljus. 

– Publiken kommer till en färdigriggad föreställning som ser ut och låter precis som de förväntar sig. De har nog inte en aning om att vi har lagt många timmars arbete med avancerad teknik före showen, säger Peter. 

Scenmästaren Peter blickar ut från teknikbryggan.

Peter blickar ut från teknikerbryggan i blackboxen.

Scenteknikerna Eric, Peter och Bosse.

Scenteknikerna Eric Johnson, Peter Bergqvist och Bosse Brinkdorf.

Långa dagar för scenteamet

Arbetet med föreställningen börjar långt före själva föreställningsdagen. Scenmästaren har det tekniska ansvaret redan från start och fördelar sedan ansvaret. Allt börjar med ett gediget förarbete utefter en specifikation eller teknisk rider som det kallas från produktionen. 

– Vi får en teknisk rider några veckor innan där det står vilken utrustning och personal som behövs. Förarbetet är extremt viktigt för att vi ska veta exakt hur scenen ska riggas och vilken teknik som ska finnas. Vi planerar sedan i detalj vilken teknik och vilka instrument som behöver plockas in och vad som finns på plats, berättar Eric Johnson.

Exakt hur teknikteamets arbete ser ut skiljer sig alltid åt. Produktionen kan vara allt ifrån en klassisk konsert med 100 symfoniker, en turnéproduktion med flera fullastade lastbilar till en barnteater eller en solist som i princip bara behöver en mikrofon. Arbetet påverkas också om föreställningen spelas på Lilla scenen, Stora salen eller i Sparbanken Blackbox. Eric berättar att blackboxen kräver mycket mer förarbete och omställning eftersom den kan byggas och möbleras som man vill ha den och att tekniken därför aldrig sitter på samma ställe.

– Vi gör jobbet som ljud- och ljustekniker i de fall där produktionen behöver det men i de flesta fall så har produktionen med sig egna tekniker, vi får i vissa fall hyra in personal då specialkompetens krävs eller då vi behöver vara flera tekniker.

Tekniker vid mixerbordet.

Teknikerna Peter och Eric vid mixerbordet.

Eric och Bosse går mellan trossarna i Sparbanken Blackbox.

Eric och Bosse går mellan trossarna i Sparbanken Blackbox.

The show must go on

– När föreställningen börjar får inget gå fel, det finns inte på kartan. Peppar, peppar så har vi hittills aldrig behövt ställa in på grund av tekniken!

Mycket av teknikernas arbete går ut på att förutse vad som kan gå fel och se till att det inte händer. Om något ändå skulle gå fel, så har de redan en plan för att lösa det. 

– Att det är live ger en riktigt nerv, allt sker i stunden. Det går inte att göra om, allt måste bli rätt på en gång. Vi måste verkligen vara på tå eftersom vi är mitt i händelsernas centrum, säger Peter. 

Alla tre är överens om att en föreställning aldrig ska behöva ställas in. Men det är mycket som kan gå fel som till exempel att strömmen plötsligt försvinner eller att utrustning fallerar två timmar innan Martin Stenmark ska stå på scen. 

– Produktionen hade med sig ett eget mixerbord som gick sönder. Vi fick rycka in med vårt mixerbord och hjälpa Martins ljudtekniker att flytta över allt till vårt mixerbord. Det var lite stressigt men vi jobbade systematiskt och showen kom igång i tid, berättar Eric. 

Bosse Brinkdorf drar sig till minnes en händelse när han var ny på Vara Konserthus. Han var följespotsoperatör där han genom en ljuskägla följer det som händer på scen och slår på ljus vid kommando. 

– Jag följde ljusteknikerns instruktioner som löd ”följ trumpet”, ”följ piano” och i andra set öppnades en sidodörr in till salongen. Teknikern säger då ”följ dörr” och jag slår på ljuset rakt på en person som blir illröd i ansiktet. Det visade sig vara en besökare som kommit sent och råkat komma in via logen. Ljusteknikern skrek ”följ bort! följ bort!”. Det var ingen katastrof direkt men jäkligt roligt, skrattar Bosse.