5 oktober, 2021

I strålkastarljuset: Kathrine Windfeld

Med sin mångsidighet som musiker och personliga spelstil anses Kathrine Windfeld vara ett av de mest spännande nya namnen på den europeiska jazzscenen just nu. Hon är en minst sagt produktiv kompositör som inte räds det expressiva och oförutsägbara i sitt skapade. Kathrine är Composer in Residence vid Vara Konserthus där hon komponerar ny musik för Bohuslän Big Band. I höst väntar både nytt album och konserter med den nyskrivna musiken. 

Kreativiteten formade Kathrine tidigt och under uppväxten i Sydfyns skärgård i Danmark stod teater, sång och pianospel på schemat. Efter några månaders vistelse på en musikkurs på Den Rytmiske Højskole 2003 blev pianot hennes främsta bundsförvant då hon började att komponera sina allra första verk. Sedan dess har det varit musiken som gäller och det är ingen underdrift att säga att Kathrine har hunnit med en hel del.

Kathrine Windfeld Big Band

Efter utbildning inom musikteori, analys och arrangemang för storband ökade entusiasmen för storbandsjazz. 2014 startade hon ett helt eget storband med 15 musiker från Danmark, Norge, Sverige och Polen. Lovorden har haglat över Kathrine och hennes nyskapande storband som aldrig tycks upphöra att överraska och utmana publiken. De senaste årens projekt har resulterat i en rad prestigefyllda utmärkelser. De har hunnit släppa tre album och blivit mer och mer internationellt uppmärksammade och kritikerrosade för varje skiva.

– Jag har handplockat medlemmarna i bandet utifrån vad de är duktiga på. Någon är en stark ensemblespelare, en annan har ett rytmiskt driv, en tredje är väldigt bra på melodiska ballader. Allt det där ser jag framför mig och kan på så sätt ge ”arbetsuppgifterna” till rätt personer.

Känsla och hantverk

I sitt skrivande strävar Kathrine efter en balans mellan känsla och teknik. När hon skriver ett nytt stycke utgår hon från en ”vibe” eller något som är känslomässigt intressant. Till den känslan behövs också ett hantverk, något hon liknar vid ett husbygge.

– Att skriva ett storbandsarrangemang är lite som att bygga ett hus som musikerna ska bo i. Man behöver den rätta känslan, tekniken och hantverket för att huset ska bli stabilt. Blir det för mycket av det byggtekniska blir det kallt och ovälkomnande men blir det enbart känsla håller inte huset i vinden.

Kathrine spelar med Bohuslän Big Band.

Samarbetet med Bohuslän Big Band

Under 2020 har hon varit Composer in Residence vid Vara Konserthus och fått i uppdrag att komponera helt ny musik speciellt för Bohuslän Big Band. Den nya musiken spänner mellan det sakrala och stillsamma till det expressiva, glädjefyllda och humoristiska.

– Musiken jag skrivit till Bohuslän Big Band har temperament! Jag vill ge publiken något som verkligen berör hela det mänskliga känsloregistret. Musiken är expressiv, oförutsägbar och mångsidig! 

Under 2020 har samarbetet med Bohuslän Big Band skiftat mellan att skriva musik och genomföra workshops i repetitionssalen tillsammans med storbandet.

– Det har verkligen varit roligt att arbeta med detta projekt och med musikerna i storbandet. Det var ett speciellt ögonblick när musiken började leva i repetitionssalen. Det är alltid otroligt roligt att höra det man skrivit framföras. Det bästa är när musikerna landar i musiken, solisterna börjar ta för sig i rummet och riktigt njuta av musiken. Då får jag tillbaka så otroligt mycket som kompositör!

Skiva och turné hösten 2021

I september förra året åkte Kathrine och Bohuslän Big Band på turné med den nyskrivna musiken och i höst är det dags för ytterligare konserter i Vara och Göteborg. Musiken släpps även på skiva i oktober – något som Kathrine ser fram emot.

– Det är sju ganska olika låtar, sammanbundna av bandets sound och den begränsade tidsperioden de skapades inom. Resultatet återspeglar min syn på samtida storbandsmusik anno 2020. 

Kathrine spelar med Bohuslän Big Band i Sparbanken Blackbox den 22 oktober. 

Ta mig till evenemanget

asdf