10 september, 2021

Intervju: Helen Sjöholm och Anna Stadling

I december är det återigen dags för barndomsvännerna Helen Sjöholm och Anna Stadling att göra en julkonsert tillsammans. Vara Konserthus har turen att få ta emot den efterlängtade konserten som är en blandning av tradition och nutid. I samband med konserten släpps även en julsingel. 

Helen och Anna är uppvuxna i Sundsvall och gick i samma grundskola. De fann varandra snabbt genom kören på kommunala musikskolan och engagerade sig i olika shower tillsammans. Ur musiken växte en vänskap fram som blivit allt starkare med åren och betyder mycket än idag.

– Efter gymnasiet gjorde vi vårt första musikjobb som en duo. Vi hittade en unison klang som lät så bra att vi ville sjunga mer ihop, berättar Anna.

De beskriver hur speciellt det är att sjunga tillsammans. Även om de har olika sångstilar uppstår en otrolig samklang när deras röster möts. Helen berättar att hon ibland har svårt att särskilja deras stämmor.

– Det har hänt att vi stått på scenen under en konsert och jag hör att en av våra röster drar åt något håll, men jag vet inte om det är min eller Annas. Vår klang är så lika ibland, jag har aldrig varit med om det med någon annan! Som en systerröst.

Vänskap som inspirerar

Den långa vänskapen har gjort att de känner sig tryggare som musiker och artister eftersom de alltid haft någon att anförtro sig åt.

– Som sångerska hamnar man ständigt i nya sammanhang. Därför känns det värdefullt att vi kan snacka om körsång bak till 12-årsåldern, men också om större frågor som vem man vill vara som artist och hur man ska leva upp till förväntningar, säger Helen.

Anna håller med. Trots att de känner varandra otroligt väl finns det mycket kvar att utforska.

– Vi utmanar och inspirerar varandra, vilket gör att vi vågar testa och utvecklas. Det är häftigt att genom Helen få ta del av en värld som jag som musiker inte är med i.

Helen upplever det på samma sätt, hon blir nyfiken på andra genrer genom att sjunga med Anna.

– Vår gemensamma musikvärld är en fristad som rymmer mycket.

Tradition av julkonserter

I 20 års-åldern gjorde Anna och Helen ofta julkonserter tillsammans och 2018 återupptog de traditionen på Vara Konserthus. I höst gör de ett fåtal exklusiva konserter och Vara är en av de utvalda scenerna. Det blir en ”förfest” inför nästa års julskiva som de jobbat med under pandemin, men redan i år kommer en julsingel.

– Vi kände att vi måste passa på att äntligen förverkliga drömmen och spela in material tillsammans, säger Anna.

De har längtat efter att få göra en julkonsert ihop igen. Den här gången blir det en intim spelning med färre musiker och en blandad repertoar.

– Det finns några jullåtar som vi alltid sjungit och inte kommer släppa taget om. Men vi kommer också ta med nya låtar som man kanske inte förväntar sig på en julkonsert, varvat med musik från våra egna karriärer, säger Helen.

Speciell relation till julen

Julen betyder mycket för dem båda och är något som förenar dem. I den ryms traditioner och melodier från hela världen och starka texter om gemenskap och kärlek som många kan relatera till.

– För oss är julen mer än en högtid. Musiken väcker minnen från när man var liten och är väldigt känslofylld för oss, berättar Helen.

Som kontrast till värme och gemenskap kan julen kännas svår och ensam för många människor. Kanske kan man då finna en tröst i musiken.

– Jag tror att julsånger kan bidra med hopp och ljus ut ur mörkret. Det är därför musik är så viktigt, menar Anna.

Helen håller med om att det finns en problematik kring julen som man är mer öppen med idag.

– Det finns så mycket förväntningar på julen, men allt är inte alltid härligt. De nya julsångerna skildrar ofta det som kan vara jobbigt och komplicerat med julen.

Litet konserthus med mycket att erbjuda

Nu känner de sig förväntansfulla inför julkonserten på Vara Konserthus som är en favoritscen.

– Vara Konserthus är en liten pärla! De har en rymlig salong som ändå känns nära och intim. Det finns en speciell känsla i lokalerna, personalen är kunnig och publiken underbar, säger Helen.

Att snart kunna ge sig ut och spela igen tycker de känns overkligt och de beskriver det som ett långsamt uppvaknande.

– Det känns helt otroligt! Musik är en stor del i många människors liv, men det är något speciellt med det levande mötet som uppstår med publiken när man spelar live, säger Anna.

– Verkligen, det är en fantastisk känsla att vara där i stunden och dela upplevelsen med varandra, säger Helen.

En konsert i julklapp

Anna och Helen har gått olika vägar i karriären och tycker att det bästa med att göra konserter ihop, förutom att få musicera tillsammans, är att umgås mycket. I en hektisk vardag är det svårt att få tid över, men under en turné får barndomsvännerna ses varje dag.

– Vi kan sitta i bilen och sjunga eller prata i timmar. Konserten blir en julklapp, både till oss själva och publiken, säger Anna.

– Att göra julkonserter är ett sätt för oss att fira jul. Det blir som att åka på semester, avslutar Helen.

Jag vill läsa mer om julkonserten!