17 januari, 2022

Klabbes Bank – Jazzbandet som tänjer på gränserna

I 20 år har Klabbes Bank utforskat jazzens spännvidd och tänjt på gränserna inom genren. De startade som ett renodlat jazzband men har idag utvecklats till något alldeles eget i sin mix av jazz, rock, pop och electronica. För bandet  är begränsningar och ramar  en ickefråga. Här finns utrymme för det mesta.

Med instrumenteringen saxofon, trombon, keyboards, bas och trummor bygger sjumannabandet upp en säregen ljudbild.

 Hur skulle ni själva definiera er musik?
– Den röda tråden är sättningen. Vi har alltid varit tre blåsare och en trio men nuförtiden har vi även en ljudkonstnär bakom mixerbordet, en minst lika viktig bandmedlem, säger Klas-Henrik ”Klabbe” Hörngren, grundare och centralgestalt i gruppen.

Oavsett om musiken är drömsk och svävande eller medryckande up tempo finns det alltid en nyfikenhet och experimentlusta bakom. Blåsinslagen gör att jazzen fortfarande alltid finns till hands men den kränger sig vidare, ut ur kostymen och mynnar ofta ut i ett virrvarr av toner och eufori. Klabbe skriver låtarna och arrangemangen och har tidigare samarbetat med artister som Jenny Wilson, Loney Dear och Ane Brun. Även om banken råkar vara Klabbes finns det en stark sammanhållning och alla inom gruppen bidrar med idéer.

– På några skivor har vi spelat ganska exakt efter hur jag skrivit och arrangerat, några skivor inte lika mycket. När vi spelar live försöker vi utveckla musiken och skapa konstnärlig frihet för alla.

2022 är det tjugo år sedan ni bildades. Kommer detta jubileum att märkas på något vis?

– Ja, det kommer det nog att göra. Kanske kommer det med någon låt från vår första skiva från 2004, Musik för såna som mormor och morfar, i låtlistan under konserten. Vi kommer även att spela in en ny skiva där vi kommer jobba mer med fria improvisationer.

Vad kan vi vänta oss av konserten i Vara Konserthus? 

– En innerlig och överpeppad orkester som älskar att spela!

Köp biljett till Klabbes Bank och förbandet Tonal Hysteri här!