Open call: Cirkusresidens på Vara Konserthus

Är du verksam inom samtida cirkus och brinner för att skapa scenkonst för en ung publik? Nu kan du som artist eller kompani ansöka om produktionsresidens vid Vara Konserthus. Vi söker dig som vill skapa en ny föreställning för barn och unga eller utveckla en redan befintlig föreställningsidé. Vi erbjuder vår scen, vår mångåriga erfarenhet av scenkonstproduktion och produktionsmedel. Välkommen med din ansökan! 

Ansökningsperiod: 2 maj – 11 juni 2023
Datum för produktionsresidenset: Repetitionsperiod vecka 34-35, 2024. Detta följs av sex skolföreställningar samt en offentlig familjeföreställning under vecka 36, 2024.
Plats: Vara Konserthus, Vara
Scen: Sparbanken Blackbox (se teknisk specifikation).

Vad innebär residenset?

Residenset innebär att skapa eller utveckla en befintlig produktion med inriktning samtida cirkus. Målgruppen är barn i lägre grundskoleåldern. Residenset ska utmynna i en cirka 40 minuter lång föreställning med premiär på Vara Konserthus september 2024. Ramarna för residenset är gjorda utifrån att ni är ett mindre kompani om cirka tre medverkande personer. Det är även att föredra att föreställningen görs som en samproduktion där ni har tillgång till en annan lokal för repetition och/eller ytterligare finansiering av projektet.

Produktionsresidenset görs inom ramen för Vara Konserthus residensverksamhet som är ett uppdrag från Västra Götalandsregionen.

Vad erbjuder Vara Konserthus?

 • 300 000 kr produktionsmedel för framtagande av produktionen. I dessa produktionsmedel ska ljus- och ljudtekniker samt regissör alternativt dramaturg täckas.
 • Tillgång till konserthusets scenlokal Sparbanken Blackbox under 2 veckors repetition (v. 34 och 35, 2024).
 • Produktionsresidenset i blackboxen sker med överenskommen teknisk specifikation. Det kan exempelvis inkludera enkelt ljud och ljus, eventuell dansmatta/riggning som bestäms vid planeringsmöte inför beslut om residens.
 • Repetition i Vara Konserthus lokal Studion eller motsvarande lokal våren 2024 innan själva produktionsresidenset är även en möjlighet.
 • Under vecka 36 genomförs sex skolföreställningar på Vara Konserthus samt en offentlig föreställning på en Familjelördag. Föreställningarna arvoderas separat från ovan nämnda produktionsbudget.
 • Vara Konserthus bokar och bekostar boende för max 5 personer i Vara under residenstiden och under eventuell repperiod i Studion.
 • Löpande kontakt med ansvarig producent och tekniker under residenstiden.

Vem kan söka?

Du eller ni som söker ska vara professionellt verksamma inom scenkonstområdet samtida cirkus med utbildning inom området. Förutsättningarna är även att ni ska vara skrivna i Sverige och ha F-skatt.

Vad skall ansökan innehålla?

 • En kortare presentation där du i skrift och bild beskriver din idé. Bilderna kan vara inspirationsbilder som ger en känsla för inriktningen på det konstnärliga innehållet.
 • Utkast på produktionsplanering
 • Teknisk specifikation – beskrivning av rummet och önskat tekniskt behov
 • Presentation av samtliga i teamet
 • Tidigare produktioner. Gärna dokumentation i form av rörlig bild exempelvis länk till trailers, inspelade föreställningar etc.
 • En enkel budget för produktionen, där även eventuell annan finansiering framgår.

Hur går urvalsprocessen till?

Urvalet görs av konserthusets produktionsgrupp, bestående av produktionschef och producenter. Ansökan kommer först att läsas enskilt och sedan behandlas i samtal med produktionsgruppen. I samband med ansökningsperioden kommer även intervjuer att göras.

Svar om residensplats meddelas i september 2023

Har du frågor?

Kontakta Ida Jarlgren, producent Vara Konserthus
ida.jarlgren@varakonserthus.se

Välkommen med din ansökan!