COMPOSER IN RESIDENCE 2022-2023

Lina Nyberg

Lina Nyberg är en av Sveriges mest profilerade jazzmusiker som i sitt sätt att komponera kammarmusik och jazz brutit ny mark för såväl storband som symfoniorkestrar. Med 20 albumutgivningar bakom sig och flertalet utmärkelser har hon hyllats världen över för sin kreativitet och sitt nytänkande. Med start våren 2022 är hon ny Composer in Residence hos Vara Konserthus och Bohuslän Big Band och ska skriva ny musik för storbandet. 

Lina Nyberg föddes i Stockholm 1970 och är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har under 25 års tid verkat som jazzsångerska och kompositör i Sverige och också turnerat mycket utomlands. Sedan 2020 är hon ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och flerfaldigt prisad med stipendier och utmärkelser som Grammis, Sveriges Radios pris Jazzkatten och Jan Johansson-stipendiet med mera.

Hon har genom åren flera gånger tidigare samarbetat med Bohuslän Big Band. Denna gång blir det med nykomponerad, specialskriven musik som ingår i ett större porträtt där alla hennes sidor som kompositör, arrangör, dirigent och sångerska lyfts fram. Att vara Composer in residence innebär ett tidsbegränsat uppdrag för en tonsättare att skriva musik för en speciell orkesterinstitution, ensemble, radiokanal eller musikfestival. Den nya musiken är en svit om sex delar som utgår från rörelse och hastighet.

– Jag har tidigare utforskat rörelseimprovisation och efter att ha studerat orkesterdirigering har jag funderat en del på hur man känner och visar det musikaliska förloppet i sina rörelser. 2020 prövade jag en idé med Bohuslän Big Band, några klanger jag ”dirigerat fram” från ett schema och specifik notation. Resultatet blev så fint. Att ge musikaliska tecken, notera musik i boxar, dirigera teman och parametrar är något jag vill arbeta vidare med, speciellt i sällskap med Bohuslän Big Band som med sin lyhördhet, dynamiska ekvilibrism och sköna stämning känns som helt rätt orkester. Kombinationen av fri improvisation, strikt notation, sväng och klang-rikedomen hos större orkestrar är något som inspirerar mig, säger Lina Nyberg.

Även äldre musik från Lina Nybergs 30-åriga karriär och musik från kompositörer hon inspirerats av kommer att ingå i konserten som följs av en turné som startar i Vara Konserthus. Verket planeras även att ges ut som album.

– Det är fantastiskt att presentera Lina Nyberg som Composer in Residence hos oss. Detta projekt bidrar till att orkestern får fortsätt utveckling och undersöker nya territorier inom storbandsmusik. Jag ser fram emot att höra de första tonerna i oktober på premiären, säger Eric Brandström Arellano, orkesterchef, Bohuslän Big Band.

Samarbetet inleds under våren och presenteras för publik till hösten 2022.

Med stöd av Kulturrådet.