Artist in Residence

I Vara odlar vi inte bara grödor och spannmål – vi odlar även ny scenkonst.

Vårt konserthus på slätten gör det möjligt för olika artister att förverkliga sina drömmar; för nykomlingar att testa sina vingar och för etablerade att testa något nytt. Vi bjuder in stjärnor från hela världen och erbjuder möjligheten att skapa scenkonst som aldrig annars hade fått se strålkastarens ljus. Att vara Artist in Residence på Vara Konserthus betyder att som artist, under en begränsad tid, få tillfälle att fördjupa och testa sin produktionsidé. 

Ett viktigt uppdrag

Residensverksamheten är ett viktigt och hedersamt uppdrag från Västra Götalandsregionen. Det är en del av vår verksamhet som vi stolt vill lyfta fram, för genom den är vi med och skapar premiärnerver, rungande applåder och stående ovationer över hela Sverige. Detta är ett sätt för Vara Konserthus att skapa konstnärlig utveckling och ny scenkonst samtidigt som publiken får chans att lära känna en artist lite närmare.

Aktuella residensartister

David Huang

David Huang är en av Sveriges mest efterfrågade solister och en regelbunden gäst hos symfoniorkestrarna och konserthusen. David också ett stort engagemang för att sprida den klassiska musiken till ny och ung publik samt förändra normerna för hur klassisk musik upplevs. Han har bland annat varit med och startat konsertserien Förstaparkett och festivalen Gränslandet. På Vara Konserthus kommer David jobba med att utveckla kammarmusikprogrammet.

 

Peter och Ulriqa står i blackboxen

Art of Spectra

Scenkonstkompaniet Art of Spectra med Peter Svenzon och Ulriqa Fernqvist i spetsen kommer under sin tid som Artist in Residence att skapa ett muliverk som är specialgjort för Sparbanken Blackbox. Verket har premiär hösten 2022.

 

Lina Nyberg

Lina Nyberg är en av Sveriges mest profilerade jazzmusiker som i sitt sätt att komponera kammarmusik och jazz brutit ny mark för såväl storband som symfoniorkestrar. Med 20 albumutgivningar bakom sig och flertalet utmärkelser och priser har hon hyllats världen över för sin kreativitet och sitt nytänkande. Med start våren 2022 är hon ny Composer in Residence hos Vara Konserthus och ska skriva nytt material och turnera tillsammans Bohuslän Big Band.

Vince Mendoza

Han är en aktad dirigent och en flitigt anlitad arrangör. Hans verk hörs på flertalet kritikerhyllade inspelningar av artister som Björk, Chaka Khan, Al Jarreau, Elvis Costello, Robbie Williams, Sting och Joni Mitchell. Med start 2022 är han Conductor-in-Residence, gästdirigent, hos oss. Mendozas residens sträcker till en period om två år med flera planerade produktioner tillsammans med Bohuslän Big Band som också kommer att gå på turné.

Tidigare residensartister

Mariam The Believer sitter på golvet och håller i en rund spegel.

Mariam Wallentin

Mariam Wallentin är en artist med stort hjärta, eftertänksamhet och behandlar personliga ämnen lika gärna som allmänmänskliga. En artist och konstnär som vågar och berör med musikaliska rötter dels i improvisation, dels i pop och soul. Som Mariam The Believer har hon skapat röstverket The Wishing Well – en sångcykel och konsertföreställning där publiken vävs in i en visuell värld av ljus, video och rörelser. Konserten framförs tillsammans med Wallentin Vokalensemble och musiker.

Robert Fux

Skådespelaren och dragartisten Robert Fux skapade produktionen Dragshow med premiär hösten 2021. Fokus låg på drag som konstform och uttryck. Under residensskapet lanserades dessutom podcasten Drottningmötet. Robert Fux var residensartist 2020-2021.

Danilo Pérez

Jazzpianisten Danilo Pérez åkte en mindre turné tillsammans med Bohuslän Big Band. Konserten bjöd på Danilos musik – jazz inspirerat av folktoner från Panama med influenser från hans medverkan med i den legendariska Wayne Shorter Quartet. Panamafödde Danilo Pérez är en sann förespråkare för musikens möjligheter att skapa samhörighet och bygga sociala broar. Han har bland annat fått utnämningen ”UNESCO Artist for peace”. Danilo Pérez var Artist in Residence under 2020.

Kathrine Windfeld

Den danska kompositören och pianisten Kathrine Windfeld fick under våren 2020 i uppdrag att komponera ny musik till Bohuslän Big Band. Windfeld gjorde en mindre turné med storbandet 2020 och 2021. Musiken släpptes på albumet Determination 2021.

We Are Voice

We Are Voice driver projektet Västra Götaland sjunger med syftet att skapa ett långsiktigt nätverk mellan alla som jobbar med stämsång i regionen. Målet är att göra det lättare och roligare att sjunga tillsammans med hjälp av den digitala tekniken. We Are Voice är en digital plattform för körer som startades 2017 av musikerna och vännerna Martin Rolinski, Fredrik Berglund och Simon Ljungman.

Jecko & Jessie 

Skådespelarna och nycirkusartisterna Karin Odermatt och Jocke Assarsson, även kända som Jecko & Jessie tog under residensperioden fram en helt ny scenföreställning med namnet Ett skratt för livet. En föreställning för barn som i ett rasande tempo och med humor, slapstick, akrobatik, trolleri och överraskningar visade hur viktigt det är att få skratta och le.

Anna Bromee 

En musikteater om Judy Garland och friheten att vara den man är. Skådespelerskan och manusförfattaren Anna Bromee skrev och spelade en unik, rolig och rörande musikteaterföreställning om Judy Garland. Föreställningen handlade om Garlands dagar i Sverige och konserterna i mars 1969 – och vidare till det sorgliga slutet, som också blev början på något nytt som dag för dag förändrar världen. Drömmen om regnbågen var Anna Bromees första produktion som Artist in Residence och spelades sensommar och hösten 2019.

Fanny Kivimäki

Fanny Kivimäki, frilansande dansare, koreograf och improvisatör, tog sitt första danssteg på som fyraåring på Kulturskolan i Kiruna och har sedan dess dansat över hela världen. Som Artist in Residence utvecklade hon konstnärskap med närvaro och närhet till publiken. Hon utforskade nya rum och samarbeten och på så vis förverkliga idéer och verk som vuxit inom henne. Under 2018 tog hon med vår hjälp fram föreställningen Into the Roots.

Solala

Solala och Bohuslän Big Band skapade en konsertföreställning baserad på Håkan Hellströms musik. Efter en lyckad premiär blev det turné runtom i landet. Detta var Solalas första samarbete med en orkester och arrangemangen är nyskrivna av både Solala och Örjan Fahlström. 

Sidra Bell Dance & New Tide Orchestra

Det internationella danskompaniet Sidra Bell Dance New York skapade verket Mönster Outside under koreografen Sidra Bells tid som residensartistDär arbetade hon med den innovative svenske kompositören Per Störby och hans kritikerrosade kammarensemble New Tide Orquesta. I föreställningen gifte sig dansteater, kammarmusik, projiceringar, röst- och ljusdesign tillsammans på ett uttrycksfullt vis. Föreställningen hade världspremiär år 2017 vid Contemporary Arts Center i New Orleans, USA.   

Emil Jensen

När Emil Jensen var liten trodde han att klyftpotatis hette flyktpotatis. Ordet blev en trampolin in i de texter som förställningen som skapades under hans tid som residensartist handlar om. Verklighetsflykt, flykt från ohållbara familjesituationer och relationer, flykt mellan nationer – flykt från allt i stort och smått. Som en rosa tråd spred han mänsklig värme med finstämd musik och hisnande mellansnack.

Nina Haber, Tove Wiréen & Åsa Gustafsson

För Allas Trevnad var en teaterföreställning i regi av Nina Haber och med Åsa Gustafsson och Tove Wiréen i rollerna. En föreställning med feministiskt fokus som berörde det komplexa begreppet makt, och som hämtar inspiration från den uppmärksammade boken Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit. Föreställningen togs fram i samarbete mellan Stora Teatern och Vara Konserthus.

Andreas Unge

Andreas var Artist in Residence under 2015 och skapade två produktioner. I projektet som resulterade i Best of Sweden samlade Andreas Unge stjärnor som är ikoner i sina hemländer, bosatta här i Sverige men okända för de flesta svenskar. I produktionen Förbjudna orkestern förenades motstånd och kärlek till musik. Tillsammans hyllades idén att stå upp för alla kvinnors rätt till musik och sitt eget uttryck. Att med sitt konstnärskap och sin musik ge en röst och våga tala med sitt musicerande. Att bjuda på musikglädje över alla gränser.

Shima Niavarani

Shima Niavarani är en hyllad skådespelare, artist, dramatiker och musiker. Våren 2015 var hon Artist in Residence och vi fick då se popstjärnan Shima med ett femmannaband bestående av tre stråkar, en trummaskinist och en keyboardspelare.

Bengan Janson

Dragspelsvirtuosen Bengan Janson bjöd in operasångaren Mikael Samuelsson och ordekvilibristen Dogge Doggelito till konceptet Bengans Hörna. Artisterna avhandlade allt från folkmusik till opera och rap i föreställningen.

Johan Wellton

Jonglering i världsklass, knivskarp komik och glimten i ögat. Johan Wellton är ett fulladdat energiknippe med målet att skapa stor upplevelse och ett magiskt möte med publiken. Under sin tid som residensartist i Vara tog han fram en ny unik scenshow där glödlampor och fysikalisk magi fick oss alla att kippa efter andan och tappa hakan – flera gånger om!

Hanna Wiskari Griffiths

I ett residens som tog avstamp i folkmusik var Hanna Wiskari Griffiths en av artisterna 2014. Med ett särskilt hjärta för musiken från sina hemtrakter i västra Sverige, gav hon sig ut i musikaliska projekt som inrymde såväl tradition som improvisation. Resultatet blev ny och spännande folkmusik i olika format.

Magnus Lindgren 

Magnus Lindgren är en prisbelönt saxofonist, klarinettist och flöjtist som har kallats för Sveriges svar på Quincy Jones. 2013 samlade han ihop ett internationellt superband till sitt residens. Jazz, soul och latin framfördes av musiker i den högre skolan. För sången stod svenska Margareta Bengtson men också Butterscotch från USA och Concord från Sydafrika.

Eric Gadd

Eric Gadd samarbetade med Bohuslän Big Band och lät sin sköna soulmusik färgas av storbandsjazz. De coola arrangemangen fick lyssnaren att upptäcka nya sidor hos både Eric Gadd och Bohuslän Big Band. Det bjöds även på några soulpärlor som en påminnelse om den tid då soulmusiken regerade världen över. Kombinationen Eric Gadd och Bohuslän Big Band strålade av självförtroende och perfektion. Tillsammans lät de jazzens spontanitet möta både improvisation och lekfullhet.

Ale Möller

Ale Möller var vår första Artist in Residence. Med honom som konstnärlig ledare var syftet att nå fler publikgrupper och utveckla ett lika spännande som nyskapande konsertformer. Samarbetet ville visa på att det finns förutsättningar för en självständig och regionalt lokaliserad folk- och världsmusikensemble att agera på en nationell arena, fri från de sedvanliga kopplingarna mellan regionala orkesteruppdrag och konserthus.