Artist in Residence

I Vara odlar vi inte bara grödor och spannmål – vi odlar även ny scenkonst.

Vårt konserthus på slätten gör det möjligt för olika artister att förverkliga sina drömmar; för nykomlingar att testa sina vingar och för etablerade att testa något nytt. Vi bjuder in stjärnor från hela världen och erbjuder möjligheten att skapa scenkonst som aldrig annars hade fått se strålkastarens ljus. Att vara Artist in Residence på Vara Konserthus betyder att som artist, under en begränsad tid, få tillfälle att fördjupa och testa sin produktionsidé. 

Ett viktigt uppdrag

Residensverksamheten är ett viktigt och hedersamt uppdrag från Västra Götalandsregionen. Det är en del av vår verksamhet som vi stolt vill lyfta fram, för genom den är vi med och skapar premiärnerver, rungande applåder och stående ovationer över hela Sverige. Detta är ett sätt för Vara Konserthus att skapa konstnärlig utveckling och ny scenkonst samtidigt som publiken får chans att lära känna en artist lite närmare.

Aktuella residensartister

Robert Fux

Skådespelaren och dragartisten Robert Fux kommer att skapa en produktion med premiär 2021. Fokus kommer att ligga på drag som konstform och uttryck. Under våren 2020 lanseras dessutom podcasten Drottningmötet.

David Huang

David Huang är en av Sveriges mest efterfrågade solister och en regelbunden gäst hos symfoniorkestrarna och konserthusen. David också ett stort engagemang för att sprida den klassiska musiken till ny och ung publik samt förändra normerna för hur klassisk musik upplevs. Han har bland annat varit med och startat konsertserien Förstaparkett och festivalen Gränslandet. På Vara Konserthus kommer David jobba med att utveckla kammarmusikprogrammet.

 

Kathrine Windfeld

Den danska kompositören och pianisten Kathrine Windfeld har under våren 2020 fått i uppdrag att komponera ny musik till Bohuslän Big Band. Musiken spelas under en gemensam turné i höst. Produktionen genomförs med stöd av Kulturrådet.

Mariam Wallentin

Mariam Wallentin är en artist med stort hjärta, eftertänksamhet och behandlar personliga ämnen lika gärna som allmänmänskliga. En artist och konstnär som vågar och berör med musikaliska rötter dels i improvisation, dels i pop och soul. Som Mariam The Believer har hon skapat röstverket The Wishing Well – en sångcykel och konsertföreställning där publiken vävs in i en visuell värld av ljus, video och rörelser. Konserten framförs tillsammans med Wallentin Vokalensemble och musiker.

Danilo Pérez

I vår åker jazzpianisten Danilo Pérez på en mindre turné tillsammans med Bohuslän Big Band. Konserten bjuder på Danilos musik – jazz inspirerat av folktoner från Panama med influenser från hans medverkan med i den legendariska Wayne Shorter Quartet. Panamafödde Danilo Pérez är en sann förespråkare för musikens möjligheter att skapa samhörighet och bygga sociala broar. Han har bland annat fått utnämningen ”UNESCO Artist for peace”.