Artist in Residence
Med residensverksamheten inleder vi spännande samarbeten med artister, kompositörer och koreografer. Tillsammans sätter vi ny scenkonst i strålkastarljuset.
Vad innebär Artist in Residence?
Vår residensverksamhet, eller Artist in Residence, innebär att en artist, kompositör, koreograf eller ett kompani får i uppdrag av Vara Konserthus att utforska och prova sin konstnärliga idé. Det kan vara att skriva ett nytt verk, ta fram en ny scenkonstproduktion eller att vara konstnärlig ledare för ett projekt.
Residensprojektet pågår under en bestämd tid och resulterar vanligtvis i en helt ny föreställning eller konsert som oftast har premiär på Vara Konserthus. Många av produktionerna går sedan på turné runt om i Sverige.
Vi tar rollen som producerande scen
Vara Konserthus är till stor del en gästspelscen, men med vår residensverksamhet tar vi rollen som en producerande scen. Detta är ett sätt för oss att skapa konstnärlig utveckling och en möjlighet för publiken i Vara att uppleva ny, spännande scenkonst på hemmaplan. Konserthusets residensverksamhet är en del av uppdraget från Västra Götalandsregionen och en viktig del i samarbetet med det fria kulturlivet.
Residens i samspel med Bohuslän Big Band
Residensverksamheten är även viktig för vårt storband Bohuslän Big Band. Vi samarbetar då med kompositörer, arrangörer eller dirigenter. I dessa fall benämner vi våra residensartister som Composer in Residence eller Conductor in Residence. Syftet med dessa samarbeten är att skapa konstnärlig utveckling för storbandet.
Artist in Residence (2023-2024)
Apocalyptic Circus och Cirk-L
Cirkuskompanierna Apocalyptic Circus och Cirk-L är nya Artist in Residence på Vara Konserthus och skapar en lustfylld och komisk cirkusföreställning riktad mot barn och unga. Föreställningen "Marianne och jag" har premiär hösten 2024.
Composer in Residence (2023-2024)
Ann-Sofi Söderqvist
Prisade tonsättaren Ann-Sofi Söderqvist är Composer in Residence. Hennes uppdrag är att komponera ett helt nytt verk åt vårt storband Bohuslän Big Band. Verket har fått namnet Seasons och har premiär på Vara Konserthus våren 2024.
Artist in Residence (2019-2025)
David Huang
Pianisten David Huang är en av Sveriges mest efterfrågade solister. Han brinner för att sprida den klassiska musiken till ny och ung publik samt förändra normerna för hur klassisk musik upplevs. Som Artist in Residence har han i uppdrag att utveckla kammarmusiken på konserthuset.
Artist in Residence (2023-2024)
Danskompaniet Spinn
Danskompaniet Spinn är ett integrerat danskompani. Deras uppdrag som Artist in Residence är att ta fram en dansföreställning riktad mot barn samt utveckla konceptet Relaxed Performance på Vara Konserthus.
Conductor in Residence (2021-2024)
Vince Mendoza
Amerikanske Vince Mendoza är en internationellt aktad dirigent och en flitigt anlitad arrangör. Hans uppdrag är att under utvalda produktioner vara konstnärlig ledare, gästdirigent och arrangör för vårt storband Bohuslän Big Band.
Tidigare Artist in Residence
Art of Spectra är ett gränsöverskridande scenkonstkompani som grundades 1998 av koreografen och musikproducenten Peter Svenzon. Kompaniet leds sedan början av 2000-talet tillbaka av Peter tillsammans med Ulriqa Fernqvist, båda med bakgrund inom musik och dans. Kompaniet arbetar främst med dans, men även med musik, teater, film och visuell konst.
Skapade multiverket ”In your head”
Art of Spectra har under sin tid som residensartister skapat ett specialgjort verk för Sparbanken Blackbox. Precis som många av Art of Spectras tidigare verk innehöll även ”In your head” många olika konstformer. Föreställningen bjöd på en extraordinär visuell upplevelse med användning av projektioner och scenkonst. Verket inkluderade framträdanden av professionella dansare men också skådespelare som framförde texter. Bandet KÅRP, en kör bestående av elever från Academy of Music and Business, en häst och en syjunta från Röda Korset deltog också i föreställningen. Verket spelades på Vara Konserthus hösten 2022.
Lina Nyberg är en av Sveriges mest profilerade jazzmusiker som i sitt sätt att komponera kammarmusik och jazz brutit ny mark för såväl storband som symfoniorkestrar. Med 20 albumutgivningar bakom sig och flertalet utmärkelser ha hon hyllats världen över för sin kreativitet och sitt nytänkande.
Uppdrag att skriva musik åt Bohuslän Big Band
Som Composer in Residence var Lina Nybergs uppdrag att komponera ny musik åt Bohuslän Big Band. Verket fick namnet The World’s A Stage och bestod av nykomponerad, specialskriven musik som ingick i ett större porträtt där alla hennes sidor som kompositör, arrangör, dirigent och sångerska lyftes fram. Den nya musiken var en svit om sex delar som utgick från rörelse och hastighet och där varje del av sviten tillägnades en kompositör eller musiker som varit betydelsefull för henne. Verket uruppfördes på Vara Konserthus hösten 2022 och var stommen i en konsert som sammanfattade Lina Nybergs 30-åriga karriär.
Musiken spelades in och släpptes på skiva hösten 2022.
Robert Fux är skådespelare, dragartist, manusförfattare och queerprofil. Han tillhör den fasta ensemblen på Stockholms Stadsteater och har i över 25 år utvecklat drag som scenkonst i Sverige och utomlands.
Dragshow av och med Robert Fux (2021)
Residenset mynnade ut i produktionen Dragshow och som i mycket av Robert Fux skapande kretsade den kring teman som makt, genus och förvandlingar. Huvudfokus låg på drag som konstform och uttryck. Allt ackompanjerat av specialskriven musik av Calle Rasmusson som framfördes av Bohuslän Big Band. Som en del av residenset gjorde han även podden Drottningmötet.
Danilo Pérez är pianist, kompositör och pedagog från Panama. Han har ett stort socialt engagemang och är en sann förespråkare för musikens möjligheter att skapa samhörighet och bygga sociala broar. Han har fått utnämningen ”UNESCO Artist for Peace” och är kulturambassadör för Panama. Han är även grundare och konstnärlig ledare för Panama Jazz Festival, såväl som grundare och konstnärlig ledare för Berklee Global Jazz Institute på Bostons Berklee College of Music.
Samarbete med Bohuslän Big Band och Next Generation Big Band
Under sin tid som Artist in Residence samarbetade Danilo Pérez både med konserthusets storband Bohuslän Big Band och ungdomsstorbandet Next Generation Big Band.
Bohuslän Big Band och Danilo gjorde en konsert där jazz inspirerat av folktoner från Panama mötte influenser från Pérez medverkan med i den legendariska Wayne Shorter Quartet. Produktionen spelades på Vara Konserthus och gick även på en kortare turné.
Danilo Pérez genomförde en workshop med ungdomsstorbandet där deltagarna bland annat fick öva på att improvisera fram solon.
Den danska pianisten och kompositören Kathrine Windfeld beskrivs som ett av de mest spännande namnen på den skandinaviska jazzscenen. Windfeld startade sitt eget storband, Kathrine Windfeld Big Band, 2014. Bandet har med tiden blivit ett betydelsefullt inslag i den nordiska jazzen och uppfattas numer som en av Danmarks bästa och mest förnyande ensembler.
Uppdrag att skriva musik till Bohuslän Big Band
2020 fick Kathrine Windfeld uppdraget att som Composer in Residence komponera helt ny musik för Bohuslän Big Band. Resultatet av detta samarbete blev en musikalisk resa som sträckte sig från det sakrala och stillsamma till det expressiva, glädjefyllda och humoristiska. En explosiv blandning av känslor och stilar. Musik med temperament! Kathrine och Bohuslän Big Band åkte ut på turné med den nyskrivna musiken som också släpptes på skivan Determination.
Samarbetet med Kathrine Windfeld var även en del av Bohuslän Big Bands arbete för att skapa en jämnare könsfördelningen inom jazzen. Detta var det första i raden av samarbeten med kvinnliga kompositörer.
Produktionen genomfördes med stöd av Kulturrådet.
Mariam Wallentin, även känd under namnet Mariam the Believer, är artist, musiker och kompositör med rötter dels i improvisation och avantgarde, dels i nutida musik och alternativ pop. Mariam utgör halva trum-och-sång-duon Wildbirds & Peacedrums och är en av de kreativa krafterna och kompositörerna i jazzkollektivet Fire! Orchestra.
Skapade röstverket The Wishing Well (2021)
The Wishing Well är ett röstverk av Mariam The Believer som togs fram under residenset. Ett poetiskt och musikaliskt tillstånd som utforskade vår mörkaste längtan och djupaste önskan. Som i tidigare musik skapad av Wallentin fanns även här ett reflekterande kring vad mod och frihet är.
Produktionen blev en omslutande musikföreställning där vi vävdes in i en värld av ljus, video och rörelser som berättade om en ål i en mörk brunn, svarta hål, skimrande ytor och svävande guldmynt, en saltvattenpärla i en tyst inlandssjö och om att våga hoppas och sen släppa taget om allt.
The Wishing Well var en samproduktion producerad av Bohm Bohm Room med residensstöd av Vara Konserthus samt med stöd av Musikverket och Kulturrådet. Musiken gavs ut på skiva Wallentins skivbolagsetikett Repeat Until Death.
"Västra Götaland sjunger" var ett projekt av Vara Konserthus i samarbete med We Are Voice, med syftet att skapa ett långsiktigt nätverk mellan alla som jobbade med stämsång i regionen. Projektet genomfördes med stöd av Skaraborgs Kommunalförbund och resulterade i en stor körkonsert i den nyinvigda Sparbanken Blackbox i november 2019.
We Are Voice är en digital plattform för körer som startade av musikerna och vännerna Martin Rolinski, Fredrik Berglund och Simon Ljungman som var residensartister 2019. Via plattformen kunde man kommunicera med sin kör, få tillgång till ett stort antal noter och stämfiler och även ladda upp egna arrangemang.
Anna Bromée är en svensk skådespelerska, revyartist och manusskribent. Hon har medverkat i ett flertal tv-serier och föreställningarna "Ett bloss för Lena Nyman", "Allo alla emliga armén", och "En frid(a) för själen".
Drömmen om regnbågen
Anna Bromée skrev och spelade en unik, rolig och rörande musikteaterföreställning om Judy Garland. Föreställningen handlade om Garlands dagar i Sverige och konserterna i mars 1969 – och vidare till det sorgliga slutet, som också blir början på något nytt som dag för dag förändrar världen. ”Drömmen om regnbågen” är Anna Bromées första produktion som Artist in Residence på Vara Konserthus och spelades sensommar och hösten 2019.
Jocke Assarsson och Karin Odermatt är skådespelare och nycirkusartister. För den yngre publiken är de mest kända som Jecko & Jessie. I SVT:s Barnkanalen har de synts sedan 2012 i program som "Mysteriet", "Sommarlov" och sitt egna succéprogram "Så gör man inte". Under de senaste åren har de också rest runt i hela landet med sina hyllade liveföreställningar för barn.
Familjeföreställningen "Ett skratt för livet"
Under sitt residens skapade Karin Odermatt och Jocke Assarsson föreställningen ”Ett skratt för livet” som i rasande tempo, och med humor, slapstick, akrobatik, trolleri och överraskningar visade vikten av att få skratta och le. På ett roligt sätt visade Jecko och Jessie oss enkelheten i livet och uppmanade alla till en mer lättsam inställning till nuet.
Föreställningen, som riktade sig till barn, ungdomar och familjer, turnerade under våren 2019 till ett tiotal ställen efter premiären i Vara.
Fanny Kivimäki, frilansande dansare, koreograf och improvisatör, tog sitt första danssteg på som fyraåring på Kulturskolan i Kiruna och har sedan dess dansat över hela världen.
Into the Roots
Fanny Kivimäkis residens resulterade i danssolot ”Into the Roots”. I föreställningen skildrades hemlängtan genom en kombination av uttrycksfull musik och drömlik videokonst med expressiv dans i fokus. I projektet samarbetade hon med videokonstnären Carolina Jonsson, ljusdesignern Lovisa Ivenholt-Bergqvist och kompositören Sebastian Ring som skrev ny musik till föreställningen. Föreställningen hade premiär på Vara Konserthus och gick sedan på turné runt om i Sverige. ”Into the Roots” valdes även ut som en av föreställningarna som visades på scenkonstbiennalen BIBU 2020.
Solala är en svensk a cappellagrupp från Göteborg bestående av medlemmarna Jens Lindvall, Anders Gabrielsson och Olle Bergel. Gruppen startade 2012 och nådde uppmärksamhet genom sina videor på Youtube och Facebook. På sina videoklipp på Youtube sjunger de i köksmiljö egna arrangemang på kända sånger och spelar på diverse köksartiklar.
Konsertföreställning baserad på Håkan Hellströms musik
Tillsammans med Vara Konserthus storband Bohuslän Big Band skapades konsertföreställningen ”Brinner upp i natten” baserad på Håkan Hellströms musik. Detta var Solalas första samarbete med en orkester och arrangemangen skrevs av både Solala och dirigenten Örjan Fahlström.
Temat i konsertföreställningen kretsade kring att vara ung och sökande, upptäcka allt för första gången och älska och längta med hela sitt hjärta. Håkan Hellströms musik och texter gick som en röd tråd genom konserten. Föreställningen hade premiär på Vara Konserthus och gick sedan på turné runt om i Sverige.
Det internationella danskompaniet Sidra Bell Dance New York skapade verket "Mönster Outside" under koreografen Sidra Bells tid som residensartist.
I "Mönster Outside" arbetade Sidra Bell tillsammans med den innovative svenske kompositören Per Störby och hans kritikerrosade kammarensemble New Tide Orquesta. Tillsammans skapade en vouyeristsk föreställning om outsiders i det moderna samhället. I föreställningen gifte sig dansteater, kammarmusik, projiceringar, röst- och ljusdesign tillsammans på ett uttrycksfullt vis. Den satte fingret på mänsklig glädje samt förtvivlan av att vara en "outsider".
Föreställningen hade världspremiär år 2017 vid Contemporary Arts Center i New Orleans och spelades 2019 i Vara Konserthus.
Simon Ljungman är en svensk gitarrist, låtskrivare, sångare och körledare. Ljungman har i många år spelat gitarr i Håkan Hellströms kompband och är en del av bandet Augustifamiljen. Han är också sångare, låtskrivare och gitarrist i SeLest.
Nytolkning av Mozarts Requiem med SeLest (2013)
Simon Ljungmans första projekt som Artist in Residence var en nytolkning av Mozarts Requiem som han gjorde med sitt band SeLest. I denna version möter klassisk kammarmusik pop och rock. SeLests tolkning har tre nyskrivna kompletterande satser samt egen svensk översättning av verkets solopartier. Döden och livet är temat som genomsyrar Simons översättningar och spränger ur hans egen sorg av en förlorad storebror och älskad familjemedlem. Föreställningen hade urpremiär på Vara Konserthus och har därefter spelats på en rad olika platser i Sverige samt visats på SVT.
Simon med vänner (2014-2019)
”Simon med vänner” var ett projekt där Simon Ljungman bjöd in olika artistkollegor till en unik konsert på Vara Konserthus. Konceptet blev ett uppskattat inslag hos Vara Konserthus publik och pågick under fem år. Några av gästerna som besökte Simon under åren var Miriam Bryant, Ane Brun, Sofia Karlsson, Titiyo, Tomas von Brömssen, Magnus Carlson och Ola Salo.
Andreas Unge är musiker och producent och har arbetat med bland andra Laleh, Robyn, Peter Jöback, Youssou N ´Dour, Salif Keita och Lena Philipsson. Han har även producerat delar av Polarprisgalan och driver två musikstudior, en i Stockholm och en i Addis Abeba.
Best of Sweden (2015)
I "Best of Sweden" samlade Andreas Unge stjärnor som är ikoner i sina hemländer, bosatta här i Sverige men okända för de flesta svenskar. Produktionen bjöd på berusande musik och starka berättelser med Sveriges okända världsstjärnor.
Inspirationen till "Best of Sweden" hade Andreas hämtat i olika taxibilar runt om i Sverige. Han pratade helt enkelt med taxichaufförerna som ofta varit nytillkomna svenskar om de har någon stor, känd sångare eller musiker som flyttat till Sverige från sitt hemland och som inte alls är känd här. Resultatet blev till sist en turné med Naser Razzazi, Osman Abdulrahim, Ramy Essam, Safoura Safavi och Habib Mousa. De är välkända i sina hemländer men helt okända för många svenskar. Konferencier var Alexandra Pascalidou. Produktionen spelades på Vara Konserthus och gick på turné runt om i landet. SVT sände även en dokumentär om hela projektet.
Förbjudna Orkestern (2017)
Ett annat projekt under Andreas Unges residens fick namnet "Förbjudna orkestern". Olika bakgrunder men en gemensam vilja – att berätta med sin musik. Förbjudna orkestern förenades i motstånd och kärleken till musik. Tillsammans hyllade de idén att stå upp för alla kvinnors rätt till musik och sitt eget uttryck. Att med sitt konstnärskap och sin musik ge en röst och våga tala med sitt musicerande. Att bjuda på musikglädje över alla gränser. Andreas Unge var konstnärlig ledare och medverkande musiker var Nadin al Khalidi (bas), Liliana Zavala (percussion), Emilia Amper (nyckelharpa), Simona Abdallah (slagverk) och Sousou Cissoko (kora).
Bengan Janson är dragspelsvirtuosen och spelmannen som behärskar många olika musikstilar och medverkar i alla möjliga olika musikaliska sammanhang.
Bengans hörna (2015)
Under sin tid som Artist in Residence tog han konceptet ”Bengans hörna” till Vara Konserthus. Där han bjöd in olika artistvänner för ett samtal om livet som artist. Bland gästerna var Gunhild Carling, Loa Falkman och Dogge Doggelito.
Samarbete med Bohuslän Big Band, Maria Lundqvist och Örjan Fahlström (2017)
Som en del av sin tid som Artist in Residence gjorde Bengan Janson en produktion tillsammans med Bohuslän Big Band, Örjan Fahlström och Maria Lundqvist. Produktionen kallades ”Rosen och Polaren Per” och hämtade toner ur Zetterlunds och Vreeswijks älskade och omfångsrika visskatt. Oförglömlig musik i nya, spännande arrangemang av Örjan Fahlström som också var dirigent. Produktionen spelades i Vara och gick även på turné.
Emil Jensen är artist, skådespelare och estradpoet. Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, har Emil Jensen gjort sig känd för att vända ut och in på sig själv och världen och visa hur det mest personliga hänger ihop med det mest globala.
Skapade föreställningen "Flyktpotatis" under sin residensperiod
Emil Jensens tid som residensartist resulterade i hyllade föreställningen “Flyktpotatis”. När Emil var liten trodde han att klyftpotatis hette flyktpotatis. Ordet blev en trampolin in i de texter som förställningen som skapades under hans tid som residensartist handlar om. Verklighetsflykt, flykt från ohållbara familjesituationer och relationer, flykt mellan nationer - flykt från allt i stort och smått. Som en rosa tråd spred han mänsklig värme med finstämd musik och hisnande mellansnack. Föreställningen hade premiär på Vara Konserthus och gick sedan på en omfattande turné runt om i landet tillsammans med Riksteatern och United Stage.
Teaterföreställningen "För Allas Trevnad" var ett residensprojekt som gjordes i samarbete mellan Stora Teatern och Vara Konserthus. För regin stod Nina Haber och på scen såg vi Åsa Gustafsson och Tove Wiréen. Det var en föreställning med feministiskt fokus som berörde det komplexa begreppet makt och som hämtade inspiration från den uppmärksammade boken "Män förklarar saker för mig" av Rebecca Solnit. "För Allas Trevnad" spelades för utsålda hus på Stora Teatern och Vara Konserthus i februari 2016, på Göteborgs Kulturkalas samt Sagateatern i Linköping.
Tove Wiréen syns på både Göteborgs Stadsteater, Borås Stadsteater och i fria teatergrupper i Göteborg, såväl som skådespelare som regissör. Åsa Gustafsson har sedan mitten av 90-talet hörts i såväl hörts i radio som synts i tv och på de västsvenska scenerna. Nina Haber, regissör och manusförfattare i detta sammanhang, har tidigare synts både på Göteborgs Stadsteater och som en av tre skådespelare i den feministiska teatergruppen Gruppen.
Shima Niavarani är en hyllad skådespelare, artist, dramatiker och musiker. Våren 2015 var hon Artist in Residence och vi fick då se popstjärnan Shima i en konsert med ett femmannaband bestående av tre stråkar, en trummaskinist och en keyboardspelare.
Folkmusikern Hanna Wiskari Griffiths residens tog avstamp i folkmusiken. Under sitt residensår drev hon två större musikprojekt med inriktning mot ungdomar.
Samarbetade med regionens kulturskolor
Wiskari Griffiths var musikalisk ledare för ett unikt folkmusikprojekt där hon arbetade och entusiasmerade ungdomar från regionens kulturskolor. Ett 40-tal träblåselever från fyra av länets kulturskolor fick träffa Hanna regelbundet under läsåret och spela in låtar från Skaraborg och övriga Västsverige.
Projekt med Next Generation Big Band
Det andra stora projektet gällde Vara Konserthus eget ungdomsstorband, Next Generation Big Band, till vilket det skrevs nya arrangemang till Hanna Wiskari Griffiths folklåtar. Residenset var en del av Vara Konserthus satsning på att göra utrymme för den lokala folkmusiken och att göra konserthuset till en naturlig plats för folkmusiken i Västra Götaland.
Johan Wellton är en svensk entertainer specialiserad på jonglering och fysisk komik. Han började som en hängiven gatuartist och har turnerat i ett 20-tal länder. Johan Wellton har gjort sig känd för jonglering i världsklass, knivskarp komik och glimten i ögat.
Nycirkusshowen Glitch
Under sin tid som residensartist i Vara tog han fram föreställningen "Glitch". En ny unik scenshow där glödlampor och fysikalisk magi fick oss alla att kippa efter andan och tappa hakan – flera gånger om!
"Glitch" var Johan Welltons mest avancerade och påkostade föreställning någonsin. Med hjälp av specialeffekter, naturfenomen och ingenjörskonst ger han sig ut på ett nytt och outforskat äventyr. All uppfinningsrikedom och experimentlusta blir inramningen för en berättelse om våra drömmar, hopp och förtvivlan.
Föreställningen hade premiär på Vara Konserthus och gick sedan på turné runt om i landet.
Art of Spectra tog fram föreställningen "I remember" där video och fotokonst hade lika stor plats som rörelse och dans. Det visuella mötte nyskriven musik influerad av electronica, drum’n’bass och ambient, och bildade ett konstverk där också ens egna minnen fick plats.
Med Art of Spectra och en internationell ensemble togs publiken med på en både fascinerande och berörande resa i minnet med urpremiär i november 2013.
Magnus Lindgren är en prisbelönt saxofonist, klarinettist och flöjtist som har kallats för Sveriges svar på Quincy Jones. Han är också en ytterst produktiv arrangör, kompositör och dirigent, som har skrivit en mängd olika arrangemang och kompositioner för olika ensembler, inklusive storband och symfoniorkestrar.
Magnus Lindgren med vänner (2013)
Lindgren samlade ihop ett internationellt superband till sitt residens. Jazz, soul och latin framfördes av musiker i den högre skolan. För sången stod svenska Margareta Bengtson men också Butterscotch från USA och Concord från Sydafrika. Bland övriga vänner fanns bland annat Max Schultz och Robert Ikiz.
Samarbete med Gregory Porter och Bohuslän Big Band (2014)
Under sin tid om residensartist på Vara Konserthus sammanförde han även Bohuslän Big Band och den internationella superstjärnan Gregory Porter. Produktionen spelades i Vara och gick även på turné runt om i Sverige.
Bossa Nova Night (2015)
Magnus Lindgren bjöd in publiken i Vara till en kväll fylld av brasilianska tongångar med fokus på bossa nova. På scen stod Magnus Lindgren själv och två av Brasiliens absoluta storheter – gitarristen Nelson Faria och sångerskan Leila Pinheiro.
Musikerkollektivet Räfven, som började som gatumusikanter, hämtar inspiration från klezmer, balkanmusik och romsk kultur. De bildades i Göteborg 2003 och har under sina många år tillsammans och genom hundratals vilda konserter gjort sig kända som ett oemotståndligt liveband. Teatro Baó, grundades år 2005 av den svensk-brasilianska cirkusfamiljen Marta Chaves och Magnus Jakobsson och har etablerat sig som en banbrytande kraft inom den svenska nycirkusscenen.
Se mig, så finns jag
I residenset möttes gruppen Räfven och cirkusgruppen Teatro Bao i ett genreöverskridande konstnärligt samarbete för att skapa föreställningen "Se mig, så finns jag". Resultatet blev en familjeföreställning som kombinerade dans, teater, musik och magi. Föreställningen visades som skolföreställningar i Vara samt på Familjelördag.
Eric Gadd är sångaren och låtskrivaren som är känd för sin framgångsrika musikkarriär inom pop, R&B och framför allt soul. Han slog igenom brett på 1990-talet och blev känd för sin distinkta sångröst och låtar som "Do You Believe in Me" och "My Personality." Han har haft massor av hits under sin karriär och också arbetat som låtskrivare och producent åt andra artister. Han har mottagit flera priser och utmärkelser och räknas som en av de viktigaste rösterna i svensk soulhistoria.
Samarbetade med Bohuslän Big Band
Under sin tid som Artist in Residence på Vara Konserthus samarbetade Eric Gadd samarbetade med Bohuslän Big Band. I projektet lät han sin soulmusik färgas av storbandsjazz och det skrevs nya arrangemang som fick lyssnaren att upptäcka nya sidor hos både Eric Gadd och Bohuslän Big Band. I produktionen bjöds det även på några soulpärlor som en påminnelse om tiden då soulmusiken regerade världen över. Produktionen spelades på Vara Konserthus och gick även på turné.
Ale Möller är en internationellt hyllad artist och Grammis-vinnare som har uppnått stjärnstatus på internationella scener. Hans musikaliska resa började med jazz och ledde till en passionerad kärlek till både grekisk och svensk folkmusik. Han är en mångsidig multiinstrumentalist som utforskar traditionell musik och skapar sitt eget unika musiklandskap.
Residensprojekt med fokus på världsmusik
Ale Möller blev Vara Konserthus första Artist in Residence! Syftet med hans residens var att lyfta världsmusiken. På Vara Konserthus arbetade Möller med att nå nya publikgrupper genom nyskapande konsertformer. Under sitt residens samarbetade man även med Gävle Konserthus. Samarbetet mellan de båda konserthusen visade också på att folk- och världsmusikensembler kunde framträda på nationella arenor utan att ha regionalt uppdrag.
Samarbetade med Bohuslän Big Band
Under sitt residens samarbetade Ale Möller med Bohuslän Big Band. Han komponerade ny musik till storbandet vilket resulterade i den Grammisnominerade skivan Pegasus och en turné.