ARTIST IN RESIDENCE 2020-2021

Dragshow av och med Robert Fux

Under sin tid som Artist in Residence på Vara Konserthus har skådespelaren och dragartisten Robert Fux arbetat fram monologmusikalen Dragshow – av och med Robert Fux. Urpremiären ägde rum i Vara 13 november 2021 och gick därefter på turné till Malmö, Kalmar, Stockholm och Göteborg.

 

Abyss apokalypso! Den hyllade skådespelaren och dragartisten Robert Fux är som besatt och bjuder på en spiritistisk seans utan motstycke. I denna gotiska monologmusikal hämtar han inspiration från barndomens böcker, skräckromantik, västgötska kyrkor och NK’s sminkavdelning. Ur sitt inre manar han fram en kavalkad av gestalter som alla kräver sin plats och vill ta ton till specialskriven musik av Calle Rasmusson, inspelad av Bohuslän Big Band – Vara Konserthus internationellt uppskattade storband. Det blir en mörkt glittrande lovsång och ett skri från andra sidan till krönta egon, fallna själar, billiga mascaror och tidens förgänglighet. Idag Drottning, imorgon död!

Under perioden 2020 – 2021 var Robert Fux Artist in Residence på Vara Konserthus. Som en del av residensskapet ledde han även dragpodden ”Drottningmötet”.

”Robert Fux är rent ut sagt briljant. Med sin kultiverade röst och monologkonst kan han göra vad som helst intressant”
– Alexander Forslund, Barometern

”Fux skapar dekonstruerad drag, utan klackar och peruk, men med högt underhållningsvärde”
– Essy Klingberg, Expressen

”Robert Fux iscensätter en fantastisk dragshow om skräcken för att inte kunna vara sig själv. Både glitter och märker uppstår på den soptipp där han skapar en rakryggad, stolt persona”
– Lars Ring, Svenska Dagbladet 

”Alla som sett Robert Fux på scen vet att han är något av ett entertainergeni, och i revorna av den här föreställningen sticker lustiga figurer fram huvudet och bjuder publiken på små komiska explosioner”
– Kristina Lindquist, Dagens Nyheter

Om Robert Fux

Robert Fux är skådespelare och dragartist och tillhör den fasta ensemblen på Stockholms Stadsteater. Han har uppmärksammats i ett flertal kritikerrosade monologer, däribland ”Orlando”, ”Ansvaret är vårt/Tingsten” och senast ”Ned med vapnen!”. Under perioden 2020 – 2021 var han Artist in Residence på Vara Konserthus.

Foto: Matilda Rahm

Medverkande

DRAGSHOW av och med Robert Fux
Komposition: Calle Rasmusson
Inspelad musik: Bohuslän Big Band
Kostym och scenografi: Robert Fux
Showöga: Hans Marklund
Dramaturg: Stefan Ingvarsson
Foto: Klara G
Producent: Birna B. Wallin, Ida Jarlgren Vara Konserthus
Ljuddesign: Pär Gardenkrans
Ljusdesign: Michael Karlsson

Produktionen är framtagen under Robert Fux tid som Artist in Residence på Vara Konserthus.