Conductor In Residence 2022-2023

Vince Mendoza

Hans musik har kallats subtil, komplex och full av mystiska harmonier. Själv har han omnämnts som en musikernas musiker och naturlig efterträdare till Gil Evans. 2022 samarbetar Vince Mendoza med Bohuslän Big Band.

Vince Mendoza föddes i Connecticut 1961 och intresserade sig tidigt för klassisk musik. Han började med klassisk gitarr men insåg snabbt att han hade talang för fler instrument och fortsatte med både piano och trumpet. Tidiga influenser var Bach, Aretha Franklin, Louis Armstrong och Miles Davis. Han studerade komposition vid Ohio State University i sin ungdom innan han flyttade till Los Angeles och jobbade med att skriva musik för film och tv parallellt med ytterligare studier.

Ryktet om Mendozas talang och kunskap om klassisk musik spred sig snart till Europa där han anlitades som gästdirigent åt WDR Big Band i Köln. 1995 började Mendoza arbeta tätt med Metropole Orchestra i Nederländerna där han varit både chefsdirigent och konstnärlig ledare.

Han är en aktad dirigent och en flitigt anlitad arrangör. Hans verk hörs på flertalet kritikerhyllade inspelningar av artister som Björk, Chaka Khan, Al Jarreau, Elvis Costello, Robbie Williams, Sting och Joni Mitchell. Han har vunnit sex av sina tjugofem Grammy-nomineringar.

Med start 2022 är han Conductor-in-Residence, gästdirigent, hos Bohuslän Big Band.

– Jag ser verkligen fram emot att inleda samarbetet. Vi kommer att skapa ny musik, nya berättelser och förhoppningsvis nå en ny publik. Jag vill också knyta till oss nya artister som vi kan samarbeta med, säger Mendoza.

Mendozas residens sträcker till en period om två år med flera planerade produktioner tillsammans med Bohuslän Big Band som också kommer att gå på turné. Det kommer också att innehålla samarbetsprojekt med Högskolan för musik och scen i Göteborg för att utveckla Bohuslän Big Bands arbete med nästa generation musiker.

– Jag brinner verkligen för att engagera nya, yngre förmågor och ge dem möjlighet att spela med bandet. Det blir ett slags mentorskap. I slutändan är det alltid det som är grundförutsättningen för utveckling – att få chansen. Jag tycker att Bohuslän Big Band utgör en jättebra start för det.