Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Yebo Yes!

Afia dansar pantsula – snabba fötter som uppror mot apartheid

onsdag
17 november 2021
kl 19.00
200 kr 1 tim 30 min Sparbanken Blackbox
Åldersgräns: Onumrerad sittplats
Arrangör: Vara Konserthus i samarbete med Dansnät Sverige

Yebo Yes!

Afia dansar pantsula – snabba fötter som uppror mot apartheid

Med massiv energi, snabba fötter och råstyrka har dansstilen pantsula utvecklats till ett politiskt och socialt uttryck för den svarta befolkningen i de sydafrikanska kåkstäderna. I YEBO YES! levandegörs dansstilen och fortsätter bära dess historiska kraft ut på de svenska vägarna.

Året var 1950, Sydafrika genomsyrades av rasåtskillnadspolitik och det politiska läget utvecklades snabbt till ett hot mot grundläggande mänskliga rättigheter. Hos den svarta lokalbefolkningen i kåkstäderna växte ett kraftigt missnöje fram och som svar på apartheidregeringens tvångsförflyttningar föddes dansstilen pantsula. Ett koreografiskt språk för att skapa en ny gemensam identitet för att uttrycka kritik och sprida medvetenhet.

Den förtryckta befolkningen kunde genom dansen uttrycka sitt motstånd mot regimen. Med blixtsnabba steg över marken och intrikata, rytmiska fotarbeten demonstrerade dansarna för övermakten att de var både starka och fria. Att de hade sin egen stil och var färdiga att stå upp för sin kamp. Pantsulan blev snabbt inte bara en dansstil, utan ett språk och en livsstil.

I föreställningen YEBO YES! möter vi fem dansare, Sibusiso, David och Gugu från Sydafrika som alla lever och andas Pantsula, samt svenska Theresa och Joanna, koreografer och grundare av Afia. Tillsammans visar de prov på en dans fylld av energi, glädje och kraft. Verkets elektroniska musik, tillsammans med dansarnas röster och rytmiska ljud fyller rummet med en progressiv känsla. Föreställningen är ett möte mellan freestyle- och pantsulakultur – ett verk där dansarna utforskar mötet mellan varandra och deras kulturella uttryck.

Pantsula återberättar en historia som aldrig får falla i glömska. I YEBO YES! levandegörs dess inre kraft och i mötet med gruppens grund i street och freestyle skapas gemenskap och lekfullhet i en föreställning som stannar kvar i dig långt efter applåderna klingat ut.

Medverkande

Konstnärliga ledare: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson
Assisterande Pantsula koreograf: Sibusiso Mthembu
Dansare: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson, Gugulethu Mofokeng, David Mokale, Sibusiso Mthembu
Musik: Yared Tilahun Cederlund
Ljus: Erik Wiedersheim-Paul
Foto: Zivanai Matangi

Dansfilm med Språng inleder kvällen

Innan föreställningen visas dansfilmen Twelve Echoes med Språngs semi-professionella kompani SpinnUnga i Lilla salen. Filmvisningen ingår i biljettpriset. Välkommen!

Läs mer om Språng på deras hemsida >

19.00-19.25 Dansfilm visas i Lilla salen 
19.30-20.25 Yebo yes i Sparbanken Blackbox

 

 

Föreställningen har flyttats från tidigare datum

Håll i din biljett – den gäller till detta datumet. Frågor om biljetter? Kontakta biljettkassan på 0512-315 00.