Till innehåll på sidan
Porträttbilder på Anna Christensson och Arvid Eriksson.

En Kungasaga

Galna kungar och sagoprinsessor – en romansafton i klassiska toner med kungligheter och dramatik.

tisdag
29 okt 2024

Ord. pris 345 kr

2 tim inkl. paus

Sparbanken Blackbox Köp biljett

Välkommen till ett gästabud där du får stifta bekantskap med några av historiens mest grandiosa personligheter. Du får möta kungligheter som Erik XIV och Maria Stuart, drottning av Skottland och Frankrike, fira kärleken mellan prins Florez och hans älskade Blanzeflor och bland många andra också träffa tre nyvakna prinsessor.

I detta program riktas ljuset på romansrepertoarens många skildringar av kungar och drottningar, prinsar och prinsessor. En ”romans” är helt enkelt en sång för röst och piano. På svenska använder man också det tyska namnet Lied för den här formen av kammarmusik.

Konserten inleds med August Södermans storslagna ballad Kung Heimer och Aslög. I Ture Rangströms gripande Kung Eriks visor får vi genom Gustav Frödings diktning följa Erik XIV:s hopp och kval. I konserten framförs också den sista sångcykel som Robert Schumanns skrev, Gedichteder Königin Maria Stuart. Tre år tidigare hade han skrivit operan Genoveva, vilken hustrun Clara Schumann arrangerade för piano, i programmet framförs också den dramatiska ouvertyren till denna opera.

  • Arvid Eriksson – baryton

  • Anna Christensson – piano

Program

August Söderman: Kung Heimer och Aslög (Text: F. Hedberg)

Robert Schumann: Belsatzar (op. 57) (Text: H. Heine)

Jean Sibelius: Theodora (op. 35:2) (Text: B. Gripenberg)

Herbert Howells: King David (Text: W. De la Mare)

Erich Wolfgang Korngold: Die Prinzessin auf der Erbse (Op. 3:2)

Robert Schumann: ur Gedichte der Königin Maria Stuart (op. 135) (Text: G. von Vincke, efter Mary Stuart, Queen of Scots)
I. Abschied von Frankreich
III. An die Königin Elisabeth
V. Gebet

Erich Wolfgang Korngold: Ball beim Märchenkönig (Op. 3:5)

Jean Sibelius: Hertig Magnus (op. 57:6) (Text: E. Josephson)

Ture Rangström: Kung Eriks visor (Text: G. Fröding)
I. En visa om när jag var lustig med Welam Welamsson på Upsala hus och ärkebiskop Lars och doktor Bengt voro utanför och väntade
II. En visa om mig och narren Herkules
III. En visa till Karin när hon hade dansat
IV. En visa till Karin ur fängelset
V. Kung Eriks sista visa

PAUS

Robert Schumann (arr. Clara Schumann): Ouvertyr till Genoveva (op. 81)

Alma Mahler: In meines Vaters Garten (Text: O. E. Hartleben)

Ludwig van Beethoven: Aus Goethes Faust (op. 75:3) (Text: J. W. von Goethe)

Franz Schubert: Der König in Thule (op. 5:5) (Text: J. W. von Goethe)

Marguerite Canal: Les trois Princesses (Text: F. Toussaint)

Wilhelm Stenhammar: Florez och Blanzeflor (Text: O. Levertin)

Mat & dryck

    Barmeny


  • Hamburgare

    175 kr

    En saftig burgare på svenskt nötkött med tryffelmajonnäs, sallad, picklad lök, egengjord ketchup och Sivans ost. Serveras med pommes frites.

  • Pannoumiburgare (vegetarisk)

    175 kr

    En vegetarisk burgare på pannoumi-ost med tryffelmajonnäs, picklad lök, sallad, egengjord ketchup. Serveras med pommes frites.

  • Fetaostpaj (vegetarisk)

    125 kr

    En matig paj med fetaost och tomatpesto. Serveras med grönsallad, rostad vitlöksdressing och picklad lök.

  • Ost- & charkbricka

    135 kr

    En lyxig bricka med väl utvalda lokala charkprodukter, ostar från Sivans ost, marmelad, oliver, grönsaker, kex och bröd.

  • Ostsmörgås

    55 kr

    En klassisk ostsmörgås med hårdost och brieost. Toppas med grönsaker.

    Pausmeny


  • Ost- & charkbricka

    135 kr

    Lokal chark, ostar från Sivans ost, marmelad, oliver, grönsaker, kex och bröd.

  • Ostsmörgås

    55 kr

    En klassisk ostsmörgås med hårdost och brieost. Toppas med grönsaker.

  • Kvällens kaka

    25 kr

  • Snacks

    20 kr

  • Kaffe / Te

    25 kr

  • Dricka / Loka / Juice / Lättöl

    30 kr

  • Alkoholfri öl/cider

    35 kr

  • Vitt vin / Rött vin 18 cl 

    75 kr

  • Starköl

    60 kr

Förboka mat och dryck

Tänk på att förboka mat och dryck senast kl. 18.00 vardagen innan evenemanget. Läs mer om matbokning.