Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Evelyn Glennie och Kvinnoorkestern

Mindstream

fredag
21 oktober 2022
kl 19.00
425 kr 1 tim 30 min / Paus Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus

Evelyn Glennie och Kvinnoorkestern

Mindstream

Evelyn Glennie är en Polarprisvinnande slagverksgigant. Hon är en av världens främsta soloslagverkare och spelar över hela världen med de största orkestrarna, dirigenterna och artisterna. Hon är också döv och uppfattar musik med alla sinnen utom just öronen. I oktober har du chans att se henne på scen i Vara tillsammans med Kvinnoorkestern, orkesterledare Maria Badstue och konsertmästare Jonna Simonsson. På programmet står musik av kvinnliga tonsättare – bland andra Jill Jarman och Andrea Tarrodi. Konserten är en del av ett unikt projekt för att lyfta kvinnliga tonsättare och där alla medverkande på scenen är kvinnor. 

Evelyn Glennie

Den skotska slagverksvirtuosen Evelyn Glennie föddes i Aberdeen 1965. Hon är verksam inom klassisk musik som soloslagverkare på heltid, något som i början av hennes karriär var unikt.

Vid 12 års ålder förlorade Glennie sin hörsel och istället uppfattar hon musikaliska vibrationer med resten av kroppen. Hon har utvecklat en ny syn på kroppen som resonanslåda och utvidgat öra. Bland annat spelar hon barfota för att kunna känna vibrationerna i golvet och har berättat att höga ljud känner hon med käkbenen, tänderna och skalpen och lägre ljud mot bröstet och låren.

Glennie har gett ut ett 30-tal soloalbum och spelat med flera av världens stora orkestrar. Hon har tilldelats ett flertal priser och har över 100 internationella utmärkelser. 1993 tilldelades hon Brittiska imperieorden och blev 2007 Dame Commander (DBE). Hon har bland annat framträtt på invigningen vid olympiska sommarspelen i London 2012. 2015 tilldelades hon Polarpriset.

Kvinnoorkestern

Sveriges första helt kvinnliga klassiska musikorkester grundades i Malmö. Orkestern består av sjutton musiker och vill sätta fokus på kvinnliga tonsättare och musiker. Bakom den nybildade orkestern står violinisten Lotta Alvin samt dirigenten Mikaela Brorsson. En tanke med kvinnoorkestern är att förändra synen på kvinnliga klassiska tonsättare och sätta deras musik i rampljuset.

Idén med en helkvinnlig orkester är att främja det interna samarbetet men också att verka som förebilder för kvinnor. De vill inspirera unga tjejer att våga satsa genom deras kvinnliga representation. En helt kvinnlig orkester skapar nya, eller utmanar omedvetna förväntningar, på vem som står på dirigentpodiet, har ledande positioner i en orkester och är kompositör av musiken.

Medverkande:
Svenska Kvinnoorkestern
Solist Evelyn Glennie
Orkesterledare Maria Badstue
Konsertmästare Jonna Simonsson

Program:
Andrea Tarrodi – Empireo
Aviya Kopelman -  Black widow
Cecilia Damström - Piano Delirium
Ida Moberg - Mazurka

Paus

Jill Jarman - Mindstream
Jessie Montgomery - Starburst