Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Göteborg Baroque

Dolcezza di morte – Dödens sötma

torsdag
23 februari 2023
kl 19.00
290 kr 1 tim 15 min / Ingen paus Sparbanken Blackbox
Arrangör: Vara Konserthus

Göteborg Baroque

Dolcezza di morte – Dödens sötma

Göteborg Baroque gästar Vara Konserthus med ett exklusivt kammarmusikprogram av tonsättare som Johann Sebastian Bach, Claudio Monteverdi och Tarquino Merula. Programmet har fått namnet Dolcezza di morte – Dödens sötma 

"Under rubriken Dolcezza di Morte gick de under huden med underskönt smärtsamma tongångar" – Martin Nyström, Dagens Nyheter 

 

Göteborg Baroque 

Göteborg Baroque grundades 2003 av dess konstnärliga ledare Magnus Kjellson, som leder ensemblen traditionsenligt som spelande dirigent vid orgeln eller cembalon. Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare och deras gemensamma passion för den tidiga musiken. Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka. Göteborg Baroque framför regelbundet de stora och välkända barockverken men presenterar även gärna mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.  

Göteborg Baroque består av åtta sångare och tjugo instrumentalister, som musicerar tillsammans i olika konstellationer beroende på repertoar och sammanhang. I denna konsert medverkar Fredrik From – violin, Anders Ericson – luta, Magnus Kjellson – orgel och Amanda Flodin – mezzosopran. 

Fredrik From

Fredrik From har specialiserat sig på barockviolin och är sedan många år konsertmästare i Concerto Copenhagen och Göteborg Baroque. Fredrik har även spelat regelbundet med ensembler som Les Ambassadeurs, Arte dei Suonatori och New Dutch Academy. Han har haft förmånen att få arbeta med tidiga musikprofiler som Lars Ulrik Mortensen, Alfredo Bernardini och Jordi Savall. Fredrik medverkar på ett 40-tal cd-inspelningar, bland annat som solist i Bachs violinkonserter och Brandenburg-konserterna.  

Magnus Kjellson

Magnus Kjellson är initiativtagare till Göteborg Baroque och har sedan starten varit ensemblens konstnärlige och musikaliske ledare. Magnus har belönats med flera utmärkelser, bland annat Bo Bringborns minnespris för individuell skaparkraft 2020 - “För sitt outtröttliga arbete med att skapa en livaktig scen för barockmusiken i Göteborg med omnejd.” Vid sidan om Göteborg Baroque har Magnus en rik konsertverksamhet som solist och ensembleledare. Han har också en position som organist i Tyska Christinae kyrka.  

Anders Ericson

Anders Ericson är aktiv både som basso continuo-spelare och solist. Han har spelat i betydande konserthus och operahus i 25 länder runt om i världen som Wigmore Hall, Théâtre des Champs- Elysées och Tokyo International Forum. Anders har ackompanjerat många prominenta solister såsom Anne Sofie von Otter och Barbara Hendricks. Som solist ligger Anders huvudfokus på fransk 1600-talsmusik för barockluta. Hans debut-soloskiva Relic släpptes 2011 och fick fantastiska recensioner i internationell press, bland annat i det prestigefyllda Gramophone magazine.  

Amanda Flodin

Amanda Flodin har valt att fokusera på tidig och nutida musik samt att skapa ett starkt personligt uttryck i dessa stilar. Förutom sitt engagemang i Göteborg Baroque är hon en av tre konstnärliga ledare för det normkreativa operakompaniet Man Must Sing som beställer, producerar och framför nyskriven kammaropera på svenska. Sedan 2016 har Amanda uruppfört fyra operor med kompaniet på teman som klimatångest, hemlöshet, migration och polyamorösa äktenskap. När Amanda mottog Göteborg Stads Kulturstipendium löd motiveringen: ”...lyckas Amanda hitta uttryck av högt konstnärligt värde som får oss att lyfta blicken från vardagen in i samtiden, tillbaka mot historien och in i oss själva”  

Christian Berg

Cellisten Christian Berg har som frilansande kammar- och orkestermusiker varit verksam bl. a. med Norrköpings Symfoniorkester, Läckö slottsopera och Corona Artis. Bredvid Göteborgs Kammarsolister, där särskilt den nutida musiken betonas, är han medlem i Göteborg Baroque.

 

Ensemble ur Göteborg Baroque

Amanda Flodin - Mezzosopran 
Fredrik From - Violin 
Anders Ericson - Teorb 
Magnus Kjellson - Kammarorgel
Christian Berg - Cello 

Mat och dryck

Barmeny

Ost- och spenatpaj toppad med rökt lax 125 kr
Rostad blomkålssoppa med räkor 115 kr
Kycklingsallad 145 kr
Räkmacka 155 kr

Till detta får du hembakat bröd, smör samt en god röra.


Boka