Laddar Evenemang
SLUTSÅLT

Göteborgs Symfoniker

Invigningskonsert med Barbara Hannigan och Christian Lindberg

torsdag
5 oktober 2023
kl 19.00
100 kr 1 tim 45 min / Paus Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus

Göteborgs Symfoniker

Invigningskonsert med Barbara Hannigan och Christian Lindberg

Hurra, jubel och fanfar – var med och fira när Vara Konserthus fyller 20 år! Detta evenemang är en del av Jubileumsfestivalen 5-8 oktober 2023. 

För tjugo år sedan tog premiärpubliken plats i de röda stolarna. Stråkarna stämdes och dirigentlegenden Neeme Järvi fattade dirigentpinnen. För första gången kunde publiken i Vara uppleva tonerna från Göteborgs Symfoniker på hemmaplan. Nu, två decennier och många konserter senare, intar symfonikerna åter scenen för att fira att Vara Konserthus fyller år. Den kanadensiska superstjärnan Barbara Hannigan leder orkestern och den karismatiske trombonisten Christian Lindberg är solist. På programmet står storslagen och pampig klassisk musik av kompositörerna Debussy och Strauss och nyskrivna verk av den svenska kompositören Jan Sandström och Golfam Khayam. Ta plats – firandet kan börja!  

I pausen bjuds publiken på alkoholfritt bubbel för att skåla in firandet av Jubileumsfestivalen!

Göteborgs Symfoniker ❤ Vara Konserthus = sant  

Göteborgs Symfoniker samlar 109 musiker som drivs av kärleken till musiken och viljan att ge publiken en alldeles makalös upplevelse. Den passionen och ambitionen gör att Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, kan tävla med världens främsta orkestrar. De ger varje år runt 100 konserter i Göteborgs Konserthus, med internationella stjärndirigenter och världsledande solister. Under många år har Göteborgs Symfoniker och Vara Konserthus har haft ett nära samarbete. Visste du att symfonikerna har sin andra scen i Vara? Vara Konserthus är den enda scenen i regionen som kan ta emot en symfoniorkester av den storleken. En viktig möjlighet för publiken att uppleva symfonier och storslagna verk utanför storstadsregionerna med andra ord. Genom åren har Göteborgs Symfoniker besökt Vara med spännande program, en rad stjärnsolister och världsledande dirigenter så som Gustavo Dudamel, Neeme Järvi, Santtu-Mathias Rouvali, Kent Nagano och givetvis kvällens dirigent – Barbara Hannigan! 


Mer om verken:

Nuages av Claude Debussy 

Verket Nuages skrevs av den franska kompositören Claude Debussy på 1890-talet och är en av tre delar i orkesterverket Nocturnes. Namnet Nuages översatt från franska betyder Moln. Enligt kompositören själv handlar stycket om himlen och molnens sakta, högtidliga rörelse som alltmer tunnas ut i gråa nyanser över floden Seine. 

Les Accords d’Eze av Jan Sandström 

Under konserten spelas uruppförande av verket Les Accords d’Eze av svenska tonsättaren Jan Sandström. Ett verk som handlar om nära vänskap och som tillägnas vännen och trombonvirtuosen Christian Lindberg.  

I am not a tale to be told av Golfam Khayam 

Vi får höra Barbara Hannigan sjunga sopransolot i den sällsamma I am not a tale to be told av Golfam Khayam, en meditatition över kvinnornas situation i Iran byggd på persisk poesi. Stycket beställdes av Barbara Hannigan själv och fick sin premiär i Reykjavik sommaren 2023. 

Tod und Verklärung av Richard Strauss 

Den symfoniska dikten Tod und Verklärung komponerades av Richard Strauss i slutet av 1800-talet. Verket är skrivet för en stor orkester och är en musikalisk skildring av ett heroiskt livsöde. Det skildrar en sjuk och ensam man som kämpar med döden och återkallar upplevelser från det liv som han har levt. Den långsamma inledningen beskriver ett sjukläger, andra satsen skildrar en febrig dödskamp. I den tredje satsen passerar livet i revy innan den slutliga förlösningen nås i sista satsens upphöjda klarhet. När den musikaliska romantiken stod i zenit i slutet av 1890-talet klädde Richard Strauss som ingen annan de stora känslorna i magnifik orkesterprakt. 

Medverkande  

Barbara Hannigan – dirigent  
Christian Lindberg – trombon 
Göteborgs Symfoniker 

Program:

Debussy – Nuages ur Tre Nocturner (7 min)
Sandström – Les accords d'Eze (21 min)
Paus
Khayam – I am not a tale to be told (9 min)
R Strauss – Tod und Verklärung (24 min)

Lär känna de som står på scenen: 

Dirigenten Barbara Hannigan  

Kanadensiska Barbara Hannigan är sedan 2019 förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Som sångerska och dirigent samarbetar hon med ledande orkestrar som London Symphony Orchestra, Franska Radions filharmoniker, Toronto Symphony Orchestra, Münchens filharmoniker och Sveriges Radios symfoniorkester. Barbara Hannigans debutalbum som sångare och dirigent, Crazy Girl Crazy, släpptes 2017 och erhöll både en Grammy och en Juno för bästa vokalalbum.   

Barbara Hannigan utsågs 2021 av Stenastiftelsen till hedersstipendiat och fick ta emot en stipendiesumma. Stenastiftelsen firade 25-årsjubileum med en konsert där Barbara Hannigan och flera tidigare stipendiater framträdde på scen vid firandet.  

Trombonisten Christian Lindberg 

Christian Lindberg är en svensk trombonist och dirigent, en gigant och pionjär inom konstmusiken både i Sverige och internationellt. Han har ett världsrykte både som solist och dirigent, men även som kompositör. Lindberg har genom sin framgångsrika karriär, bland annat som världens första heltidsverksamma trombonsolist, avsevärt höjt trombonens status. Lindberg utsågs 2015 till världens främste brassmusiker genom tiderna av världens största radiostation för klassisk musik – Classicfm. 

 

Jubileumsfestivalen genomförs med stöd av Stenastiftelsen. 

 

Mat och dryck

Jubileumsbuffé 295 kr

En meny komponerad särskilt för konserthusets Jubileumsfestival. Lokala råvaror möter spännande smaktoner. En riktig smaksymfoni!

Fläskytterfilé från Halla Gård bakad med kökets egen senap
Kycklingspett med smak av citron och rosmarin
Lokala charkprodukter / Grönsallad
Miniostpaj på Sivans ostar och småtomater
Sallad på kvarngryn från schlätta / Gulärtshummus
Rotsaker marinerade i grönkålspesto
Rostad kålsallad med honung och päron
Ljumna delikatesspotatisspett med smör och havssalt
Majonnäs på brynt smör och rostad vitlök
Brödbuffé / Vispat smör

Barmeny

Tomatpaj, serveras med ost och löksallad samt zucchinitzatziki 125 kr
Kycklingsallad 145 kr
Jubileumsbricka, ost och charkbricka från lokala producenter 135 kr (Kan inte köpas på plats, förbeställ innan ditt besök)

Till detta får du hembakat bröd, smör samt en god röra.


Pausmeny

I pausen bjuds publiken på alkoholfritt bubbel för att skåla in firandet av Jubileumsfestivalen! Ingen övrig pausmeny serveras. 


Förboka mat och dryck