Göteborgs Symfoniker
Schumanns vackra Rhensymfoni och Rachmaninovs grandiosa pianokonsert nr 3. Dirigent Oksana Lyniv och solist Roland Pöntinen.
lördag
4 maj 2024
Ukrainska dirigenten Oksana Lyniv bryter ständigt ny mark. Nu dirigerar hon Göteborgs Symfoniker livligt och lidelsefullt till Rhensymfonin av Schumann och Rachmaninovs grandiosa pianokonsert nr. 3. Oksana Lyniv är med sina starka band till sitt forna hemland betydelsefull i den musikaliska utvecklingen i Ukraina. Lyniv ser sig som en länk mellan väst och öst, mellan Schumann och Rachmaninov om man så vill.
Solist i denna konsert är den svenske världspianisten Roland Pöntinen. Han spelar Rachmaninovs tredje pianokonsert vilket är bland de svåraste styckena som kan spelas. Dagliga repetitioner börjar månader i förväg och kräver otrolig teknik och kunskap. En upplevelse utöver det vanliga!
Rhensymfonin av Schumann (1810–1856)
Symfoni nummer tre, även känd som Rhensymfonin, skapades av Robert Schumann år 1850 och utgjorde hans sista komponerade symfoni. Verket var en hyllning till hans hemtrakter längs floden Rhen och påverkades av Beethovens Pastoralsymfoni när han skildrade folklivet och idylliska landskap längs flodens stränder.
Pianokonsert nr 3 av Rachmaninov (1873–1943)
150-årsjubilaren Sergej Rachmaninov fick ett konstnärligt sammanbrott och efter hypnosbehandling återkom han med den tredje pianokonserten. Detta kraftfulla och vemodiga mästerverk är en teknisk och konstnärlig utmaning, bland annat skildrad i den uppmärksammade spelfilmen Shine från 1996. Roland Pöntinen har länge utforskat Rachmaninov och är mästare på pianomusik av den här kalibern.
Program
- Frolyak Adagio in memoriam Miroslav Skoryk
- Rachmaninov Pianokonsert nr 3
- Paus
- R Schumann Symfoni nr 3 "Rhensymfonin"
Mat & dryck
Prästostpaj med sparris, kallrökt skinka och ramslöksmajonnäs
125 kr
Prästostpaj med sparris och ramslöksmajonnäs – vegetarisk
125 kr
Kycklingsallad toppad med bacon och Sivans ost
145 kr
Konserthusets chark- och briesmörgås
135 kr
En lyxig smörgås på surdegsbröd med väl utvalda charkprodukter, brieost från Sivans ost och ärtostcrème.
Barmeny
Tänk på att förboka mat och dryck senast kl. 18.00 vardagen innan evenemanget. Läs mer om matbokning.