Laddar Evenemang
INSTÄLLD

Svenska Kammarorkestern

Dirigent och solist – Martin Fröst

fredag
16 oktober 19.00
ORD. PRIS 420 kr Stora salen 2 tim / Paus ARR: Vara Konserthus

Svenska Kammarorkestern

Dirigent och solist – Martin Fröst

Evenemanget ställs tyvärr in. Har du köpt biljett? Kontakta biljettkassan på tel. 0512-315 00 så återlöser vi din biljett. 

--

Den hyllade klarinettisten och dirigenten Martin Fröst kommer tillbaka till Vara Konserthus i höst, denna gång med Svenska Kammarorkestern. På programmet står Beethovens Coriolan Ouvertyr och Symfoni nr 7 samt Mozarts Klarinettkonsert.

Martin Fröst – klarinettist och dirigent

Martin Fröst är en av vår tids stora musiker och musikprofiler. Han utforskar ständigt olika aspekter av musikens väsen och skapar nya konstnärliga uttryck för både äldre och nyskriven musik. Han har blivit krediterad och hyllad för att ständigt stilbilda, förändra och omskapa den klassiska musikens arena och är tillsammans med Miles Davis den ende blåsare som fått ett av världens tyngsta musikpriser; Léonie Sonning Music Prize. Andra prisvinnare är Bernstein, Stravinsky, Birgit Nilson och Daniel Barenboim.

Som dirigent och solist framträder han regelbundet med världens främsta orkestrar så som Royal Concertgebouw Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Gewandhausorkestern, i Leipzich Orchestra Radio France. Han framträder även med Tonhalle Orchester Zurich, London Philharmonic, NDR Radiophilharmoni, The Saint Paul Chamber Orchestra med flera.

Med sin början i spelåret 2019-20 blev dirigenten och klarinettisten Martin Fröst chefdirigent för Svenska Kammarorkestern – ett både spännande och nyskapande samarbete som fortsatt kommer att öka orkesterns konstnärliga omfång.

Martin är framröstad i ”Greatest of all time” till en av de tre största klarinettisterna genom tiderna. De andra två är Benny Goodman och Artie Shaw. Fröst driver även stiftelse som har målet att ge barn och unga världen över utbildning i musik, tillgång till instrument och möjlighet att utveckla den klassiska konsertformen för framtida generationer.

Svenska Kammarorkestern

Svenska Kammarorkestern bildades 1995 i Örebro med ambitionen att bli just Sveriges bästa kammarorkester. Hösten 1997 blev Thomas Dausgaard chefsdirigent och satte en krävande och ambitiös plan i verket: Att spela in alla Beethovens orkesterverk. Det var under de inspelningarna som orkestern hittade sitt unika tonspråk och ”sound” – det är många som blir överraskade av att en så pass liten ensemble (39 personer) kan spela så att det låter som en hel symfoniorkester.

Sedan 2004 har orkestern, tillsammans med Thomas Dausgaard, regelbundet turnerat världen över med hyllande recensioner med sig hem i bagaget. Listan över platser de har spelat på kan göras lång: Japan, USA, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Frankrike är bara några av dem. Och scenerna har varit några av de mest kända som BBC Proms i London, Lincoln Center och Salzburg International Festival.

Det långsiktiga samarbetet med Dausgaard har lett till en allt bredare repertoar med inspelningar av kompositörer som Schumann, Schubert, Brahms, Bruckner, Tjajkovskij, Dvorak och Wagner. Det nära samarbetet med tonsättare som H K Gruber och Brett Dean har gjort orkestern till en av de mest ambitiösa samtidsensemblerna i Europa. Och det intensiva samarbetet med Andrew Manze har befäst orkesterns trygghet i barocken och klassicismen.

Program

Beethoven - Coriolan Ouvertyr
Mozart - Klarinettkonsert
Paus
Beethoven - Symfoni nr 7

Maten
spelar en
viktig roll.