Laddar Evenemang

Evenemanget har passerat

Jag vill se kommande evenemang >

Virpi Pahkinen Dance Company

Black Rainbow

torsdag
14 oktober 2021
kl 19.00
200 kr 1 tim / Ingen paus Sparbanken Blackbox
Åldersgräns: Onumrerad sittplats
Arrangör: Vara Konserthus i samarbete med Dansnät Sverige

Virpi Pahkinen Dance Company

Black Rainbow

Virpi Pahkinen har liknats vid ett orakel, en gudinna och en schaman. Hennes dans beskrivs som majestätisk, magisk och mystisk. Vanligtvis uppträder denna globetrotter med världen som hemmascen, den här gången ger hon sig ut på de svenska vägarna och i oktober kommer hon till Vara Konserthus.

Virpi Pahkinen är dansmystikern som utan tvekan har skapat sitt eget universum. Hennes verk präglas av en intensiv scennärvaro och kan upplevas som närmast sakralt. Pahkinen har förmågan att uppfattas som både andlig och jordnära på samma gång. Hennes unika rörelsevokabulär har liknats vid såväl ett smidigt kattdjur som en skorpion med gadden redo att hugga. Med sitt skulpturala formspråk och poetiska mantra befäster hon sin position som en av Sveriges mest älskade koreografer – definitivt som den mest kärnfulla och egensinniga.

Black Rainbow – nytt verk av Pahkinen

Precis som Pahkinens tidigare verk utlovar Black Rainbow mysticism och rituell precision. På ett svart, spegelblankt golv gestaltar fem dansare, däribland Virpi själv, en resa in i kroppen – vackert drabbande med Pahkinens omisskännliga rörelsespråk.

De dansare som delar scen med Virpi kommer från en mängd olika discipliner och erfarenheter; en hisnande snabb locking-mästare möter en ballerina på tåspets och en yogi beskriver en barfotameditation i luften. I samspel med Jonas Sjöbloms hypnotiska musik blir Black Rainbow både konkret och gåtfull.

Black Rainbow är en inre resa. En ciceron, som väljer omvägen och tillåter dansresenären att bli fri. Black Rainbow är en väg ut för den som stirrat sig blind på googlemaps.

Medverkande

Koreografi: Virpi Pahkinen
Dansare: Virpi Pahkinen, Pontus Sundset Granat, Sofia Sangregorio, Victor Persson, Emmi Pennanen, Sakari Romero Tuurala/Vanessa Lindblom
Kompositör: Jonas Sjöblom
Ytterligare musik för vibrafon: Luca V. Lorusso med sångarrangemang av Virpi Pahkinen
Dikt: R Tagores What is this Melody i finsk översättning av Hannele Pohjanmies
Ljusdesign: Tobias Hallgren (Lumination of Sweden)
Kostymdesign: Virpi Pahkinen
Tillverkning kostym: Lilaro Skrädderi
Makeup design: Tuija Valén
Producent: Gita Mallik
Foto: José Figueroa