Till innehåll på sidan
Alla artiklar

14 nov 2024

Pekka Kuusisto på musikalisk upptäcktsfärd

Pekka Kuusisto står framför en grön dörr på ett gult hus.

21 november välkomnar vi violinisten Pekka Kuusisto med konserten "Till världens ände". Tillsammans med Göteborgs Symfoniker tolkar han bland annat musik skriven av Bryce Dessner från The National.

Pekka Kuusisto, känd för sin gränsöverskridande stil, musikaliska nyfikenhet och förmåga att förmedla det oväntade, låter violinen berätta en fängslande historia som tar lyssnaren ända till världens kant.

Violinkonserten som inleder kvällen är skriven av gitarristen Bryce Dessner. Han är för de flesta känd genom sitt band The National, några av den amerikanska rockens största nutida ikoner. Men Dessner är inte bara gitarrist utan också hyllad klassisk kompositör.

I violinkonserten, specialskriven för vännen Kuusisto, står människans eviga längtan efter att utforska det okända i fokus, och Kuusisto är som klippt och skuren för uppdraget:

- Han kan spela vad tio andra kan spela, men det är hans approach som är unik. Pekka är otrolig på att kommunicera, säger Bryce Dessner om sin vän och kollega.

Dessner hämtar ofta inspiration från havet och vandringar längs den spanska Atlantkusten och det hörs i inte minst i violinkonserten, som speglar havets djup och den inre resan mot det mystiska. Det finns såklart också fragment av den rock han är mer känd för att spela:

- Jag växte upp i en stad med en bra orkester. För oss var det helt naturligt att lyssna på både Steve Reich och Grateful Dead, berättar han.

Konstnärlig frihet och musikalisk nyfikenhet

I konserten kombinerar Dessner den traditionella formen av fiolkonserten – i tre satser – men experimenterar samtidigt med den genom att använda en mindre orkester och genom att låta solistfiolen leda delar av orkestern. I andra satsen får varje musiker rentav ett eget solo – något som inte är särskilt vanligt i förhållandet mellan solist och orkester.

Den sista satsen påminner om pilgrimens resa genom vågliknande rörelser som sedan övergår till en intensiv och rytmisk final.

Bryce Dessner i mössa framför en grön vägg

Bryce Dessner, kompositör, känd från bland annat The National. Foto: Sony Classical

Känslosamt, storartat och allt där emellan

Efter paus fortsätter kvällen med Anton Bruckners tredje symfoni, ett monumentalt verk som visar på ett rikt känsloregister, från det världsliga till det andliga. Symfonin är en hyllning till Bruckners idol, Richard Wagner, och är full av kontraster, precis som livet självt.

– Bruckners tredje symfoni innehåller verkligen allt man kan önska av ett stort verk för full orkester. Det är som att resa genom ett musikaliskt universum på endast 55 minuter, säger Ann Kjellson, producent på Vara Konserthus.

Bruckner påbörjade sin tredje symfoni 1873, och redan då med Richard Wagner, som han avsåg att tillägna verket, i tankarna. Året därpå skickade Bruckner en dedikerad kopia av det färdiga partituret till Wagner med en förhoppning om att Wienerfilharmonikerna skulle vilja framföra den men de avböjde. Bruckner omarbetade symfonin igen 1877 och presenterade den på nytt för Wienerfilharmonikerna – men återigen blev han nekad.

Efter ytterligare påtryckningar framfördes den till sist i slutet av året. Bruckner blev dock förkrossad av det ljumma mottagandet och gjorde en ytterligare omarbetning och hittade först då den definitiva version som spelas än idag.

– Det är otroligt spännande att se och höra Pekka, vad som helst kan hända när han står på scenen. Det ska verkligen bli spännande att se vad som sker denna gång, säger Ann Kjellson.

Till evenemanget!

Göteborgs Symfoniker står uppradade i en foajé på en röd matta

Göteborgs Symfoniker. Foto: Ola Kjelbye

Dela