30 november, 2021

3 frågor till Amanda Lind

Ett av de ämnen som ligger Amanda Lind närmast hjärtat är kultur för barn och unga.
I oktober besökte hon Vara och vi passade på att ställa några frågor till henne.

1. Vad var din ingång till kultur som ung?
Jag är glad och tacksam över att jag fick möjlighet att tidigt i livet komma i kontakt med olika former av kultur. Som liten läste jag mycket, gick ofta till biblioteket, sjöng i kör och hade föräldrar som tog med mig på museum och olika scenkonstföreställningar. Sen minns jag tydligt mitt första möte med musikskolan. De kom till klassrummet och hade med sig flera instrument, det var inte en fråga om man skulle spela instrument, utan vilket. För mig blev det tvärflöjt. Jag tyckte ljudet var magiskt och när jag som 9-åring fick en tvärflöjt i födelsedagspresent var det en fantastisk känsla att öppna fodralet första gången. Jag kände att nu ska jag lära mig spela lika fint på den som jag hört andra göra. Att kunna spela ett instrument är något jag har haft med mig genom livet som en fin erfarenhet, även om det inte blev någon professionell musiker av mig.

2. Har du något särskilt minne av scenkonst från din uppväxt?
Jag har ett tydligt och starkt teaterminne från när jag var 6-7 år då jag och min bror var i Stockholm med min mamma och såg Nils Karlsson Pyssling. Jag minns både den varma stämningen mellan Bertil och Nils och de fina möblerna, men också hur rädd jag var när råttan Tjoffsan blev uppäten av katten. Som tonåring fick vi genom skolan titta på musikföreställningen Silverfisken av Rosteriet i Luleå. Den berörde och var en upplevelse som jag tror fick mig att vilja fortsätta uppleva scen-konst som ung vuxen. Jag kände verkligen att teater och musikaler var något för mig.

3. Tror du att människors syn på kultur har ändrats under pandemin och hur kommer det i så fall att påverka oss?
Jag tror vi har upptäckt hur mycket kultur betyder för oss. Kultur kan röra, beröra och uppröra – och det behöver vi i våra liv. Vi behöver prövas och utmanas i våra föreställningar men också inspireras och glädjas. Möten med kultur bygger mycket på fysiska upplevelser som vi har tillsammans, med vänner och familj eller med andra människor som har samma intressen. Möten med människor är verkligen något vi saknat den här tiden och det tror jag vi kommer ha med oss på lång sikt: betydelsen av att mötas och att mötas i kulturen!