11 september, 2023

Abjeez: En återförening med allvar, humor och musik

Systerduon Safoura och Melody Safavi, kända som Abjeez, återförenas på scen tillsammans med en kraftfull stråksektion för att hylla Irans modiga ungdomar. Konserten blir en kärleksfull gest och ett uttryck för solidaritet med de som kämpar för förändring i ett utmanande politiskt klimat. Med allvar, humor och musik avslutar de jubileumsfestivalens näst sista dag. 

 Med målet att publiken ska kunna skratta tillsammans och med en genreöverskridande musikalisk palett som inkluderar pop, rock och reggae gör sig det återuppståndna bandet redo. 

Syskonen Safoura och Melody Safavi, födda i Iran men uppväxta i Jämtland, har alltid strävat efter att förena det bästa från båda sina kulturer genom musik. Bakom denna efterlängtade återförening finns en särskild anledning: 

– Det senaste året har det varit extra hårt klimat i Iran och ungdomarna, främst kvinnor, visar ett enormt mod när de står upp mot den grymma regimen. Vi vill återförenas i denna konsert för att visa vårt medmänskliga stöd, säger Safoura Safavi. 

Första gången de repeterade ihop efter mer än 10 år kände alla medlemmar en stark känsla av rörelse när de började spela sina låtar igen. Alla har utvecklats, både som musiker och individer, och det känns som om de möts på nytt i musiken.  

Inför denna konsert förstärks Abjeez med en stråksektion från Skallsjö Sommarorkester. Detta är första gången de samarbetar med en stråksektion, och det kommer att ge deras musik en extra dimension. 

– Vi har lyxen att få stråken arrangerade av den fantastiske Nils-Petter Ankarblom också så det ska bli ett spännande musikaliskt möte! Tidigare har vi samarbetat med blåsmusiker men det ska bli jätteroligt att fläta in stråk i våra låtar, säger Safoura. 

Abjeez har hyllats som det första persiskspråkiga ska- och reggaebandet med kvinnliga frontpersoner. De vanligaste ämnen som behandlas i texterna är frågor som rör kön, kvinnors rättigheter och ungdomar i Iran.  

De är en av de mest framgångsrika iranska musikgrupperna på 2000-talet och har haft utsålda konserter över hela Europa och Nordamerika. 

Om konserten i Vara blir det sista de gör vet ingen, men än har vi inte sett det sista av Abjeez. 

– Vi håller också på att göra en dokumentärfilm om vår historia. Så när vi fick möjligheten att göra denna konsert på Vara Konserthus under festivalen blev vi såklart jättetaggade och ser nu fram emot att möta publiken i Vara! 

 Ta mig till evenemanget!