15 november, 2021

Afia – gränslös dans i stark föreställning

Den ideella föreningen Afia brinner för att sprida och stärka minoritetskulturer. Nu sätter de upp sin första egenproducerade dansföreställning YEBO YES! som är en blandning av streetdance, freestyle och pantsulakultur och visas på Vara Konserthus den 17 november.

I YEBO YES! möter vi dansarna Sibusiso Doctor Mthembu, David Oriel Mokale och Gugulethu Mofokeng från Sydafrika samt svenska Joanna Holewa Chrona och Theresa Gustavsson som är verkets koreografer och grundare av Afia. Joanna och Theresa kombinerar tekniker från den afrikanska diasporan med house, hiphop, popping, locking och breaking från streetdancescenen i USA. De influeras också av klubbmiljöer och freestylekultur, där man får röra sig fritt med det uttryck man har.

Vara Konserthus jobbar aktivt med inkludering för att hitta personer med olika bakgrunder och historier att berätta. Sara Törn, produktionschef på Vara Konserthus, kom i kontakt med Afia via det fristående turnénätverket Dansnät Sverige.

– Vi har ett uppdrag att sprida dansen som konstform inom regionen. Genom Dansnät Sverige kan vi hitta dansföreställningar som stärker den professionella dansen och förbättrar tillgängligheten. Afias YEBO YES! tog sig vidare bland 250 dansföreställningar och vi är väldigt glada över att den kommer visas på konserthuset, säger Sara.

Vad bidrar YEBO YES! med i Vara Konserthus repertoar?

– Förställningen har en hög konstnärlig nivå och ett spännande uttryck inom streetgenren som blandas med modern dans, något som vi tror kan locka en yngre publik. Med YEBO YES! får vi in en internationell touch i repertoaren, samtidigt som publiken får ta del av en verklig historia eftersom skaparna förmedlar sådant som de själva har upplevt, säger Sara.

Joanna och Theresa har varit i Sydafrika flera gånger, där de samarbetat med dansare för att lära sig mer om dansstilen pantsula. De senaste fyra åren har de arrangerat festivalen Afia Presents Pantsula med workshops, battles, föreläsningar och en klubb.

Berätta om pantsulakulturen!

– Pantsula är en sydafrikansk kultur som växte fram ur förtrycket mot svarta sydafrikaner under apartheidtiden. Då användes den som ett sätt för den förtryckta befolkningen att kommunicera och uttrycka sitt motstånd mot regimen. Sedan dess har pantsulan fortsatt att spridas som en stark rörelse med ett unikt uttryck, berättar Joanna.

Var kommer ert engagemang för inkludering ifrån?

– Väldigt mycket dans kommer ursprungligen från Afrika, men danskonstnärer från de kulturerna får inte samma erkännande eller möjligheter. Det vill vi ändra på genom att lyfta och stärka streetdance från afro-diasporan och afrikanska traditioner.

Afia vill att minoritetskulturer ska få de ekonomiska medel som krävs för att kunna göra föreställningar och sprida sin kultur, sin konst och sina idéer. Nu utvecklar de sitt engagemang ytterligare och tar upp pantsulan på scenen.

YEBO YES! har växt fram under flera år, men det var inte förrän 2019 som föreställningen blev verklighet. Efter att ha fått residens via Dansnät Sverige på Riksteatern, Dansens hus och Vusi Art Project i Sydafrika gavs de möjlighet att utforska och skapa dans i en studio.

Vad handlar YEBO YES! om?

– Föreställningen handlar om det kollektiva uttrycket sida vid sida med det personliga – att kunna vara individuell i ett större sammanhang, men fortfarande vara en del av en gemenskap och stötta andra individer. I YEBO YES! går alla framåt med samma kraft, samtidigt som det finns plats för det egna uttrycket.

Genom att välja ut ord som associeras med pantsula har Afia skapat en unik dansföreställning. Koncept och signaler i musiken tillsammans med orden lekfull, karaktärer, unisont, fotarbete, styrka och rytmer har använts för att ta fram föreställningens struktur. Även om stora delar av dansen improviseras fram i stunden har de också rutiner som är ren pantsula, koreograferad av Sibusiso.

Var kommer namnet YEBO YES! ifrån?

YEBO betyder yes på isiZulu. För att fler skulle inkluderas och förstå la vi till YES!. Namnet är en uppmaning att säga ja till varandra, till att testa och våga. ”Yebo Yes!” är också ett uttryck i Sydafrika som betyder ungefär ”Ja Ja!”.

Boka biljetter >

Medverkande

Konstnärliga ledare: Joanna Holewa Chrona och Theresa Gustavsson
Assisterande pantsula-koreograf: Sibusiso Doctor Mthembu
Dansare: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson, Gugulethu Mofokeng, David Mokale och Sibusiso Mthembu
Musik: Yared Tilahun Cederlund
Ljus: Erik Wiedersheim-Paul
Foto: Zivanai Matangi
Samproduktion: Dansnät Sverige och Vara Konserthus
Residens: Riksteatern, Dansens Hus och Vusi Art Projects
Längd: 55 min (1 tim 30 min med dansfilm från Språng)