11 mars, 2022

Art of Spectra nya residensartister på Vara Konserthus

Kommer att skapa ett multiverk specialgjort för Sparbanken Blackbox med premiär hösten 2022

Vi är så glada över att presentera scenkonstkompaniet Art of Spectra som nya Artists in Residence på Vara Konserthus. Under sin tid som residensartister kommer de att skapa ett verk som sträcker sig över flera konstarter och som är specialgjort för Sparbanken Blackbox. Verket har premiär hösten 2022.

Art of Spectra är ett gränsöverskridande scenkonstkompani som grundades 1998 av koreografen och musikproducenten Peter Svenzon. Kompaniet leds sedan 20 år tillbaka av Peter tillsammans med Ulriqa Fernqvist, båda med bakgrund inom musik och dans. Kompaniet arbetar främst med dans, men även med musik, teater, film och visuell konst.

Från våren 2022 är Art of Spectra nya residensartister på Vara Konserthus. Eller nygamla kanske man ska säga. De var residensartister redan 2013 då de skapade dansverket ”I Remember”.

Att vara Artist in Residence innebär att scenkonstutövare under en begränsad tid får förverkliga ett konstnärligt projekt i samarbete med Vara Konserthus.

– Peter Svenzon och Art of Spectra har ett spännande tilltal i sina föreställningar. Det finns alltid en nyfikenhet på nya uttryck. När de presenterade idén om ett verk specifikt för vår nyaste scen, Sparbanken Blackbox, så kändes det självklart att de skulle komma tillbaka till oss som residensartister, berättar Sara Törn, produktionschef på Vara Konserthus.

Ulriqa och Peter från Art of Spectra

Ulriqa Fernqvist och Peter Svenzon leder Art of Spectra

Ett mulitverk specialgjort för Sparbanken Blackbox

Art of Spectra kommer under sin tid som residensartister att skapa ett specialgjort verk för Sparbanken Blackbox. Idén till verket kom när Peter besökte Vara Konserthus samtidigt som blackboxen byggdes.

– Jag utgår ofta väldigt mycket från själva rummet när jag koreograferar. Det är en viktig del i inspirationen. När jag såg blackboxen kände jag direkt att här vill man göra något, berättar Peter.

Precis som många Art of Spectras andra verk kommer även detta att sträcka sig över många konstformer.

– Det kommer att bli mycket musik, skådespelare som läser texter och givetvis dans. Kanske ett djur. Lokala och internationella artister. Det visuella kommer även att spela en stor roll med mycket videoprojektioner, berättar Peter och Ulriqa.

Peter och Ulriqa vill inte avslöja för mycket om innehållet eftersom de vill att verket ska trigga igång åskådarens egen fantasi, men ytterligare en detalj kan de avslöja.

– Publiken kommer inte att sitta still på en gradäng under föreställningen, utan röra sig runt i olika delar av blackboxen och uppleva verket från olika platser, berättar Peter.

Verket har premiär på Vara Konserthus hösten 2022.

Läs mer om Artist in Residence >