22 september, 2021

Bakom kulisserna: Livet som musiker i Bohuslän Big Band

Att många artister uppträder på kvällarna vet de flesta. Men hur ser vardagen ut för en storbandsmusiker? Häng med bakom kulisserna när Ingrid Utne och Joakim Rolandsson berättar om livet som heltidsanställd i Bohuslän Big Band.

På 1950-talet var Bohuslän Big Band en militärorkester på Bohus bataljon i Uddevalla. Idag är de 16 medlemmar och en erkänd jazzorkester som samarbetat med internationella stjärnor som Gregory Porter, Maria Schneider och Nils Landgren. Storbandet är en del av Vara Konserthus sedan 2004.

– Att vara en del av Vara Konserthus har gett oss möjligheten att samarbeta med många artister vi kanske inte skulle jobbat med annars, berättar trombonisten Ingrid Utne.

– Vi vill alltid framföra musiken så bra vi kan, oavsett om vi spelar med internationella gästsolister för utsålda konserthus eller i en gympasal, säger Joakim Rolandsson som spelar altsaxofon och träblås. 

– Som alla andra konstformer så är det alltid en utmaning att hitta nya sätt att utmana och ibland provocera publiken. Inte bara göra varianter som liknar det publiken hört förut. Vi ska också föra vidare den klassiska storbandstraditionen till nya generationer, säger Ingrid.

Joakim spelade blockflöjt och sjöng i gosskör innan han plockade upp saxofonen i fjärde klass. 

En av den första stora förebilderna som han introducerades till var altsaxofonisten Johnny Hodges i Duke Ellington Orchestra via ett kassettband från sin saxofonlärare.

Ingrid spelar bastrombon och växte upp i Stavanger. I Norge har nästan varje skola en egen orkester, ofta med enbart bleckblås. Hon spelade althorn i skolbandet i tre år innan hon började spela trombon som 11-åring. 

Musikern Joakim pratar med sin kollega i storbandet

Joakim spelar altsaxofon och träblås i Bohuslän Big Band.

Ingrid packar ner sitt instrument efter en repetition

Trombonisten Ingrid packar ner sitt instrument.

Jobbet som musiker 

Hur ”en vanlig arbetsdag” ser ut beror på om det är en dag då bandet repeterar eller turnerar. När de inte är på turné brukar Joakim och Ingrid öva på sina instrument för att hålla sig i högform och utvecklas. 

– Om man bara låter instrumentet ligga i fodralet i en vecka, låter det inget vidare när man plockar upp det igen, säger Ingrid. 

– Det behövs eget “nötande” av teknisk art. Även om man är en del av en orkester finns det utrymme att arbeta individuellt och som improvisationsmusiker. När vi är tillsammans hela bandet är det mer fokus på sektion, passager och helhetssound, förklarar Joakim. 

Inför en turné repeterar bandet tillsammans dagligen. En turnédag innebär resa med buss, som kan ta mellan 1 och 6 timmar beroende på var de ska spela. Ingrid berättar att när bandet kommer fram är det urlastning och uppackning som gäller. 

– När vi är klara med urlastning och soundcheck äter vi middag och byter om inför konserten. Sedan är det äntligen dags att spela för publik i två timmar innan hemfärd eller övernattning! 

– Det är ibland slitigt med resorna men vår insats för att livemusiken ska nå ut till människor känns givande och tillfredställande, säger Joakim. 

– Mitt bästa minne med Bohuslän Big Band är vår turné med Maria Schneider hösten 2017. Hon skriver verkligen fantastisk musik och är en väldigt kunnig och noggrann bandledare, berättar Ingrid. 

Slag och blås kräver bra flås 

Det mest utmanande med jobbet tycker Joakim är de många musikstilarna, ibland krävande repertoarer samt att ”hålla igång” instrumenten. För att hantera alla moment i jobbet har man som blåsare många typer av uppvärmningsövningar så att läppar, andning och motorik kan utföra det hjärnan vill. 

– Som heltidsmusiker och blåsare behöver man spela dagligen för att inte tappa muskulaturen i läpparna. Så det övas på båtar, i tält, bilar och på fjällvandringar under semestern för att vara i form när vi ska spela igen, säger Joakim. 

Arbetsredskap det svänger om 

Ingrid är en del av trombonsektionen i Bohuslän Big Band och även en del av bassektionen. För just trombon är det vanligt att man ganska tidigt specialiserar sig på bas- eller tenortrombon. 

– Många trombonister har hur många lurar som helst. Jag har min vanliga lur, en mindre bastrombon med bara en ventil och en tenortrombon. De klingar i samma oktav, men bastrombonen har ett djupare sound och ett 

lägre register. Det är inte så många som spelar bastrombon, så man får ofta vara med på en hel del roliga saker!

Joakims huvudinstrument är altsaxofon och de övriga; klarinett, flöjt och sopransaxofon är biinstrument. Han spelar även tenor- och barytonsax och har just nu tolv blåsinstrument. 

– Det är alltid bra med backup om något skulle strula. Jag lämnar in saxofonerna på service ganska ofta för det händer saker med dem hela tiden fast man är försiktig. Det tog säkert fem år innan min flickvän fick bära min altsax Conn “Ladyface”, eftersom jag var så rädd om den! 

Musiker ur storbandet står utanför turnébussen

Ingrid, Joakim och resten av musikerna i Bohuslän Big Band gör sig redo för nästa skolgårdskonsert med Jazzparaden.

Joakim dricker en kopp kaffe i turnébussen

Joakim dricker en kopp kaffe i turnébussen

Up & Coming och Jazzparaden 

Up & Coming är ett projekt där Bohuslän Big Band bjuder in unga jazzmusiker som är i början av sina karriärer. ”The up & comings” får framföra sin musik med ett helt storband i ryggen, arrangera låtarna till storbandssättning och ansvara för att repa in musiken med bandet. 

– Det är ett mycket inspirerande och givande koncept både för oss i bandet och för de unga musiker som är på väg att etablera sig i jazzvärlden. Det är en värdefull erfarenhet att ha med sig, säger Joakim. 

Jazzparaden är ett projekt där bandet förvandlar skolgården till en gata i Louis Armstrongs hemstad. De paraderar in med trumpeter, tromboner, saxofoner, bastuba och trummor och framför olika sorters musik i New Orleans-stil.

– Efter ett 30-tal konserter med Jazzparaden måste jag säga att det är en speciell upplevelse när en hel skolgård sjunger, dansar och springer runt som galna till vår musik, säger Ingrid.