1 mars, 2023

Carmen i ny tappning

Ett explosivt och dansant drama av en älskad klassiker. Så beskrivs denna bearbetning av operan Carmen som i Riksteaterns regi blir till en musikteater. En sprakande föreställning med sex medverkande musiker, dansare och skådespelare som ger ett nutida perspektiv på klassikern. 22 mars spelas den på Vara Konserthus.

I de flesta länder där romer varit en del av samhället har de influerat den regionala musiken såpass att man idag ser deras avtryck som ett självklart inslag i majoritetskulturen. Georges Bizets originalmusik blandas med flamenco, jazz, romsk folkmusik, hiphop och nyskriven kollektivt komponerad musik i föreställningen som fått namnet Carmen med förhinder.

Ett drama som fördjupas, utmanas och kompletteras, när huvudrollsinnehavaren Salamanca Taikon Gonzalez och andra romers berättelser om att vara rom i Sverige idag vävs ihop originalhistorien.

– Jag känner igen mig i Carmen. Jag dansar flamenco som hon, jag spår som hon och jag är stolt som hon. Det här är min historia, mitt liv och min kärlek. Jag är Carmen, säger Salamanca.

Gränserna är stundtals upplösta mellan scen, salong och originalversionen från 1800-talet. Resultatet blir en Carmen gestaltad på alla plan – sceniskt, musikaliskt, scenografiskt och koreografiskt.

”Carmen med förhinder är, förutom mycket annat, en het musikalisk motståndshandling. Just nu oundgänglig för vår mentala överlevnad” -Dagens Nyheter.

 

Länk till evenemanget