Med sin oöverträffade dramatiska känsla är kanadensiska Barbara Hannigan en artist bland de absolut främsta när det gäller konstnärligt nytänkande. 27 april ger hon en konsert på Vara Konserthus tillsammans med symfonikerna och framför musik av bland andra Kurt Weill och Stravinsky.
Hon har haft ett givande samarbete med Göteborgs Symfoniker under flera år – från den första konserten 2013 då hon både sjöng och dirigerade, till återkommande besök som sångsolist. 2015-2016 var hon symfonikernas Artist in Residence och kunde visa upp hela sin kreativitet och mångsidighet. Sedan 2019 är hon orkesterns förste gästdirigent.
– Jag är väldigt glad att jag kan göra precis de program jag vill med symfonikerna. Vi kan gå hur långt som helst tillsammans eftersom vi litar på varandra. Och de är alltid ivriga att dra på äventyr med mig, säger Hannigan.
Ett samspel med publiken
Hennes konserter är tänkta som spännande helhetsupplevelser där slutresultatet blir större än summan av delarna. Publiken kan få en gripande solosång, överraskande musikkombinationer eller en dramatisk gestaltning som berör på djupet. När hon både dirigerar och sjunger uppstår en alldeles speciell känsla i samspelet med publiken. Receptet för att nå så många som möjligt, menar hon, är att förmedla musiken med äkthet och passion.
– Det är nästan som sport. Att se artister prestera på toppen av sin tekniska förmåga, det attraherar publiken. Och du känner att du deltar i genomförandet. Publiken tillför något till artisten.
Gemensamma nämnare som inspiration
I konserten Dans och sång i Paris hittar Hannigan och orkestern olika vägar som alla leder till staden. Giganterna Stravinsky, Offenbach och Weill var alla verksamma i Paris och hade andra hemländer alla tre. Stravinskys 1700-talsbalett Pulcinella – med kostymer av Picasso – blev en stor succé, precis som Offenbachs Det glada Paris med can-can och allt. I Paris påbörjade även Kurt Weill sin internationella karriär som musikalkompositör vilket framöver ledde till premiärer på Broadway. Barbara Hannigan sjunger här några av hans finaste sånger från den tiden.
En annan gemensam nämnare är Ballets Russes, danskompaniet från Paris som framförde baletter med ett par av de verk som spelas. Det inledande är Stravinskijs Pulcinella som också sluter cirkeln för Hannigans kärleksfulla arbete med Igor Stravinskijs musik.
Konserten framförs i Vara Konserthus 27 april.