27 april, 2021

Dansattacker med Kompani Catapult på Dansens dag

Från ingenstans dyker de upp, de rödklädda dansarna i Kompani Catapult, och efter en kort dansföreställning försvinner de lika fort som de kom. Den 29 april varje år firas Dansens dag runt om i världen. Detta brukar firas på Vara Konserthus med ett fullspäckat dansprogram på scenen, men på grund av pandemin får dagen firas på annat sätt. I år har konserthuset bjudit in Kompani Catapult som gör pop up-föreställningar utomhus, så kallade dansattacker, på äldreboenden och företag runt om i Vara kommun både inför och på Dansens dag.

Dansgruppen Kompani Catapult har bjudits in av Vara Konserthus till ett dansresidens där de får möjligheten att fördjupa och utveckla sitt konstnärskap. Kompani Catapult är ett Göteborgsbaserat danskompani som består av fyra dansare och koreografer – Agnes Nordin, Moa Lund, Madelene Hoff och Ellen Rengman. Kompaniet har en feministisk och demokratisk värdegrund och vi strävar efter att arbetet ska vara samhällsaktuellt.

– Vi vill utmana dansens finkulturstämpel och på så vis ge dans en större plats i vardagen, berättar Ellen Rengman, dansare och koreograf i Kompani Catapult.

Dansföreställningar i miniformat på äldreboenden och företag med Kompani Catapult

Under dansresidenset kommer gruppen att visa olika verk. De kommer även göra dansattacker på bland annat äldreboenden och företag både inför och under Dansens dag. 

– Vi visar tre olika verk. Vårt rörliga verk Kvinnostaden som tar plats i centrala Vara. Där målar vi om staden med vår dans, förkroppsligar stadens statyer och berättar den historia statyerna berättar för oss, säger Ellen Rengman.

En variant av detta verk är Minnesstaden som spelas för äldre på äldreboenden. Där dansar de fragment ur olika liv och skapar en gemensam stad byggd av minnen. 

De gör även en dansattack på olika företag i Vara och Vedum. 

– En dansattack är en kort, kort dansföreställning som funkar som paus eller för att pigga upp. Vi dyker upp från ingenstans och försvinner lika snabbt, bara efterlämnades minnet av en dansattack, säger Ellen.

Vara Konserthus vill nå ut med scenkonst på nya sätt nu när publiken inte har möjlighet att komma till konserthuset.

– Vi vill göra det möjligt för personer att på ett säkert sätt ta del av scenkonst under pandemin, att göra denna typ av dansföreställningar i miniformat tror vi är ett bra sätt, säger Sara Törn, produktionschef på Vara Konserthus.

Fyra rödklädda dansare går över ett övergångsställe i Vara

Kompani Catapult gör sitt rörliga verk Kvinnostaden i Vara.

Rödklädda dansare utanför ett äldreboende

Danskompaniet Catapult har gjort en dansföreställning utanför Solgårdens äldreboende.

Dans är en del av Vara Konserthus uppdrag

Vara Konserthus verksamhet styrs av uppdrag från kommun och region. En del i uppdraget från Västra Götalandsregionen är att stimulera invånares intresse för dans och tillgängliggöra danskonsten för fler samt att samarbeta med det fira kulturlivet.

– Det senaste året har varit speciellt, både för de som utövar scenkonst och alla som vill uppleva den genom att sitta i publiken. Med detta dansresidens och dansattacker vill vi stötta unga kvinnor som skapar danskonst och även göra det möjligt för personer att upptäcka och ta del av dans även om de inte kan komma till konserthuset, berättar Sara Törn.

 

Fyra rödklädda dansare på stationsperrongen i Vara

Kompani Catapult gör pop up-föreställningar runt om i Vara under Dansens dag.