13 december, 2021

En klassisk rebell – möt David Huang

David Huang vill förändra sättet vi upplever klassisk musik. Han vill riva ner de oskrivna regler som omger genren och få den oerfarna lyssnaren att upptäcka Bach, Beethoven och Tarrodi genom hemmafester, yogapass och nattklubbar. Möt en av landets unga och mest lovande pianosolister – David Huang.

David Huang föddes i Taiyuan i Kina i slutet av åttiotalet och flyttade till Sverige som 3-åring. Huang utbildade sig till pianist på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Inte nog med att han har en kandidat och dubbla masterexamen inom klassisk musik så har han även en kandidatexamen från Handelshögskolan i Stockholm där han pluggade ekonomi parallellt med heltidsstudierna på musikhögskolan.

David är numera en av Sveriges mest efterfrågade pianosolister och är regelbunden gäst hos de ledande symfoniorkestrarna i Sverige och Europa. Sedan 2019 är Huang också husartist, Artist in Residence, på Vara Konserthus. Ett uppdrag som han tidigare hade på Sveriges Radio P2.

– Att vara husartist i Vara är en fantastisk plattform för mig där jag helt enkelt får prova mina vingar. Dels som curator, alltså att jag får skapa föreställningar där andra är med. Men också skapa egna föreställningar. Och jobba med att förnya sättet vi upplever klassisk musik på helt enkelt, berättar David Huang.

Brinner för att ta klassisk musik till ny publik

Davids hjärta klappar lite extra för att göra klassisk musik mer lättillgänglig för alla, även de som aldrig tidigare satt sin fot i ett konserthus eller lyssnat på Bach eller Beethoven.

– Jag har tidigare jobbat med olika projekt som tillgängliggör klassisk musik lite mer för den ovana lyssnaren. Och projekt som ifrågasätter alla oskrivna regler hur man ska och bör lyssna på klassisk musik.

Under 2016 var han med och grundade det mycket uppmärksammade konceptet Första parkett – en konsertserie där Europas bästa unga kammarmusiker möter den bästa sortens hemmafest. Konceptet riktade sig till en ung publik med liten eller ingen erfarenhet av kammarmusik. Tanken var att skapa en mötesplats och en möjlighet att upptäcka klassisk musik utanför de traditionella konserthusen.

David har även tillsammans med Christian Karlsen startat festivalen Gränslandet – symfonisk fest där publiken upplever musik av Tjajkovskij, Philip Glass, Bach och Lili Boulanger i nattklubbsmiljö och med en öl i handen.

Yoga möter klassisk musik

Ett av de projekt som kommer ta plats på scenen i Vara är Dreams of Pianos. Huangs idé till denna konsert är att skapa en oas där känslan för tid och rum blir irrelevant. Tonerna från det ensamma pianot blandas med ljusproduktioner och inspelad elektronisk musik.

– Tanken med denna konsert är att den ska tilltala dina sinnen på flera sätt och för att publiken ska komma i rätt stämning innan konserten har man möjlighet att gå på ett yogapass som lite uppladdning, berättar David.

Som sagt är David Huang inte rädd för att bryta konventioner. Det märks inte bara i vad som står på scenen utan även i hur du som sitter i publiken får uppleva konserten – bort med stela stolsrader och in med soffor, lösa stolar och yogamattor. Konserten kommer ta plats i Sparbanken Blackbox och det flexibla scenrummet skapar möjligheter för dig som sitter i publiken att uppleva musiken sittandes, ståendes, liggandes eller varför inte gåendes.

– Jag tror att det finns en rad fördomar, dels från mitt perspektiv, alltså vi som jobbar med klassisk musik, om hur den ovana lyssnaren lyssnar på klassisk musik som inte alls är sanna. Och detsamma från andra hållet – alltså att den oerfarna lyssnaren har massa förutfattade meningar om vi vill sticka hål på, menar David Huang.

Så vad ska man säga om David Huang? Han är nog lite av en klassisk rebell.