10 mars, 2022

David Sundin – legitimerad lustigkurre med många strängar på sin lyra

Det är få personer som har gått rakt in i svenska folkets hjärtan som David Sundin. Älskad programledare, prisbelönt barnboksförfattare och folkkär komiker. Nu åker han på turné med sin första egna stand up-föreställning – Nya Svenska Ord.

David Sundin är långt ifrån en nybörjare på stand up-scenen. Han har uppträtt hundratals gånger över hela Sverige. Bland annat i Globen och Scandinavium tillsammans med Eddie Izzard, Jonas Gardell och Shima Niavarani. Men detta är första gången som han åker på en turné under eget namn – något som länge har varit ett mål.

– Det dröjde ju längre än väntat av förklarliga anledningar så det är en extra maffig känsla att få göra detta nu. Jag är otroligt tacksam för att äntligen få träffa publik igen. Jag hade saknat det mer än jag trodde! Och det märks att publiken har saknat liveunderhållning, helt klart, säger David.

Med sig på turnén tar han nykomponerade ord som han kommer att presentera för sin publik.

– Jag kommer i den här föreställningen att försöka lansera ett gäng ord som jag tycker saknas i det svenska språket. Till exempel finns det inget bra ord för att beskriva ”stulen fruktkompott” – det är ju långt och ganska krångligt att säga. Då är det ju mycket enklare att säga ”snylt” tycker jag. Förutom det blir det helt nyskriven stand up och säkert en och annan klassiker.

Bytte reklam mot stand up

Vad många kanske inte vet är att David Sundin har hunnit med en stundtals extremt framgångsrik karriär inom reklambranschen innan han satsade helhjärtat på humorn. Sundin gick mediegymnasiet och lärde sig tidigt att bygga hemsidor. 1997 startade han en webbyrå och råkade bli, som han beskriver det själv, en ”internetkille”. Karriären inom reklamvärlden varade i 15 år och under den tiden var han bland annat med och drev en av de största byråerna i världen med kontor i fem länder.

Men trots framgångarna hade David hela tiden i åtanke att han skulle göra något annat. Så i samband med föräldraledigheten för sitt första barn 2013 så valde han att lämna reklambranschen för att satsa fullt ut på humor och stand up.

Från scenskräck till stora scener

Även om David känt att han hör hemma på en scen så säger han själv att han haft en galopperande scenskräck. Något som han kom över efter att ha gått en stand up-kurs på inrådan av självaste Henrik Schyffert.

– Gör man det man är rädd för tillräckligt många gånger så blir det till slut vardag. Rädslan och det jobbiga försvinner. När man märkt att man inte dog och gör om det igen och igen tills det bara är det roliga kvar.  Min önskan om att få underhålla var starkare än rädslan för att stå på scen. Jag blev helt enkelt tvungen att kriga mig igenom scenskräcken först, berättar David.

Man kan väl inte säga annat än att David har lyckats med sitt karriärbyte. Sedan 2017 har vi kunnat se honom som testledare och sidekick till Babben Larsson i tv-succén Bäst i test och som programledare för Idrottsgalan, Guldbaggegalan och Melodifestivalen. I år fick han pris på Kristallengalan som Årets manliga programledare.

David har även en skådespelarkarriär och har gjort rollen som Harry i Tomas Alfredsons film Se upp för Jönssonligan och spelar mysig tjuvpappa i årets julkalender på SVT. Som om det inte vore nog så kan David Sundin även titulera sig prisbelönt barnboksförfattare med succéerna Boken som inte ville bli läst, Ljudboken som inte ville ta slut och Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst. Och fler böcker är på gång.

Efter uppdrag som programledare, skådespelare och författare återvänder alltså David Sundin nu till stand up-scenen.

– Det är en otroligt ren form av underhållning. En mikrofon och en lampa och en publik som förväntar sig att få skratta – that’s it! Och så kan man göra just detta – på så otroligt många olika sätt. Det är så sjukt mäktigt, både att titta på och att få göra det själv.

David Sundins 3 favoritord

Lustigkurre – Något kul som dessutom låter kul när man säger det.

Risotto – God maträtt eller taskigt smeknamn? Man vet inte!

Sommarlov – Ett ord fyllt med ALLT. Förväntningar, minnen och allt däremellan.

David Sundin i blå kavaj framför en svart tavla

David Sundins föreställning Nya Svenska Ord kommer till Vara Konserthus 13 mars.