22 december, 2021

Dragshow med Robert Fux nominerad till ”Årets scen” av QX

Monologmusikalen Dragshow – av och med Robert Fux är nominerad till Årets scen av QX. Under sin tid som Artist in Residence på Vara Konserthus har skådespelaren och dragartisten Robert Fux arbetat fram monologmusikalen Dragshow. Urpremiärem ägde rum Vara 13 november 2021 och gick därefter på turné till Malmö, Kalmar, Stockholm och Göteborg. QX-galan ska äga rum den 7 februari 2022 på Cirkus i Stockholm. Redan nu kan man rösta på sin favorit och vi på Vara Konserthus röstar givetvis på Dragshow.

Med skarpa ögon och vass tunga vrider och vänder Robert på begreppet drag och publiken tas med på en nervpirrande, musikalisk djupdykning genom tid och rum. Ur barnböcker, västgötska kyrkor, skräckromantik och våra inre demoner manar han fram en mörkt sprakande kavalkad av gestalter och uttryck som lockar till skratt och allvar. Framför publikens ögon uppstår hjältinnor, föregångerskor och förebilder tillverkade av återvunna material och stundens ingivelser. Det handlar om maskens explosiva kraft och vår inre längtan efter förvandling.

Robert Fux är skådespelare och dragartist. Han är utbildad på Teaterhögskolan och tillhör sedan 2014 Stadsteaterns fasta ensemble. Under 2020 och 2021 har han varit Artist in Residence vid Vara Konserthus där han alltså både skrivit manus till, och skådespelar i, denna nya produktion.

Robert Fux med en röd väska som hatt

Foto: Daniel Strandroth

Sagt om föreställningen:

”Robert Fux är rent ut sagt briljant. Med sin kultiverade röst och monologkonst kan han göra vad som helst intressant”
– Alexander Forslund, Barometern

”Fux skapar dekonstruerad drag, utan klackar och peruk, men med högt underhållningsvärde”
– Essy Klingberg, Expressen

”Robert Fux iscensätter en fantastisk dragshow om skräcken för att inte kunna vara sig själv. Både glitter och märker uppstår på den soptipp där han skapar en rakryggad, stolt persona”
– Lars Ring, Svenska Dagbladet 

”Alla som sett Robert Fux på scen vet att han är något av ett entertainergeni, och i revorna av den här föreställningen sticker lustiga figurer fram huvudet och bjuder publiken på små komiska explosioner”
– Kristina Lindquist, Dagens Nyheter

Rösta på Dragshow av och med Robert Fux >