2 juni, 2022

Polarpristagaren Evelyn Glennie till Vara Konserthus!

Evelyn Glennie är en Polarprisvinnande slagverksgigant. Hon är en av världens främsta soloslagverkare som spelat över hela jorden med de största orkestrarna, dirigenterna och artisterna. I oktober kommer hon till oss på Vara Konserthus och ger en exklusiv konsert tillsammans med Sveriges första klassiska orkester helt bestående av kvinnor.

Den skotska slagverksvirtuosen Evelyn Glennie är en gigant inom klassisk musik. Vid 12 års ålder förlorade hon sin hörsel och sedan dess uppfattar hon musik som vibrationer i kroppen. Hon spelar barfota för att kunna känna tonerna i golvet och känner höga ljud i käkbenen, tänderna och skalpen och lägre ljud i bröstet och låren.

– Evelyn Glennie är en fantastisk musiker och en verklig förebild som jag är stolt över att vi kan ta emot i Vara! Hon tog sig trots hörselnedsättning hela vägen till toppen och använder nu sitt unika konstnärskap och sin livshistoria för att visa på hur viktigt det är att vi lyssnar på varandra för att skapa engagemang, gemenskap och social utveckling, säger VD Petra Kloo.

Unikt samarbete
Konserten “Mindstream” i Vara är helt unik i sitt slag. Där möter Evelyn Sveriges första helt kvinnliga klassiska orkester; Kvinnoorkestern. Bakom den nybildade orkestern står violinisten Lotta Alvin samt dirigenten Mikaela Brorsson. En tanke med kvinnoorkestern är att förändra synen på kvinnliga klassiska tonsättare och sätta deras musik i rampljuset. Orkesterledare är danska Maria Badstue och konserten består enbart av musik av kvinnliga tonsättare.

– Det är inte varje dag en adlad musiker kommer till Vara. Förbedelserna är redan i full gång och det kommer att bli en häftig konsert med bara kvinnor på scenen. Girl power i kvadrat, hälsar producent Ann Kjellson.

Om Glennie
Glennie har gett ut ett 30-tal soloalbum och har över hundra internationella utmärkelser. 1993 tilldelades hon Brittiska imperieorden och blev 2007 Dame Commander (DBE). Hon har bland annat framträtt på invigningen vid olympiska sommarspelen i London 2012. 2015 tilldelades hon Polarpriset.

Om Kvinnoorkestern
Sveriges första helt kvinnliga klassiska musikorkester grundades i Malmö 2018. Orkestern består av 17 musiker och vill sätta fokus på kvinnliga tonsättare och musiker. Bakom den nybildade orkestern står violinisten Lotta Alvin samt dirigenten Mikaela Brorsson. En tanke med kvinnoorkestern är att förändra synen på kvinnliga klassiska tonsättare och sätta deras musik i rampljuset.

Idén med en helkvinnlig orkester är att främja det interna samarbetet men också att verka som förebilder för kvinnor. De vill inspirera unga tjejer att våga satsa genom deras kvinnliga representation. En helt kvinnlig orkester skapar nya, eller utmanar omedvetna förväntningar, på vem som står på dirigentpodiet, har ledande positioner i en orkester och är kompositör av musiken.

Medverkande:
Svenska Kvinnoorkestern
Solist Evelyn Glennie
Orkesterledare Maria Badstue
Konsertmästare Jonna Simonsson

Program:
Andrea Tarrodi – Empireo 
Aviya Kopelman –  Black widow
Cecilia Damström – Piano Delirium
Ida Moberg – Mazurka 

Paus

Jill Jarman – Mindstream
Jessie Montgomery – Starburst

Evelyn Glennie uppträder tillsammans med Kvinnoorkestern 21 oktober 2022.

Ta mig till evenemanget!