9 april, 2021

I skivstudion med Bohuslän Big Band

Mest kända är de ståendes på scen. Följ med Bohuslän Big Band bakom kulisserna när de spelar in sitt album Up & Coming Jazz Talents 2020.

De 16 musikerna i Bohuslän Big Band sitter på olika håll i Nilento Studios många inspelningsrum. De hör och ser varandra genom monitorer och ljudsystem, så även om väggar skiljer dem åt så kan de ändå spela tillsammans. Sångerskan och kompositören Maria Palmqvist spelar in sången i ett rum högst upp. En glasvägg gör att hon har god utsikt över det stora inspelningsrummet där saxofonisterna, trumpetarna och trombonisterna sitter.

– TACK! Det låter jättebra, ropar musikproducenten Lasse från kontrollrummet. Han klickar snabbt och effektivt mellan en mängd skärmar och program och lyssnar uppmärksamt igenom tagningen så att allt låter som det ska. De är precis klara med inspelningen av Marias låt Waves of Gold. Nu reser sig alla musiker och går ut i köket – en kort kaffepaus hinner de med innan nästa tagning.

Skiva med unga jazztalanger

Skivan som spelas in är en del av projektet Up & Coming Jazz Talents där Bohuslän Big Band möter unga, vassa jazztalanger. Tidigare har de gjort konserter på Vara Konserthus och jazzklubben Nefertiti i Göteborg. Nu ska alltså musiken även spelas in på skiva så att fler får chans att upptäcka morgondagens jazzstjärnor.

– Det har varit väldigt roligt att jobba med Bohuslän Big Band i detta projekt. Både bandet och de i studion är sådana proffs! Det har verkligen gjort att jag har kunnat slappna av och ha roligt under hela processen, berättar Maria. På skivan medverkar inte bara Maria, utan även pianisten Hampus Torarp, trumpetaren Petter Iderström Pankinaho, basisten Albin Lindgård, saxofonisten Henrik Büller och Edvin Fridolfsson som är trummis. Alla har de valt vilken musik som ska spelas in och flera av dem har även skrivit och arrangerat låtarna själva.

– Det känns jätteroligt med skivsläppet, smått ofattbart och lite spänt såklart! Allas låtar låter så fint redan nu under inspelningsdagarna så det ska bli fantastiskt att få höra det färdiga resultatet, säger Maria.

Nu hörs ett sorl, det är Bohuslän Big Band på väg in i inspelningssalen igen. Dags för nästa jazztalang – trumpetaren Petter Iderström Pankinaho att spela in sin låt. 

– TAGNING! Ropar Lasse från kontrollrummet. Storbandsmusikerna och Petter sätter igång och studion fylls av kraftfull musik i varenda vrå.

Maria står i studion och sjunger i en mikrofon.

Maria sjunger in sången till sina låt Waves of Gold.

Ingrid sitter i studion och spelar trombon.

Trombonisten Ingrid spelar.

Når ut till fler med inspelad musik

Bohuslän Big Band har varit en del av Vara Konserthus sedan 2013. Under 2021 släpper de fyra nya album. Genom att ge ut sin musik på skiva och streamingtjänster som Spotify når bandet publik som inte kan komma på deras konserter. Det kan vara publik som bor i andra delar av Sverige eller internationella fans. De som var på livekonserten får även möjlighet återuppleva känslan av besöket igen.

Inspelningens tre producenter tittar på bildskärmar i kontrollrummet.

> Streama eller köp skivan Up & Coming Jazz Talents 2020