31 maj, 2023

Idag släpps 11 337 biljetter till höstens evenemang

Idag släpps biljetterna till höstens evenemang! Festligheterna slutar inte med jubileumsfestivalen i oktober. Höstsäsongen är fylld av fler konserter, skrattfester, livepodd, teater och dans!

 

Det är en späckad höst som väntar med både nya och gamla bekantskaper. Blåsmusiksälskaren får en fin stund när Norrbotten Big Band tillsammans med Ellen Andersson och Mats Hålling tolkar Broadways fantastiska låtskatt. Konserthusets egna storband Bohuslän Big Band hyllar Frank Sinatra tillsammans med Niklas Gabrielsson Lind – en av världens främsta Frankie-tolkare. Storbandet spelar också med Luciana Souza och Vince Mendoza i Storytellers, ett musikaliskt fyrverkeri som hyllar Brasiliens främsta låtskrivare.

 

Crossover och rymdinspirerad dans

Danssäsongen startar med In Bloom som är en crossover mellan streetdance, hip hop och klassisk musik. Den framförs av franska danskompaniet Chute Libre och tar sig an Stravinskijs mytomspunna Våroffer-dansdrama.

I november framförs två spännande dansföreställningar. Först ut är Zirkonen där koreografen Matilda Fleberg och den framgångsrika musikduon VAZ låter en episk skapelseberättelse ta form på scenen i ett sprakande universum av hypnotiska rörelser och vibrerande musik.

I streetdance-föreställningen Extraterrestrial vill koreograferna och dansarna Jenni Louwén och Sean Ge visualisera ett alternativt liv i universum och bjuder publiken på en spännande rymdresa.

 

Klassiska toner på repertoaren

Den som föredrar klassisk musik får inte missa Concerto Copenhagen som under ledning av Lars Ulrik Mortensen och med solist Fredrik From gästar huset med välkända orkestersviter och violinkonserter av J.S. Bach. Det blir även en julkonsert med Anne Sofie von Otter och självklart också ett besök av Göteborgs Symfoniker. Denna gång tolkar de Beethoven, Byström och Brahms under ledning av den brittiske barockviolinisten och dirigenten Andrew Manze. I konserten Cinematic Images framför Minna Weurlander & Deseo String Quartet filmmusik från bland annat Twin Peaks, Psycho och On The Waterfront. Ett program med varierat uttryck, virtuositet och en unik klang!

 

Dans och musik för de små under Familjelördagar

I oktober är det även dags för årets första Familjelördag där de lite äldre barnen kan se föreställningen Bröderna Lejonhjärta i en spännande uppsättning. För de minsta spelas KullerBagge, en dansföreställning om ett litet småkryp som knappt går att se i förstoringsglas – men tar man hjälp av fantasin kan alla se det! Föreställningen rekommenderas från två år och uppåt. Decembers Familjelördag får en dos av julstämning när musikleken Nu är det jul igen spelas för de minsta och de äldre barnen kan njuta av föreställningen Waiting for Happy Days som bjuder på en komisk, överdriven, surrealistisk, lekfull och känslosam resa.

 

Drama och känslor bland hösten teater

Teaterutbudet för vuxna består bland annat av föreställningen Nu är jag Medea där skådespelaren Khadija El Kharraz Alami skapar en kompromisslös, känslomässigt laddad berättelse i ett nära möte med publiken. Även en spännande omarbetning av Anna Karenina spelas. I Tone Schunnesson och Ragna Weis händer, fritt efter Leo Tolstoys roman, blir klassikern där till ett mörkt och glittrande triangeldrama. 

 

Nostalgi och julstämning

I december blir det som vanligt ett gäng julkonserter att komma i stämning med. Bettan & Lotta, Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen – två av våra mest folkkära artister åker på julturné tillsammans och stannar till i Vara. West of Eden återkommer med sin Celtic Christmas och I juletid firar 20 år och bjuder in Tommy Nilsson som gäst.

 

En höst av firande

Som tidigare rapporteras anordnar Vara Konserthus en jubileumsfestival 5-8 oktober där bland annat Danny Saucedo och Marika Carlsson uppträder. Utöver festivalbokningarna är det sedan tidigare också klart att Franska Trion och Noice ger konserter. Dessutom återvänder Moneybrother som även han jubilerar med ett tjugoårsfirande av sin debutskiva. Detta och mycket, mycket mer.

Produktionschef Sara Törn är laddad:

– Jag längtar lite extra till dansföreställningen Zirkonen. Den har gått för fulla hus på Dansens Hus i Stockholm och kommer blir något extra. Anna Karenina i nytolkning av Tone Schunnesson och Ragna Wei känns också som något som inte får missas. Spännande att få se ett nytt grepp av en klassiker av dessa grymma dramatiker. Även hiphopversionen av Våroffer och kultbandet Franska Trion blir roligt att se. Hela säsongen blir en fest, säger hon.

 

Biljetter släpps idag klockan 13.00