19 augusti, 2021

Inkluderande dans i fokus när Spark Lab kommer till Vara Konserthus

20-24 augusti äger Spark Lab rum på Vara Konserthus. Spark Lab är en fem dagar lång workshop där fokus är utveckling och utforskande inom dans. Deltagarna är dansare med eller utan funktionsvariation och kommer från olika länder i Europa. Evenemanget är en del av det internationella projektet Spark vars syfte är att skapa och sprida ett inkluderande arbetssätt inom dansen.

–  Målet är inte att labbet ska resultera i en produktion utan det är mer som en laboration, där vi tillsammans testar nya saker utan krav på ett specifikt resultat, berättar Veera Suuvalo Grimberg, konstnärlig ledare för Danskompaniet Spinn.

Tanken var att labbet skulle ägt rum 2020, men flyttades fram på grund av pandemin. Nu blir det alltså av. Det blir en hybrid mellan digitalt och fysiskt deltagande, med dansare från olika länder som arbetar på plats i Vara Konserthus, och dansare som deltar i labbet via livestream från sina respektive länder.

– Nu ska vi äntligen få dansa, gissa om vi har väntat! 20 dansare på plats och ett gäng med digitalt, säger Veera.

Labbet leds av den svenska koreografen Rani Nair och kanadensiska skådespelaren och filmskaparen Nadia Adame. Tillsammans kommer de att utforska tematik som rör minne, arv och berättande genom rörelse.

Vara Konserthus är tillgänglighetsanpassat och jobbar aktivt med tillgänglighet och inkludering, och Veera lyfter även att Vara som stad är en bra plats för labbet.

– Det är väldigt lätt för alla deltagare att ta sig fram i Vara, det finns inte några backar och det är lätt att rulla fram.

Internationellt projekt för inkludering

Spark är ett internationellt projekt som samlar festivaler och kompanier från sju europeiska länder. Syftet med projektet är att sprida ett inkluderande arbetssätt inom dansen. Främst med fokus på mobilitet för dansarna och att skapa turnémöjligheter för inkluderande danskompanier. Men även att stärka redan befintliga nätverk, dela och utbyta metoder och koreografiska tillvägagångssätt vad gäller inkluderande dans.

– Vi jobbar med att förändra tanken om vem som får ta plats på scen. Ska vi vara en särskild bubbla, eller mer en naturlig del av scenkonsten? säger Veera.

”So far, so good?” – digitalt samtal på Vara Konserthus

En del av Spark-labbet är samtalet ”So far, so good?” som även är öppet för allmänheten. Samtalet sänds från Vara Konserthus den 23 augusti 13:30-15:30. Det blir ett reflekterande samtal om personlig och strukturell förändring inom inkluderande scenkonst.

– Samtalet är på engelska, men kommer att livetextas på svenska, och är gratis. Så alla som vill kan delta, berättar Veera. Vi kommer att prata om vad har vi lärt oss av vårt arbete med integrerad dans, har vi nått nya publikgrupper eller kommit till nya insikter.

Medverkar gör Emilia Wärff, dansare med Danskompaniet Spinn, Rani Nair, koreograf, Elin Svensson, producent på Regionteater Väst och Anna Consolati, VD för Oriente Occidente Dance Festival. Samtalet leds av Catharina Bergil, enhetschef på Scenkonst vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Samtalet är en del av Göteborgs Dans- och Teaterfestival som pågår just nu och presenteras i samarbete med Danskompaniet Spinn och Spark. Spark finansieras av Pro Helvetia, Kulturrådet och Västra Götalandsregionen.

Boka biljett till digitalt samtal >