7 februari, 2022

Ison & Fille tar plats på teaterscenen

I över två decennier har artistduon Ison & Fille skapat musik som utvecklat den svenska hiphopscenen. Nu vill Ison Glasgow och Felipe Leiva Wenger utveckla sitt artisteri och har valt att ta klivet ut på okänd mark.

Ison & Filles genombrott kom 2002, med debutalbumet Vår sida av stan. Ett av deras bästa musikminnen är från ett uppträdande i Malmö där de spelade deras första singel När vi glider.

– Vi hade inte fått någon respons på vår nya singel ännu. Men på scenen i Malmö gick vår låt i gång, vi trampade ut på scenen och då hörde vi publikens skrik. Vi kollade på varandra och undrande om det verkligen var till oss dom skrek, berättar Fille.

Till deras 20-årsjubileum har Riksteatern valt att sätta upp den nyskrivna föreställningen ”För evigt med Ison & Fille” som har urpremiär i februari 2022. Prisbelönta dramatikern Åsa Lindholm står för manus och regi. Föreställningens titel är en uppenbar referens till duons fjärde albumet i raden, För evigt. Albumet hyllades av recensenterna för deras nya sätt att omfamna svensk hiphop. 

– Föreställningen är byggd på Ison & Fille och vår musikkatalog. Vi har försökt bygga scenarion folk kan känna anknytning till. Den ska spegla våra karriärer och vårt vänskapsband. Man ska känna att ingenting är omöjligt, vi klarar allt, berättar Ison. 

Tillsammans med DJ Taro och tre skådespelare ger sig duon ut på en omfattande Sverigeturné i början av 2022. DJ Taro, Andreas Tanisawa, har sedan 90-talet varit en av svensk hiphops nyckelfigurer och spelat på klubbar runt om i landet och hörts i bland annat radio som DJ och programledare.

Under föreställningen vill man ge utrymme till lokala artister. Under föreställningen i Vara kommer elever från Academy of Music And Business att uppträda tillsammans med hiphopduon.

– Vi vill bjuda in folk och ge dom en plattform. Att låta dom uppträda med oss och se och höra ny talang där ute, det är därför vi gör detta, säger Fille.

Föreställningen spelas i Vara Konserthus 8 mars kl. 19.00

Läs mer om föreställningen >