8 november, 2022

John Beasley – en jazzens renässansman

John Beasley tillhör de där musikerna som du kanske inte känner igen på bild eller vid namn men som du garanterat hört. Den amerikanske pianisten, kompositören och arrangören har spelat med Miles Davis, Barbra Streisand, Destiny’s Child och James Brown för att nämna några. Han har även skrivit musik för filmer och tv-serier som Gudfadern, James Bond, Twin Peaks och massor av andra moderna klassiker. Det är med andra ord svårt att undgå honom. Just nu befinner han sig i Sverige för ett samarbete med Bohuslän Big Band.

Han föddes 1960 i Louisiana och växte upp med musik ständigt närvarande i hemmet. Föräldrarna var musiker och undervisade även i ämnet. De visade den unge John både jazzen och pianot som kom att bli hans huvudinstrument. Som ung vidgades hans vyer musikaliskt och han blev intresserad av R&B och gospel. Parallellt turnerade han som pianist på kryssningsfartyg med dåtidens aktuella hits på repertoaren. Under de här åren lades grunden till den bredd han sedan dess visar upp i sitt konstnärskap. Han har aldrig varit rädd för att mixa stilar och genrer, något som gjort att han både förvirrat traditionalister och vunnit respekt. Framförallt har han ett imponerande brett CV som innehåller skriven musik för både film, reklam och scenen.

Från Miles till Monk
1989 hade Beasleys rykte nått självaste Miles Davis som erbjöd honom en plats i sitt band under kommande turné. En erfarenhet som inte bara gav honom ytterligare status och kvitto på hans talang utan också ledde till massvis av ytterligare förfrågningar, bland annat från trumpetaren Freddie Hubbard.

Beasley startade storbandet MONK’estra som till en början helt fokuserade på att framföra musik av Thelenious Monk men som sedan dess breddat sin repertoar. Idag har bandet turnerat över hela världen och tilldelats sex Grammy-nomineringar vilket lett till nya förfrågningar och inbjudningar som gästdirigent.

Nya utmaningar i Sverige
Nu kommer John till Sverige för att samarbeta med Bohuslän Big Band. I fokus står tolkningar av jazzfusionbandet Weather Reports musik. De väckte sensation på jazzscenen när bandet på 70-talet skapade en ny riktning inom instrumentalmusiken genom att kombinera inslag av rock, funk, kollektiv improvisation och elektronik. Tillsammans med Bohuslän Big Band antar Beasley utmaningen att förnya deras musik och modernisera den. Med experimentlusta, nyfikenhet och hunger tar han Weather Report in i 2020-talet.

Beasley i urval:
Exempel på filmer och serier han skrivit musik till: James Bond, Six Feet Under, Simpsons, Austin Powers, Hitta Nemo, Gudfadern, Den gröna milen, Twin Peaks.

Exempel på artister och grupper han spelat med: Miles Davis, James Brown, Chaka Khan, Sheryl Crow, Emmylou Harris, John Mayer, Spice Girls.