24 januari, 2022

Bli översköljd av Kenneth Kvarnströms pianotopografier

Fyra dansare från fyra länder på en scen. I Kenneth Kvarnströms nya föreställning pianotopografier får publiken uppleva hur olikheter sammanförs till nya konstellationer. Till kompet av Nils Frahms piano besöker de Vara Konserthus 1 februari.

Kenneth Kvarnström är en av nordens mest kända koreografer och har varit som ett nav inom svensk dans i över tre decennier. Föreställningen är skapad till musik av den framstående tyske musikern och kompositören Nils Frahm, känd för sitt sätt att kombinera pianomusik med elektronik. Utöver de fyra dansarna medverkar Kenneth själv på scenen den 1 februari. 

– Jag hoppas att publiken låter sig bli översköljda av dansverket. Pianomusiken är minimal, men koncentrerad, ett slags destillat av möjligheter och förfiningar. Det är här och det är nu det sker, svårfångat och lätt förgånget, som man sa en gång i tiden, säger Kenneth Kvarnström.

Han har en särställning i svenskt dansliv, både som älskad koreograf och som ledare för stora dansinstitutioner som Dansens Hus och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Han har ofta arbetat med sitt eget K. Kvarnström & Co, men också skapat beställningsverk åt bland andra Sydney Dance Company och GöteborgsOperans Danskompani. 2023 blir det uppskjuten premiär där för 12 songs, ett dansverk som han gör i nära samarbete med musikern Ane Brun.

Under sin långa karriär har han bland annat tilldelats Cullbergstipendiet (2003), Svenska Teaterkritikers förenings danspris (2008), Pro Finlandiamedaljen (2011) och Ganneviksstipendiet (2016). Efter en längre paus från scenen längtar han nu efter att möta publiken igen.

Kenneth kommer i direkt anslutning till föreställningen att hålla i ett ca 20-30 minuter långt samtal.

Läs mer om föreställningen >

En dansare framför en orientalisk matta

Foto: Sören Vilks

Fyra dansare som sträcker fram sina armar

Foto: Sören Vilks