18 oktober, 2022

Oslagbara Evelyn Glennie

Fredag 21 oktober är det äntligen dags för en av årets höjdpunkter när Evelyn Glennie kommer till Vara Konserthus. Magdalena Fronczak tecknar ett porträtt av en oslagbar slagverkare. 

– Jag behövde uppfinna yrket soloslagverkare från grunden. Evelyn Glennie förklarar så här upprinnelsen till sin breda karriär som världens första soloslagverkare, kompositör, improvisatör, talare och skribent i kommunikationsfrågor, utbildare och numera även hyllad podcast-värd.

Idag är soloslagverkarna en hel yrkeskår världen över, men när Evelyn Glennie började på musikhögskola i London 1982 kunde hon på sin höjd förvänta sig ett arbete i en orkesters slagverkssektion. Undantagsvis fick slagverkarna träda fram framför orkestern som solister. Så få var dessa tillfällen att ingen hade haft möjlighet att vara solist som heltidsyrke. Glennie antog utmaningen.

När hon idag listar sina höjdpunkter är det glädjen över möten med en slagverks-ovan publik som skiner igenom mest: när hon spelade på karnevalen i Rio de Janeiro 1989, med mupparna i Sesame Street 2001 och hennes medverkan på invigningsceremonin av OS i London 2012.  

Hur gick det till att ta ett yrke från något så smalt och outforskat till något så publikt och älskat? Glennie berättar att en slagverkares lott redan från början kräver att man tänker utanför boxen.

– Till skillnad från många andra instrumentalister handlar slagverkaryrket bara delvis om vad du gör i ditt övningsrum. Man blir snabbt kastad i olika riktningar man måste ha koll på utöver det rent musikaliska.

Ett exempel: i Glennies magasin finns just nu över 3 500 instrument. Melodiska instrument som marimbor och xylofoner, och traditionellt ansedda slagverksinstrument som trummor av alla storlekar och slag från kulturer runt om i världen, cymbaler, träblock, gongar och så vidare. För en slagverkare är dock allt som kan göra ett intressant ljud ett musikinstrument. Så när en tonsättare bett henne dra med ett särskilt sorts sandpapper över en särskild sorts virke har den utvalda kombinationen sparats så exakt rätt klang kan återskapas i kommande konserter. Förr hade hon ett magasin i varje världsdel, ständigt en skeppslast på väg någonstans och en heltidsanställd logistiker.

– Turnéerna kunde vara väldigt långa då, tre månader i taget, och det var en absolut nödvändighet att exakt rätt grejer kom fram i rätt tid. Sen inträffade 11 september 2001, och det ändrade allt för alla. Det blev en helt annan utmaning att få instrumenten från A till B, dyrare, och våra noggrant packade lådor öppnades och saker försvann eller förstördes.

Glennie bestämde sig för att ta hem all utrustning till sitt högkvarter på den brittiska landsbygden. Numera är varje turné noggrant utvald ur både konstnärligt och logistiskt perspektiv.

Glennie insåg också tidigt att mer originalskriven repertoar för slagverk måste skrivas för att den nya yrkesgruppen ska ha något att göra. Hittills har 219 nya verk sett dagens ljus tack vare Glennies samarbeten med de främsta kompositörerna i världen. En milstolpe var 1992 då hon frontade Scottish Chamber Orchestra vid en av den klassiska musikens mest ansedda tillfällen: the Proms. Hon uruppförde James MacMillans slagverkskonsert Veni, Veni, Emmanuel, och satte inte bara verket på kartan (det är den mest framförda slagverkskonserten i världen) utan också slagverkssolisten som fenomen på kartan. Konserten, som finns att se i sin helhet på Youtube, visar upp vilket visuellt kraftprov det kan vara att vara slagverkssolist. Glennie rör sig smidigt mellan olika stationer av uppställda slagverksinstrument för att slutligen hamna högt uppe snett bakom orkestern på en enorm ställning av rörklockor.

Ett tredje sätt att nå ut till de breda massorna var att spela in och ge ut slagverksmusik på skiva. Skivbolaget BMG nappade på idén men ville ha ett lättlyssnat album med kända bitar arrangerade för slagverk. Glennie accepterade förutsatt att hon fick ta med några originalstycken för slagverk också. Detta resulterade i hennes första soloskiva Rhythm Song (1990) och blev hyllad just för kombinationen av underhållning och allvar. Med dagens öron är skivan ganska spretig med sin blandning av ragtime, klassiska örhängen och modern konstmusik, men det var ett av världens första smakprov på vad slagverk kan vara som soloinstrument.

Fler skivor följde men hädanefter var det tydligt vem som bestämde:

– BMG ville sätta mig i ett sammanhang som image-mässigt helt enkelt inte var jag. Hur jag skulle klä mig, hur jag skulle posera – det passade mig inte alls. Jag bestämde mig för att vara glasklar: det här är vem jag är, vad jag är, det här är vad jag är bekväm med och det här är vad publiken kommer få se på scen. Det är så viktigt för människor att förstå vikten av att lyssna på sig själv, vare sig man är man eller kvinna. Självklart infinner sig tvivel på vägen: har jag rätt att säga så? Kommer jag få frågan igen? Men med erfarenheten i bagaget förstår jag att allt är ett teamwork, tid är pengar, och transparens och tydlighet i konversationen är av yttersta vikt. Lyfter man blicken är det i slutänden din hälsa och din karriär, och det som känns rätt är förmodligen den rätta nischen för dig att satsa på.

Att lyssna, både på sig själv och varandra, är en röd tråd som följt Glennies liv. Vid åtta års ålder fick hon en grav hörselnedsättning, men med hjälp av visionära musiklärare lärde hon sig tekniken att lyssna med hela kroppen när öronen svek. Glennie menar att lyssnandet är så mycket mer än hörandet – det är engagemang, bekräftelse och en stärkande handling som tyvärr lyser med sin frånvaro i många delar av samhället idag. Under parollen Teach the world to listen bygger Glennie broar mellan musik, utbildning och samhälle och visar att allt hänger ihop och att alla är välkomna.

/Magdalena Fronczak

Ta mig till evenemanget!