29 mars, 2021

Petra Kloo håller i dirigentpinnen på konserthuset

Hon är en erfaren violinist, kulturarbetare ut i fingerspetsarna och hennes hjärta slår extra hårt för barn- och ungdomskultur. Lär känna Vara Konserthus VD Petra Kloo!

Petra Kloo växte upp i Finland där hon ägnade mycket tid åt sång, dans och teater. Som femåring såg hon en lika gammal flicka som bar folkdräkt och spelade fiol i Allsång på Skansen. Ett TV-ögonblick som sådde fröet till en lång karriär som violinist. Som musikintresserad tonåring var Petra något av en udda fågel i hemstaden Vasa där vännerna inte delade hennes intresse. När hon var 19 år var hon på ett läger med Nordiska Ungdomsorkestern och musiken gick från att vara ett intresse till att bli ett socialt sammanhang.

– Vi var nästan 100 tonåringar som spelade Tjajkovskijs fjärde symfoni. Att bara få uppleva den klangvärlden tillsammans med andra var nytt för mig! Det blev en viktig identifikation och bekräftelse genom musiken.

Från musiker till kulturprojektledare

Fiolen tog henne till Sverige och folkhögskola i Bollnäs och när det var dags att söka musikhögskola valde hon grannlandet i väst och en femårig musikerutbildning i Trondheim. Efter utbildningen rekryterades hon till Göteborg där hon arbetade med fiolundervisning för barn, projektledde musikläger för barn och ungdomar och frilansade som violinist. Men snart var det dags för skolbänken igen och en kulturprojektledarutbildning på Kulturverkstan. 

– Mycket av utbildningen handlade om kulturens roll i samhället, vad den bidrar med och vem ska den vara tillgänglig för, frågeställningar som verkligen väcktes till liv under utbildningen och som jag sedan fick chansen att jobba med via Göteborgs Symfoniker. 

Jobbat med barn och unga hos Göteborgs Symfoniker

Petra blev projektansvarig för symfonikernas internationella kör- och orkesterläger Side by Side, som samarbetade med stiftelsen El Sistema. El Sistema kommer ursprungligen från Venezuela där man ger barn och unga möjlighet att lära sig spela ett instrument, tillsammans i orkester med syftet att hålla dem borta från kriminalitet och ge dem verktyg för att skapa sig en framtid. 

– I en orkester lär man sig övning, disciplin och samspel som är viktigt också i livet utanför musiken. Jag har alltid brunnit för barn- och ungdomskultur. Men de som går på kulturskolor kommer ofta från liknande bakgrund, är oftast svenskfödda och kanske har föräldrar som håller på med musik. Vi ville nå de som kanske inte tror att konst och kultur är för dem. 

När Göteborgs Symfoniker bjöd in en ungdomsorkester från Venezuela att gästspela hos dem upplevde Petra en av sina starkaste kulturupplevelser. 

– Simón Bolívar Youth Orchestra spelade en klassisk repertoar med Brahms och Beethoven fast på ett latinamerikanskt sätt. Det var som att vara på en rock-konsert! Det var ett riktigt tryck, rytmiskt och energiskt! En fysisk upplevelse av klassisk musik som jag inte upplevt förut. 

Vill att kultur ska vara för alla

Åren i Göteborgs Symfoniker har gett Petra gedigen erfarenhet av att arbeta med musiker, hon har varit producent och ansvarig för orkesterns barn- och ungdomsverksamhet. Involverad i Vara Konserthus har hon faktiskt varit sedan 2015 då hon suttit som ledamot i styrelsen. Så redan innan hon tog över rollen som VD och konserthuschef hade hon insikt i verksamheten, bygget av Sparbanken Blackbox och uppdraget från kommunen och regionen. En av sakerna som lockade henne från Göteborg till Vara, var konserthusets egen ensemble Bohuslän Big Band samt ambitionen om hög internationell nivå kombinerat med lokalt förankrade artister.  

– Den stora skillnaden mellan att vara VD på ett företag och på Vara Konserthus är att vi till stor del finansieras av offentliga bidrag som ska spenderas på ett ansvarsfullt sätt som uppfyller vårt uppdrag. Kultur ska vara för alla, det är vår viktigaste uppgift och den svåraste. Vi finns till för medborgarna men vi ska inte bara erbjuda dem det de vill ha utan också det de inte visste att de ville ha! 

Petra Kloo 

Gör: VD & konserthuschef på Vara Konserthus
Ålder: 45 år
Bor: Tollered, Lerum
Familj: Elias 16 år och Alva 14 år samt barnens pappa som jag inte längre är gift med men gärna umgås med.