29 maj, 2023

Artistsläpp för jubileumsfestivalen!

Dags att presentera programmet till vår jubileumsfestival 5-8 oktober! På scenen står bland andra Danny Saucedo, Ola Salo, Marika Carlsson, Göteborgs Symfoniker, Bohuslän Big Band och Daniel Boyacioglu. Det kommer även att bli spännande scenkonstupplevelser i form av barnteater, luftakrobatik och mycket mera. Biljetterna släpps onsdag 31 maj 13.00.

De fyra dagarna kryddas med flera överraskningar i huset. Spontandans, överraskningsmingel och andra festligheter öppnar upp för besökare att stanna och uppleva mer än en konsert.

– Vi ser fram emot att få skapa en mötesplats under fyra dagar, säger projektledare Malin Lorentzson Sjölin. Det är en unik möjlighet att ta del av hela vår verksamhet och historia i koncentrerad form.

Något för alla under fullspäckade dagar

Bland föreställningarna finns barnteater och dans, klassisk musik och pop. Allt i en festlig inramning med mingel, foodtrucks och överraskningar!

Festivalen inleds på torsdagen med Göteborgs Symfoniker som under de senaste 20 åren haft Vara Konserthus som sin andra scen. Tillsammans med den kanadensiska stjärndirigenten Barbara Hannigan och trombonisten Christian Lindberg som solist ger de en storslagen och pampig konsert som blir en perfekt öppning av festivalen.

Torsdagens andra föreställning heter D.I.S.C.O och tar med publiken på en klubbkväll. Med nio dansare och en DJ som hyllar utelivet och dess gemenskap fylls scengolvet av glitter, glamour och fullkomlig excentricitet!

På fredagen finns möjlighet att uppleva musik på ett nytt vis i Nox Borealis som publiken tar del av liggandes på golvet. Verket är komponerat av kompositören Kaija Saariaho och liveprojektionerna som gestaltar ett norrsken i taket är skapat av mulitmediakonstnären Jean-Baptiste Barrière. Låt dig översköljas intryck i denna multupplevelse av ljud och ljus som spelas vid fem tillfällen under fredagen.

Konserthusets egna storband Bohuslän Big Band har en självklar plats i festivalprogrammet och framför under fredagen ett unikt samarbete med pianisten Mattias Landæus och poeten Daniel Boyacioglu. Här möts poesi och storband på ett spännande vis i konserten som fått namnet Äkta Vara.

Marika Carlsson Jubileumsfestival

Under fredagskvällen blir det också stand up med Marika Carlsson och skrattfest med open mic-scen där den modige besökaren får chansen att själv uppträda. Den som uppskattar dans får inte heller missa Hanna Felicia. En duett om systerskap framförd av Danskompaniet Spinn.

En lördag med extra allt för stora och små

Lördagen inleds med en festlig förmiddag för alla åldrar med foodtrucks, familjeföreställningar som ännu inte utannonserats och skoj för både stora och små.

– Detta blir en riktig kalasdag, där både konserthuset och torget utanför fylls med festliga aktiviteter, säger Malin.

I Sparbanken Blackbox ges senare den klassiska konserten Vivaldi Recomposed där publiken kan uppleva en musikalisk berg-och-dalbana genom fyra årstider med akrobatik. Räkna med rysningar och pirr i magen när festivalens 22 personer starka stråkorkester, Skallsjö Sommarorkester, pianisten David Huang och luftakrobaten Karin Odermatt bjuder in till åktur!

Danny Saucedo

Festivalens stora dragplåster är Danny Saucedo som ger en konsert på lördagskvällen. Med utsålda krogshower, programledarjobb, otaliga hits och arenaturnéer är han en av vår tids mest uppskattade artister. Detta blir första gången han besöker Konserthuset.

Lördagen avslutas med det banbrytande persiska bandet Abjeez som utlovar sväng med sin blandning av pop, reggae och inslag av stråkar.

Festivalens sista dag inleds med teatergruppen 123 Schtunk som i sin clownutstyrsel och sin kavalkad av tolkningar och galna upptåg framkallar gapskratt.

Bohuslän Big Band framträder en ytterligare gång och kommer att ge en jubileumskonsert på söndagen som speglar två decennier av samarbete med huset. Konserten innehåller också ett specialskrivet verk av bandets trombonist Niclas Rydh som inspirerats av trakterna kring Vara.

I Stora salen blir det en konsert av Ola Salo som tillsammans med sin vän Christopher Dompan Dominique på piano avslutar festivalen.

Festliga priser tack vare donation

Vara Konserthus jubileumsfestival möjliggörs bland annat tack vare en donation från Sten A Olsson Stiftelse. Detta har gjort att biljettpriserna är extra förmånliga under festivalen. 

– Vi vill att alla ska ha möjlighet att delta i festivalen och även kunna gå på flera akter. Biljettpriset kommer att ligga på 100 kr för de flesta av programpunkterna och 300 kr för de större popakterna. Ett vanligt biljettpris hade varit minst dubbelt så dyrt, säger Malin.

Programmet har planerats och arbetats fram under en lång tid. Till sin hjälp har hon haft konstnärlige ledaren David Huang och tillsammans med konserthusets producenter har de skapat ett spännande program.

– David är fantastiskt inspirerande och vi kompletterar varandra väldigt bra. Vår önskan har varit att skapa en riktig kulturkarusell och jag tycker vi har lyckats bra, säger Malin.

– Ta chansen att prova något du vanligtvis inte går på. Publikens jubel under föreställningarna och de där glansiga, lyckliga ögonen man möts av efter en kulturupplevelse – det finns ingenting som slår det, avslutar hon.

Biljetterna släpps på onsdag 31 maj klockan 13.00.

Jubileumsfestival 2023